Ziraat Odaları Cumhurbaşkanına seslendi

Ziraat Odaları Cumhurbaşkanına seslendi

Bilecik Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu, TMO tarafından duyurulan buğday alım fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı.

Bilecik Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu, TMO tarafından duyurulan buğday alım fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenilerek buğday fiyatlarının revize edilmesi talep edildi. Çiftçinin üretim maliyetinin 10,80 TL olduğu ifade edilen açıklamada beklentinin ise en az 13 TL olduğu bildirildi.

Bilecik Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çiftçilerin üretimden vazgeçme riskinin ortaya çıktığına dikkat çekti. Açıklanan buğday alım fiyatının girdi maliyetlerindeki artışların çok altında kaldığına vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ekmeklik buğdayda alım fiyatı ton başına 9250 TL. Durum buğdayının alım fiyatı ton başına 10 bin TL, arpa 7250 TL.

Ayrıca çiftçilere buğday için ton başına 1750 TL’ye kadar, arpa için 750 TL’ye kadar fark ödemesi desteği verilecek.

Durum buğday için alım fiyatı geçen yılki fiyatın yüzde 11, ekmeklik buğdayın fiyatı yüzde 14, arpanın fiyatı geçen yılın yüzde 4 üzerinde belirlendi. Alım fiyatlarındaki artış enflasyon veya akaryakıt gibi girdi fiyatlarındaki artışın çok altında kaldı.

Buğday çiftçimize bu yıl pozitif ayrımcılık yapılması beklenirken, açıklanan fiyat üreticilerimizde hayal kırıklığı yaşattı. Buğday hasadının başladığı Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde ekmeklik buğdayda piyasa fiyatları 9 lira 85 kuruş seviyelerindedir. Açıklanan düşük alım fiyatı, ülke genelinde hasadın artması ile birlikte şuan piyasada oluşan fiyatların gerilemesine neden olacaktır. Açıklanan fiyat ne üretim maliyetleri ne de yüzde 75,45’i bulan enflasyon rakamları ile bağdaşmadı.

Buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini belirterek sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan buğday fiyatlarının revize edilmesini talep etmekteyiz.

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 oranında azalma görülüyor. TÜİK verileri hububatta toplam üretimin geçen yıla göre yüzde 5,4 oranında azalacağını gösteriyor. Bu azalma buğday üretiminden kaçış olduğunu gösteriyor. Fiyat revize edilmezse bu yıl çiftçilerimiz buğdaydan ailesinin geçimini sağlayacak geliri elde edemeyecek, üretimden daha fazla kaçacaktır. Maliyetin 10,80 TL olduğu yerde en az 13 TL beklenmektedir.

Buğday fiyatı sadece çiftçilerimizin sorunu değildir. Buğday üretiminden kazanamayan çiftçilerimiz üretimden vazgeçmek zorunda kalacaktır.”

ziraat-odalari-cumhurbaskanina-seslendi1.jpg

Bu haber toplam 502 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum