TESK Başkanı Bendevi Palandöken; “Perakende yasası çıkmalı”

TESK Başkanı Bendevi Palandöken; “Perakende yasası çıkmalı”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bilecik’e gerçekleştirdiği ziyarette, “Perakende yasası çıkmalı.” dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Bilecik’e geldi. Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaret eden Bendevi Palandöken, Başkan Halit Gölcan ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.

bendevi-palandoken1.jpg

Genel Başkan Bendevi Palandöken, pandemi dolayısıyla ara verdikleri bölge ziyaretlerine kaldıkları yerden devam ettiklerini belirtti. Palandöken, Bilecik’in bölgesel olarak önemli bir konumda olduğunu ifade ederek, esnafların sorunlarının çözümüne ilişkin mücadelelerini sürdürdüklerini bildirdi.

Perakende yasasının bir an evvel çıkması gerektiğini anlatan Bendevi Palandöken, esnafların yaşadığı sıkıntılara değindi. Pandemi sonrası artan maliyetler ve yükselen enflasyona vurgu yapan Palandöken, şunları kaydetti:

“Perakende yasası mutlaka çıkarılmalı. Bugüne kadar meclisten çıkmaması büyük sorun. Piyasadaki yüksek fiyatların en büyük sebebi artan maliyetler. İçinde bulunduğumuz Temmuz ayında aslında fiyatların aşağıya gelmesi gerekiyor ama maalesef düşüş sağlanamıyor. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de perakende yasasının çıkmaması. Dışa bağımlı olduğumuz enerji ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan yükselişleri anlayabiliyoruz elbette ama her köşede başında ulusal marketler oluştu. Bu ulusal marketlerin fiyatlar üzerindeki etkisini hepimiz biliyoruz. Tek bir tuşla 10 bin mağazada kendi başına fiyat belirleyebiliyor. Bu durum haksız rekabete yol açıyor. Herkesin kendi işini yapmasını istiyoruz. Tüm bunları düşündüğümüzde perakende yasasını çok önemsiyoruz. Her şeyi ben satarım diyenlere bir an önce dur denilmeli.

bendevi-palandoken2.jpg

Esnafların sosyal güvenlikte de sorunları var. Esnafımız Bağ-Kur yatırıyor ve yatırdığı parayı ticaret yaparak kazanmaya çalışıyor. Esnafın yanında çalışan daha çok emekli maaşı alıyor ve daha az primi yatıyor. Biz asgari ücretin altında bir emekli aylığının da doğru olmadığını söylüyoruz.

Pandemi destekleri olmasaydı esnafımız çok daha zor durumda olabilirdi ama bu kez de hepsi üst üste geldi. Kredi yapılandırması, SGK borcu, kredi ödemeleri derken esnafımız çok zora düştü.

Devletimizin biraz daha feragat etmesini istiyoruz. Lokomotif konumdaki ürünler en azından süreli de olsa sübvanse edilmeli. Ev kiralarına yüzde 25’ten fazla zam yapılamayacağına dair yasal düzenleme yapıldı aynı şekilde iş yerlerine de yapılmalı. Basit tedbirlerle fiyatlarda gevşeme sağlanabilir.

Bilecik’e daha önce geldiğime göre şehrin geliştiğini gördüm. Ama vatandaşların alım güçleri çok düşük. Bu durum düzelmeden Bilecikli esnaflarımızın işlerinin artması mümkün değil. Bilecik konum olarak merkezi bir konumda.” ifadelerini kullandı.

Genel Başkan Palandöken, konuşmasının ardından Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan’a hediye takdim etti.

Halit Gölcan ise Genel Başkan Palandöken’i Bilecik’te ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

bendevi-palandoken3.jpg

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 2263 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.