ALTINI GETİR TAHVİLİ GÖTÜR

ALTINI GETİR TAHVİLİ GÖTÜR

Ziraat Bankası Eskişehir Bölge Yöneticisi Mehmet Dönmez, Hazine Müsteşarlığı’nın yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak adına başlattığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı konusunda açıklamalarda bulundu. 

16-20 EKİM TARİHLERİ ARASINDA TALEP TOPLANACAK

Ziraat Bankası Bilecik Şube Müdürü Naci Çınar ile birlikte basın mensupları ile bir araya gelen Mehmet Dönmez, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının talep toplama işleminin 16-20 Ekim tarihleri arasında Ziraat Bankası Bilecik Şubesi tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. 

VERGİ KESİNTİSİ OLMAYACAK

Ziraat Bankası Eskişehir Bölge Yöneticisi Dönmez, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının 2 yıl vadeli olacağını kaydederken, yıllık yüzde 2,40 getiri oranına sahip olduğuna dikkat çekti. Dönmez ayrıca herhangi bir komisyon ücreti veya vergi kesintisinin yapılmayacağına vurgu yaptı. 

6 AYDA BİR NAKİT ÇEKİLEBİLECEK

Öte yandan, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası yatırımcılarına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli olarak TL cinsinden kupon veya kira bedeli ödenecek. 

altini-getir-tahvili-gotur2.jpg

ALTIN TAHVİLİ VE ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI DETAYLARI

Ziraat Bankası Eskişehir Bölge Yöneticisi Mehmet Dönmez, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracına ilişkin yaptığı detaylı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Altın tahvili, Hazine Müsteşarlığı’nca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak, yatırımcısına 6 ayda bir kupon faiz getirisi kazandıracak. Devlet iç borçlanma senedi, altına dayalı kira sertifikası aynı yöntemle yatırımcısına 6 ayda bir kira getirisi kazandıracak faizsiz tahvillerdir. 

NE ZAMAN TALEP TOPLANACAK?

Hazine Müsteşarlığınca finansman araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla Ekim ayı boyunca, belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla, Türkiye genelinde etaplar halinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı gerçekleştirilecektir. 

Bölgemiz bünyesinde Bilecik Şubemizce 16-20 Ekim tarihleri arası talep toplama işlemleri gerçekleştirilecektir. 

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için talep toplama döneminde sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Hurda altınlar kabul edilirken eksperler darphane tarafından basılan altınları adet olarak, diğer altınları tartarak herhangi bir ıskontoya tabi tutmadan değerini hesaplayacaktır. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın ve ayrıca Reşat altınlar eksperler tarafından kabul edilmeyecektir. 

YILLIK GETİRİ ORANI NE KADAR OLACAK?

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının vadesi 2 yıl olup, yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli olarak TL cinsinden kupun/kira bedeli ödenecektir. Söz konusu 6 aylık getiri oranı yüzde 1,2 (yıllık yüzde 2,40) olarak belirlenmiş olup senedin vadesi boyunca sabit kalacaktır. 

VERGİ KESİNTİSİ YAPILACAK MI?

Açılan hesaplardan müşteriden hesap işletim ücreti ya da MKK komisyonu kesilmeyecektir. İhraçla sağlanan getiriler gelir vergisinden muaf tutulacaktır. Müşteriler vade tarihinden önce isterlerse altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikasını bir başka gerçek kişiye satabilir veya devredebilir. Müşterilerin vade tarihinden önce altın altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını bir başka gerçek kişiye satmak veya devretmek istemesi durumunda, alıcı adına bankamızda yatırım hesabı açılması ve şubemizde işlemin gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır.

Ayrıca yatırımcılar vadeden önce istedikleri tarihte senetleri Ziraat Bankası’na satabilir ve karşılığını işlemiş faizi/kira getirisi ile birlikte Türk Lirası cinsinden alabilir. 

altini-getir-tahvili-gotur3.jpg

İhrac tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde (90’ıncı takvim günü dahil) senetlerin bankaya satılmak istenmesi durumunda, yüzde 1,50 oranında iskonto oranı uygulanacak, ihraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında (91’inci takvim günü ve sonrası) herhangi bir iskonto uygulanmayacaktır.

VADE SONUNDA ALTINLAR GERİ ALINABİLECEK Mİ?

Vade sonunda müşterilerimiz altınlarını talep etmeleri halinde tercihlerine göre 1 kg’lık külçe altın olarak veya Darphane tarafından basılan çeyreklik cumhuriyet ziynet altını olarak da teslim alabileceklerdir. 

Türkiye genelinde yapılacak talep toplama işlemlerine ilişkin bilgilere, Hazine Müsteşarlığı (www.hazine.gov.tr.) ve Ziraat Bankası (www.ziraat.com.tr) internet sayfalarından ulaşabilecek olup, bu çerçevede altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracının ülkemize hayırlı olmasını dileriz.”

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 3693 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum