'AHİLİK, DÜRÜSTLÜKTÜR'

'AHİLİK, DÜRÜSTLÜKTÜR'

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, Ahilik Haftası kutlama törenlerinde yaptığı konuşmada, Ahilik Kültürü’nün taşıdığı ilkelere dikkat çekerek, “Ahilik demek dürüstlük demektir” ifadesini kullandı.

Ahilik Haftası kutlama programı gerçekleştirildi. 

Bilecik Belediyesi Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilen törene Vali Tahir Büyükakın, Belediye Başkanı Selim Yağcı, AK Parti Milletvekili Halil Eldemir, Ağır Ceza Reisi Kamil Kaya, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, TSO Başkanı Mefail Ateş, bazı daire müdürleri, oda başkanları ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. 

Ticaret İl Müdürlüğü’nce hazırlanan kutlama törenine, Şeyh Edebali Kültür ve Araştırma Derneği’nce hazırlanan Şet Kuşatma Töreni renk kattı. 

Ayrıca törende, yılın ahisi, kalfası ve çırağı seçilen esnaflara hediye takdiminde bulunuldu.

ahilik-durustluktuk2.jpg

Törenin açılış konuşmasını yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, Ahilik Kültürü’nün taşıdığı ilkelere dikkat çekerek, “Ahilik demek dürüstlük demektir” ifadesini kullandı. Başkan Gölcan, Ahilik kültürünün insan üzerine kurulu bir sistem olduğundan bahsederek, “Ahilik Teşkilatı, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, iş ve meslek hayatına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygı ve güler yüzlü olma ilkelerini temel almıştır. 

Ahilik kültür ve felsefesinde toplumun refahı ve sosyal sorumluluk önemli bir ilke olarak kabul edilmiş ve bu bağlamda yeterli ve kaliteli mal ile hizmet üretimi teşvik edilmiştir” diye konuştu. 

‘AHİLİK, ESKİMEYEN BİR SİSTEMDİR’

Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta ise Ahilik sisteminin asırlara meydan okuyan eskimeyen bir sistem olduğunu söyledi. Müdür Balta, Ahiliğin temelinde vatan ve millet sevgisi olduğunu ve Türk Milleti’ne has bir sistemi içinde barındırdığına vurgu yaparak, “Ticari ve toplumsal hayatta iş ve meslek hayatında dürüstlük, güvenirlik, saygılı olma, cömert, güler yüzlü olmak ve birlikte yaşayabilmek Ahiliğin başlıca kurallarıdır. Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca sevgi, hoşgörü, hak ve adalet bilinci taşıyan esnaflar yetiştirmiştir” şeklinde konuştu. 

ahilik-durustluktuk3.jpg

‘KÖKLÜ BİR GELENEK’

Belediye Başkanı Selim Yağcı’da, Ahiliğin köklü bir gelenek olduğuna dikkat çekti. Bu kültürü yaşamanın ve yaşatmanın sorumluluğu içerisinde olduklarını kaydeden Başkan Yağcı şunları dile getirdi:

“Esnaflık ve ticaret, insanın yaradılışından itibaren var. Atalarımız 1300’lü yıllarda Osmanlı Devleti ile birlikte insanlar arasındaki ticaret ilişkisini bir düzene koymak ve toplumsal düzeni sağlamak adına yüzyıllara meydan okuyan bir sistemin temellerini atmışlar. Sistemin doğru olduğunu ve başarıya ulaştığını görüyoruz. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok diye bir söz var ve eğer Atalarımız bu sistemi uygulayarak dünyanın en üst noktasına çıkıp hak ve adaletin temsilcisi olmuşlarsa, onların torunları olarak başarının yolu da tektir. O zaman geçmişte denenen başarılı bu sistemleri bugünün şartların uyarlayarak uygulamakta büyük fayda var” dedi. 

‘DAHA İLERİYE TAŞIMAMIZ LAZIM’

Programın devamında kürsüye gelen AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Ahilik Teşkilatı’nı günümüz koşullarında daha ilerilere taşımak adına çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Milletvekili Halil Eldemir, “Modern çağın ISO gibi bir takım tabirleri var. Aslında bunların hepsini bugünkü manada ele aldığımızda 8 asır önce Ahilik Teşkilatı bunları ele almış. Bizlerde bu medeniyetin temsilcileri olarak ve yeniden güçlü bir medeniyet inşa edecek gençlerimiz öncelikle ecdadımızı anlayarak bize miras bırakılan değerleri daha ileriye taşıyacaklarını düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

ahilik-durustluktuk4.jpg

‘AHİLİK, TOPYEKÜN BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİ’

Vali Tahir Büyükakın ise Ahilik kültürünün topyekün bir düşünce sistemi olduğunu söyledi. Türk Milleti’ne has bu sistemi daha ilerilere taşımak adına gayret etmek gerektiğini belirten Vali Büyükakın şöyle devam etti:

“Ahilik, topyekün bir ahlak felsefesinin üretime, alışverişe yansıyan halidir. Ahilik’te alırken satarken, insanlarla ilişki kurarken birçok usül var. Ahilik, sadece tartıyı doğru tartmak değil hastalanan komşusunu ziyaret etmekte var Ahilik kültüründe. 

Bizim aslında medeniyetimizin kökleri üzerine bir daha düşünüp dünyaya yeniden umut olacak ‘Türk umutla beklenendir’ sözünün hakkını verecek yeni bir yaklaşım geliştirmemiz lazım. Üretirken dünyanın en kaliteli ürünlerini üretmemiz, insanları kazıklamadan yapmamız lazım. 

Ahilik, bir yaşam biçimi. Bununla yaşayan insan belirli şekilde üretir, belirli şekilde tüketir ona göre insanlara yardım eder. İnşallah bu düşünceyi önce ilimizde, sonra ülkemizde ve dünyada yaygınlaştıracak kuralları yeniden koyan bir millet oluruz” diyerek sözlerine son verdi.

ahilik-durustluktuk5.jpg

ŞET KUŞATMA TÖRENİ YAPILDI

Konuşmaların ardından Murat Hüdavendigar Ortaokulu öğrencileri tarafından halk oyunları gösterisi yapıldı. Daha sonra Şeyh Edebali Kültür ve Araştırma Derneği’nce hazırlanan Şet Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. 

ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI

Ahilik Haftası kutlamalarının son bölümünde, yılın Ahi’si seçilen Mustafa Doğan’a, yılın kalfası seçilen Alettin Ayar’a ve yılın çırağı seçilen Hatçe Genç’e plaket ve hediyeleri takdim edildi. 

Ayrıca Şeyh Edebalı Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş tarafından Vali Tahir Büyükakın’a hediye takdimi yapıldı. 

Tören, Ahi pilavı ikramıyla sona erdi. 

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2336 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum