Uzman isimden önemli uyarı!

Uzman isimden önemli uyarı!

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gürkan Bozkurt, kolorektal kanserine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gürkan Bozkurt, kolorektal kanserine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kolorektal kanserinin hem erkeklerde hem de kadınlarda 3’üncü sırada en sık görülen kanser türlerinde olduğuna dikkat çeken Gürkan Bozkurt erken teşhisin hayat kurtardığını hatırlattı.

Kolorektal kanserinin nedenleri risk faktörü ve erken teşhis için taramalarına ilişkin bilgiler veren Gürkan Bozkurt, şunları kaydetti:

“Kolorektal kanserler erkeklerde de kadınlarda da 3. sırada en sık görülen kanser türü. Kansere bağlı ölümlerde de 3. sırada yer almakta. Kolorektal kanserlerin %90’dan fazlası poliplerden meydana gelmektedir. Polipler barsak lümeninin içerisinden köken alan anormal büyümeler, anormal uzantılar.

Kolorektal kanserlerin değiştirebilir ve değiştirilemez olmak üzere risk faktörleri mevcuttur. Bunlar değiştirebileceğimiz yani bizim elimizde olan risk faktörleri alkol, sigara, kırmızı etten işlenmiş gıdalardan fazla tüketmek, zengin diyet, karbonatların fazla tüketilmesi, obezite, fiziksel aktivite azlığı sayılabilir. Değiştirilemez faktörler de mevcut. Bunları ileri yaş, inflamatuar barsak hastalıkları.Ülseratif kolit, crohn gibi yada ailesel yada kalıtsal kanser sendromları sayılabilir risk faktörlerinden.

Bizim için en önemli semptom ve belirti hastaların, dışkılama alışkanlıklarında ki değişiklikler ve dışkıda kan görülmesi, barsağın içeriğinin tam boşalamama hissi, kilo kaybı, karın ağrısı ve demir eksiliği anemisine bağlı olarak hastalarda yorgunluk gibi semptomlar görülebilir. Bu semptomları olan hastaların, erken tanı ve teşhisi çok önemlidir. Diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi kolorektal kanserde de hastalığın prognozunu, gidişatını belirleyen en önemli faktör hastalığın evresi. Bunun içinde çeşitli tarama programlarımız mevcut.

Endoskopik yöntemler gaitada gizli kan dediğimiz gaita testleri, ailesel veya tıbbi geçmişinde bir kanser öyküsü olan hastalarda da genetik testler yapıyoruz. 45 Yaşından itibaren tarama testlerine başlıyoruz. Yüksek riskli hasta gruplarında ise 45 yaşından önce taramalara başlanmalıdır. Kolorektal kanserlerde de erken teşhis, diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi hayat kurtarır.”

Bu haber toplam 694 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.