TZOB Başkanı Bayraktar, TMO’yu uyardı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl buğday rekoltesinin 20 milyonun altında beklendiğini belirterek çiftçilerin önümüzdeki yıl tarlada kalabilmesi için TMO tarafından açıklanacak alım fiyatının hayati önem taşıdığını ifade etti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl buğday rekoltesinin 20 milyonun altında beklendiğini belirterek çiftçilerin önümüzdeki yıl tarlada kalabilmesi için TMO tarafından açıklanacak alım fiyatının hayati önem taşıdığını ifade etti.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeler sonrası hububatın çok daha kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizen Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Türkiye için özellikle hububat sanayi stratejik bir konuma gelmiştir.

Rusya-Ukrayna savaşının başta hububat olmak üzere tarıma etkisi ve ülkemizdeki tarımsal gelişmeler, hububat üretimine çok daha fazla önem vermemiz gerektiğini göstermektedir.

Çünkü, TÜİK’in tahmini rakamlarında da ifade edildiği gibi bu yıl buğday rekoltesi 20 milyon tonun altında beklenmektedir.

TMO, maliyetler karşısında üretim yapmakta zorlanan çiftçinin önümüzdeki yıl tarlada kalabilmesi için 2021-2022 döneminde müdahale alım fiyatını üretici maliyetlerini, ithalat ve dünya fiyatlarını gözeterek açıklamalıdır.

Dünya buğday fiyatları ise ortalama 476 dolar seviyelerindedir.

Yani bugünlerde 16,38 Türk lirasından işlem gören dolar kuruna göre FOB dünya fiyatları yaklaşık ton başına 7800 lira seviyesindedir.

Devam eden Rusya-Ukrayna savaşının dışında dünyada üretici ülkelerin ihracata getirdiği kısıtlamalar hububatta spekülasyona davetiye çıkarmaktadır.

Bu durumda başta buğday olmak üzere hububat fiyatlarındaki aşırı yükselmeler nasıl önlenecektir?

TMO stratejik bir konumdadır. Üreticiyi memnun edecek bir fiyat politikasıyla hububat alımı yapamazsa piyasayı regüle edecek güvenlik stoğu oluşturamayacaktır.

Bu dönemde güvenlik stoğunu ithalatla karşılama imkânı azalmıştır.

TMO’nun alım politikasında hata yapma lüksü yoktur.

Aksi takdirde sektörde spekülasyona davetiye çıkarmış olur, stokçuluk yapmak isteyenlere de gün doğar.

Bu fırsatçılar stoklayacakları buğday nedeniyle halkın ekmeğinin fiyatıyla oynayabilirler.

Un ve makarna üretimimiz ve ihracatımız da düşebilir.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak şimdiden TMO’yu uyarıyor, gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.”

 

İzlenme: 1397
VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar