Uzman isimden antibiyotik uyarısı!

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Arıkan, antibiyotiklerin doğru kullanımına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Arıkan, antibiyotiklerin doğru kullanımına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Antibiyotiklerin bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalıkları tedavisinde kullanılan ve klinik açıdan çok önemli ilaç grupları olduğunu vurgulayan Arıkan, “Doğru zamanda, doğru süre ve dozda, doğru hastaya uygulanması tedavide başarıyı sağlar.” ifadesini kullandı.

Antibiyotiklerin yanlış, aşırı ve gereksiz kullanımının ise antibiyotiklere karşı artan direnç sorununu gündeme getirdiğini belirten Nurcan Arıkan, şöyle devam etti:

“Antimikrobiyal direnç, mikroorganizmaların tedavisinde mevcut tedavi seçeneklerini azaltmakta ve hastalığın seyrini kötüleştirmektedir. Hastanede geçirilen sürenin uzamasına, ölüm oranlarının artmasına yol açmaktadır.

DSÖ verilerine göre; en büyük 10 küresel halk sağlığı tehdidi arasında gösterilen antimikrobiyal direncin 2050 yılına gelindiğinde, Dünya genelinde yılda ortalama 10 milyon ölüme sebep olabileceği düşünülmektedir.

Akılcı antibiyotik kullanımı ile antibiyotik direnç gelişimini yavaşlatmak elimizde!

Doktorumuzun önerdiği antibiyotikleri doğru süre ve dozda kullanmalıyız. Doktorumuz uygun görmediyse, antibiyotik reçete etmesinde ısrarcı olmamalıyız. Grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu viral sebeplerle oluştuğu için hemen antibiyotik içmemeliyiz.

Her yıl grip aşısı olmayı da ihmal etmemeliyiz.”

uzman-isimden-antibiy.jpg

Bu haber toplam 573 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.