TCMB'den sürpriz faiz indirimi

TCMB'den sürpriz faiz indirimi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iktisadi faaliyetteki ivme kaybına dikkat çekerek sürpriz bir faiz indirimine imza attı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iktisadi faaliyetteki ivme kaybına dikkat çekerek sürpriz bir faiz indirimine imza attı.

Banka politika faizini 1 puan indirimle yüzde 13 seviyesine çekti.

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi faizin yüzde 14'te sabit tutulması yönündeydi.

Karar metninde enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkilerinin, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkilerinini, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiği vurgulandı.

Sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngören TCMB bunlarla birlikte, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret ettiğini belirtti.

 

Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olmasının önem arz ettiğini ifade eden TCMB mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirdiğini ifade etti.

Kaynak:bloomberg

Bu haber toplam 1125 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.