YSK Nedir? Görevleri Nelerdir?

YSK Nedir? Görevleri Nelerdir?

Türkiye, 2023 yılında seçim iklimini hissetmeye devam ederken en çok merak edilen konulardan biri de sık sık duyulmaya başlanan YSK oldu. Seçim ile alakalı yetkili kurumların başında gelen YSK hakkında bütün merak ettiklerinizi öğrenebileceksiniz.

Türkiye, 2023 yılında seçim iklimini hissetmeye devam ederken en çok merak edilen konulardan biri de sık sık duyulmaya başlanan YSK oldu. Seçim ile alakalı yetkili kurumların başında gelen YSK hakkında bütün merak ettiklerinizi öğrenebileceksiniz. İşte YSK ile alakalı bütün merak ettikleriniz!

YSK, Yüksek Seçim Kurulu olarak da bilinen Türkiye Cumhuriyeti’nin yüksek yargı organizasyonlarından bir tanesidir. Yüksek yargıyı oluşturan 3 kurumdan biri olan YSK, demokrasilerin vazgeçilmezi olan seçimlerle alakalı sürece dair yargısal deneyim rolünü üstlenmektedir. Danıştan ve Yargıtay ile yüksek yargıda nihai karar mekanizması olarak çalışan YSK sayesinde seçimler adil, tarafsız ve sorunsuz bir şekilde neticelendirilmektedir.

YSK Ne Zaman Kuruldu?

Yüksek Seçim Kurulu 21 Şubat 1950 tarihinde oluşturulan ve merkezi Ankara’da bulunan bir kurumdur. 7 aslık 4 yedek üyeden oluşan bu yargı organının 6 üyesi Yargıtay ve 5 üyesi de Danıştay genel kurulları tarafından belirlenmektedir. Gizli oy esasına göre seçilen YSK üyeleri vatandaşların oylarına dair en doğru ve tarafsız kararı vermekle mükelleftir. YSK üyeleri 6 yıllık görev süreleri sona erdiğinde tekrardan seçilebilmektedir.

ysk-nedir-ne-zaman-kuruldu.jpeg

YSK’nın Görev ve Yetkileri Nelerdir?

Kanunlar uyarınca gerçekleştirilecek olan milletvekilliği, il genel meclisi üyeliği, belediye, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar heyeti üyeliği, Anayasa değişikliği oylamaları ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde genel yönetim ve yargısal denetimin sağlanmasında rol almaktadır. Seçimlerin sonucuna dair itirazların yapılmasında karar mercii YSK olarak bilinmektedir. Seçimlerle alakalı alınan kararlarda önemli bir yeri olan YSK, seçimle alakalı bütün itirazları kısa sürede karara bağlayarak nihai kararı ortaya koyar.

ysk-baskani-kimdir.jpg

YSK Başkanı Kimdir?

YSK başkanı, Yüksek Seçim Kurulu’nun genel işleyişinden sorumlu olan kimsedir. Bu çerçevede görev süresi boyunca gerçekleşen seçimlerle ilgili karar alma ve itirazları değerlendirme süreçlerinde değerlendirmelerin yapılmasını hedeflemektedir. Mevcut YSK başkanı Ahmet Yener 16 Ocak 2020’de seçilmiş ve 24 Ocak 2020 tarihinde görevine başlamıştır. Yargıtay kontenjanından seçilen Ahmet Yener 6 yıllık görev süresi bitene kadar görevde kalacaktır. Alınan kararların bildirilmesi de dahil bütün süreçler Ahmet Yener başkanlığında yürütülecektir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 828 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.