Yeniden Refah Partisi sahadan tarlaya indi

Yeniden Refah Partisi eşine az rastlanır bir uygulamaya imza attı. Çiftçinin üretim süreçlerini yerinde takip etmek ve sorunlarını tespit etmek için tarlada üretim yapan YRP, Ankara’nın Polatlı ve Bursa’nın Orhaneli ilçelerinde hasat yaptı.

Yeniden Refah Partisi eşine az rastlanır bir uygulamaya imza attı. Çiftçinin üretim süreçlerini yerinde takip etmek ve sorunlarını tespit etmek için tarlada üretim yapan Yeniden Refah Partisi, Ankara’nın Polatlı ve Bursa’nın Orhaneli ilçelerinde hasat yaptı.

Orhaneli’nde düzenlenen hasat törenine katılan Yeniden Refah Partisi Bilecik İl Başkanı Cafer Arslanboğa, Türkiye’de ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını anımsatarak projenin detaylarına ilişkin bilgiler verdi.  Cafer Arslanboğa, gazetemize verdiği röportajda, çiftçinin sorunlarını bildiklerini ve çözüm haritalarının hazır olduğunu bildirdi. ‘Rant ekonomisinin yerine üretim ekonomisini getireceğiz’ diyen Arslanboğa, Bilecik’te ise pancar ekimi için planlama yaptıklarını ifade etti.

yeniden-refah-partisi1.jpg

‘Çiftçimizin bu gelirle hayatını geçindiremez’

Cafer Arslanboğa, Ahmet Meşe’ye verdiği röportajda, şu ifadeleri kullandı:

“Eleştirmek kolay olandır ancak biz çiftçimizin durumunu sahada bizzat görmek istedik. İlk etapta Polatlı’da buğday üretimi yapıldı. Ekim aşamasından hasada kadar tüm maliyetler tek tek hesaplandı. Girdi maliyetleri belirlenince son olarak ne kadar gelir elde edildiği hesaplandı. Orhaneli’nde de aynı şekilde oldu. Tabi verim bölge bölge farklılık gösterebiliyor ama dönümde 300 kilonun altına düşen yerler zarardır. Polatlı’da 30 dönümlük alanda aylık elde edilen gelir 650 TL’ye denk geliyor. Çiftçimizin bu gelirle hayatını idame ettirmesi çok zor. Ayrıca, geçen yılki buğday fiyatı ile gübre fiyatı veya mazot fiyatı endeksine bakmak lazım. 80-100 TL’lik gübre 200-250 TL civarına yükseldi. Mazot fiyatının artmasından dolayı traktörden biçerdövere kadar maliyetler yükseldi. Bugün balyada bile 4-5 TL maliyet var. Eskiden mesela benim çocukluğumda balyayı toplamazdık bile çünkü elde edilen gelir yeterliydi. Şu anda balyayı toplamazsan para kazanma şansın yok. Hal böyle olunca köylerde asgari ücret dahi kazanamayan çiftçimiz veya gençlerimiz şehirlere sanayi çalışmaya geliyor. Köyünde kazanmış olsa kalacak ama kazanamıyor.

yeniden-refah-partisi2.jpg

‘Desteklemeler bir yıl geriden geliyor’

Hükümet destekleme veriyor ama aslında verilen destekler önceli yılın desteklemesi. Yani ekim maliyetleri yapılıyor ve bir sene sonra destekleme veriliyor. Gübre 80 lira ise o orandan destekleme veriliyor ama gübre fiyatı çok daha yukarıya çıkıyor. Dolayısıyla desteklemeden faydalanmış olamıyor.

yeniden-refah-partisi3.jpg

‘Rant ekonomisinden değil üretim ekonomisinden yanayız’

Bizim Yeniden Refah Partisi olarak çözüm haritamız hazır. Biz gübre fiyatlarını yarıya indireceğiz, çiftçimizin borçlarını öteleyeceğiz. Faizleri sileceğiz. Çünkü çiftçimizin ekmesi lazım, tarım arazileri günden güne boş kalıyor. Dışarıdan ithal edildiğinde daha ucuza geldiği söyleniyor ama bugün mazot, gübre girdilerimiz azalmış olsa aynı fiyattan bizim çiftçimizde kazanacak. Biz üretmek zorundayız. Her zaman söylediğimiz gibi rant ekonomisinden yana değil üretim ekonomisinden yanayız.

Çiftçilikle alakalı konuşuyoruz belki ama ekonomik kazanç elde edilemediğinde aile yapımızda bozuluyor. Gençlerimiz artık 35’li yaşlarda evleniyor, boşanmalar artıyor. Toplumumuzda ahlaki çöküntü meydana geliyor. Bu açıdan gençliği ile övünen bir toplumuz ve bu gençlere sahip çıkmak zorundayız. Hükümetimiz gençlerin köye dönmeleri için çalışmalar yaptı ama gençlerimiz çiftçiliği bilmiyor. Gençlere eğitimde vermemiz lazım. Yerli tohumumuz yok, İsrail’in tohumunu kullanıyoruz. Kabak karpuz yiyoruz, domatesimizin tadı yok. Birçok ürünümüzde aynı şey mevcut. Öze dönmek zorundayız.

Bilecik’te pancar üretimi planlanıyor

Son olarak bir aksilik olmazsa Bilecik’te pancar üretimi yapmak istiyoruz. Üretiminden hasadına kadar takibini yaparak kazancı hesaplamak istiyoruz. Bu iş olmuyor, kazanmadı demek doğru değil, sahada görüp anlatmamız gerekiyor. Eksiklikleri ve sorunları tespit edip çözüm önerilerini sunmamız gerekiyor” diye konuştu.

İlgili Haberler

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 1541 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.