Tüketiciler Nasıl Belediyecilik İstiyor?

Tüketiciler Nasıl Belediyecilik İstiyor?

Bozüyük Tüketici Hakları Başkanı Hayrettin Sabırlı, tüketiciler olarak nasıl bir sosyal demokratik ve toplumcu belediyecilik istedikleri konusunda bir açıklama yaptı.

Bozüyük Tüketici Hakları Başkanı Hayrettin Sabırlı, tüketiciler olarak nasıl bir sosyal demokratik ve toplumcu belediyecilik istedikleri konusunda bir açıklama yaptı. Açıklamasında; ", tüketici ve insan haklarından, çocuk ve kadın haklarından, engelli haklarından, emekçilerden, dar gelirli ve yoksullardan, çevreden ve sağlıklı kentleşmeden yana kararlı ve planlı bir belediyecilik politikasının uygulanmasını istiyoruz" diyen Başkan Sabırlı, belediyeden nasıl bir belediyecilik istiyoruz diyerek düşüncelerini belirtti.

tuketici-haklari.jpg
Başkan Sabırlı; "Halkın ve tüketicilerin bugün kentlerde yaşadığı sorunların doğru çözümü, tüketici haklarına uygun, kamu yararını ve halkın çıkarlarını ön plana alan bir sosyal demokratik belediyecilik anlayışının belediye yönetimlerinde bulunmasından geçer. Bunun için de her şeyden önce bu konuda kararlı ve güçlü bir alternatifin oluşması gerekmektedir. Belirtmeye çalıştığımız sosyal demokratik belediyecilik anlayışı klasik sosyal demokratik anlayışından farklı olarak söz-yetki- kararın halka ait olduğu, halkın gerçek temsilcilerinin yönetimde bulunduğu, halkla birlikte ve halk için mevcut sorunları en sağlıklı, doğru, etkin ve kararlı bir şekilde çözebilecek bir sosyal demokratik anlayıştır.
Böyle bir sosyal demokratik alternatifin yalnızca belediye yönetimlerinde oluşması da yeterli değildir. Çünkü, belediyelerde tüketici haklarından, çocuk haklarından, engelli haklarından, insan haklarından, kadın haklarından, sağlıklı bir çevre ve kentsel gelişmeden yana kararlar alabilmek ve uygulayabilmek hükümetlerde de aynı anlayış ve alternatifin oluşması ile sağlanabilecektir. Diyelim ki, bu iki alternatif de oluştu, yaratıldı. Peki, biz bu sosyal demokratik yönetimden, belediyeden nasıl bir belediyecilik istiyoruz?
• Öncelikle, tüketici ve insan haklarından, çocuk ve kadın haklarından, engelli haklarından, emekçilerden, dar gelirli ve yoksullardan, çevreden ve sağlıklı kentleşmeden yana kararlı ve planlı bir belediyecilik politikasının uygulanmasını istiyoruz. Bu politikaların uygulanmasının ilgili tüm demokratik kitle örgütleriyle ve halkla birlikte gerçekleştirilmesi başarılı olabilmenin ön koşullarından birisidir. Bunun için de demokratik katılımın ve temsiliyetin en verimli ve etkili bir şekilde sağlanması gerekmektedir.
• Kentte yoksulluğun ve işsizliğin giderilmesi, yaşamın ucuzlatılması için gerekli tüm ekonomik-sosyal önlemler alınmalıdır. Belediyelerin öncülüğünde yoksulluğun giderilmesine katkı sunacak, özellikle de varoşlarda yaşayan işsiz yurttaşların becerilerini geliştirecek, üreticiliği teşvik edecek ve vatandaşlara gelir getirecek, yeni istihdam alanları yaratacak, yerli malı üretim ve tüketim projeleri oluşturulmalı, tüketim kooperatifleri teşvik edilmelidir.
• Kent yaşamının ucuzlatılabilmesi için idari, ticari, yasal ve diğer tüm önlemler alınmalı, bu konuda ilgili demokratik kitle örgütleri, meslek kuruluşları ve tüketici örgütleriyle işbirliği yapılmalıdır.
• Su, ulaşım, ısınma-barınma, eğitim ve sağlık gibi kentte yaşayan tüm yurttaşların ve tüketicilerin bu en temel gereksinimlerinin giderilmesi ve hizmetlere en iyi şekilde ulaşabilmelerinin sağlanabilmesi için tüm önlemler alınmalıdır.
• Sağlıklı ve güvenli bir kentleşme ve çevre için, halkın kentlerde her yönden ( gerek doğal afetler gerekse tüm tüketim maddeleri ve diğer sosyal olaylara karşı) güvenli ve sağlıklı yaşayabilmesi için imar uygulamaları başta olmak üzere gerekli teknik ve idari önlemler alınmalıdır.
• Kent içi ulaşımı motorlu araç ve otomobil öncelikli durumundan insan öncelikli duruma getirilmelidir. Bunun için metro ve toplu taşımacılık yaygınlaştırılmalıdır. Alınacak önlemlerle insanların, çocukların, engellilerin rahatça gezip dolaşabileceği, havası temiz, gürültüsüz bir kentin oluşturulması sağlanmalıdır. Hem çevresel hem de ekonomik yarar ve enerji tasarrufu açısından şehir içinde motorlu araçlara değil toplu taşım araçlarıyla birlikte bisikletlere öncelik ve önem veren bir politika ve proje oluşturulmalıdır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 432 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.