Yılların ayıbı ortadan kalkacak

Yılların ayıbı ortadan kalkacak

Bilecik’teki kanalizasyon ve yağmur suyu sorunlarının kökten çözümünü sağlayacak olan Bilecik Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (BİKAP) ile yılların ayıbı ortadan kalkacak.

Bilecik’teki kanalizasyon ve yağmur suyu sorunlarının kökten çözümünü sağlayacak olan Bilecik Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (BİKAP) ile yılların ayıbı ortadan kalkacak. Proje kapsamında Şeyh Edebali Türbesi karşısında akan kanalizasyonun kötü görüntüsü ve koku ortadan kalkacak. 

seyh-edebali-turbesi1.jpg

Ayrıca, Hamsu ve Dalakdere ıslah edilerek, yağmur suyu ile kanalizasyon hatları birbirinden ayrılacak. 500 günde tamamlanması planlanan projede 11 kilometrelik kollektör hattı çalışması yer alacak olup 29 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirilecek. 

Bilindiği üzere; Şeyh Edebali Türbesi’nin karşısında akan kanalizasyon sorunu yıllardır çözüme kavuşturulamadı. Türbeyi ziyarete gelen turistlerin şelale zannettiği bu ayıpla ilgili 2016 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından ödenek tahsis edileceği söylendi ve bir takım çalışmalar yapılmasına rağmen sorun giderilemedi.

seyh-edebali-turbesi1-001.jpg

Gelinen süreçte, Bilecik Belediyesi’nce hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca desteklenen Bilecik Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (BİKAP) ile Bilecik’in bu ayıbı ortadan kaldırılacak. 

BİKAP TANITILDI

Bilecik’te önemli bir alt yapı yatırımı olacak BİKAP’ın tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıda, Proje Danışman Rafet Özbek, Bilecik Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Gürkan Akyurt ve Çevre Mühendisi Turgay Gül, proje hakkında bilgiler verdi.

seyh-edebali-turbesi3-001.jpg

Muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşların katıldığı programda projenin maliyeti, güzergahı, çalışma süresi, gerekliliği başta olmak üzere birçok başlıkta bilgiler verildi.

500 GÜNDE TAMAMLANACAK

Toplamda 11 kilometrelik kollektör hattı çalışmasının yer alacağı proje, 29.4 milyon TL sözleşme bedeli ile gerçekleştirilirken çalışmanın 500 günde tamamlanması hedefleniyor.

Proje ile Bilecik’teki kanalizasyon hattından çıkan günlük ortalama 7 bin metreküp zararlı ve pis suyun doğaya karışarak zarar vermesi önlenirken, Hamsu, Dalakdere ve Şeyh Edebali Türbesi karşısında oluşan kötü koku ve görüntünün de önüne geçilmesi planlanıyor.

Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte aynı zamanda atık sularda kolayca çoğalan zararlı bakteri, haşere ve larvaların ortaya çıkardığı zararlı sonuçlar sona erecek. 11 kilometrelik kanalizasyon ana hattı ile 2.5 kilometrelik yağmur suyu destek hattı çalışması yapılacak.

seyh-edebali-turbesi2-001.jpg

ARITMA TESİSİ FAALİYETE GEÇECEK

Kanalizasyon, yağmur suyu ve atık su arıtma tesisi şeklinde 3 başlıktaki sorunların giderileceği proje ile İstasyon Mahallesi Karasu mevkisinde bulunan ve atıl halde bulunan arıtma tesisi de faaliyete geçirilecek. Günde 10 bin 500 metrekare kapasiteli tesisin tadilatı ve bakım işlemleri tamamlanarak, hizmet vermesi sağlanacak. yağmur suları ile kanalizasyon sularının ayrı hatlarda akışı sağlanacak.

Kontrolörlük yetkisinin Bilecik Belediyesi ve İller Bankası’nda olduğu proje ile Bilecik’in uzun yıllar altyapıda verimli bir hizmet alması hedefleniyor. 

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 8276 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum