ATIL ARAZİLERE CEVİZ DİKİLECEK

ATIL ARAZİLERE CEVİZ DİKİLECEK

Bilecik'te atıl durumda bulunan araziler, ''Ceviz Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi'' kapsamında değerlendirilecek.  

Vali Bilal Şentürk, Söğüt Kaymakamı Murat Öztürk, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yılmaz ile İl Genel Meclis üyeleri Mesut İpekçi ve Necdet Yıldız, Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş ile birlikte Söğüt ilçesine bağlı Çaltı köyünün 800-1000 rakımlı yaylalarında incelemede bulundu.  

atil-arazilere-ceviz-dikilecek2.jpg

Çaltı Köyü Muhtarı Osman Akçe ile köyün arazi yapısı ile ilgili bir süre görüşen Vali Şentürk ve beraberindekiler, vatandaşlar tarafından ekimi yapılmayarak atıl durumda bırakılan araziler ile hazine arazilerinde ''Ceviz Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi'' kapsamında değerlendirilmesi amacıyla 800-1000 rakımlı halk dilinde ''İki armut'' yaylaları olarak bilinen Çaltı yaylalarının büyük bir bölümünü yürüyerek, bölgenin iklimi ve toprak yapısı hakkında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinden bilgi aldı.

Gurbette yaşayan vatandaşların, köylerinde atıl durumda bulunan arazilerini değerlendirmeleri ve köyleri ile bağlarını koparmamaları amacıyla yürütülen ''Ceviz Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi''ne önem verdiğini belirten Vali Şentürk, verimli olan Bilecik topraklarının değerlendirilmesi halinde üretici için önemli bir gelir kaynağı olacağını söyledi. 

atil-arazilere-ceviz-dikilecek3.jpg

Atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesinde ilk olarak araziye uygulanacak modelin ortaya konulması gerektiğinin altını çizen Vali Şentürk, ''Uygulanacak model sürdürülebilir bir model olmalıdır. Vatandaşı kendi başına bırakmayan ortağı olabilecek bir model olmalı. İşimizi profesyonelce yapacak olan bir yapı oluşturmalıyız. Ceviz, Bilecik'in marka değeri olan bir ürün, ama onun yanında farklı ürünlerle de her köyün kendine özgü potansiyelini en üst seviyede harekete geçirebilecek çalışmalar yapmalıyız. 1000 rakımlı olan bölgedeki topraklarımızın ne kadar verimli topraklar olduğunu bire bir görmüş olduk. Bu topraklar, düşmana en önemli darbelerin vurulduğu topraklar ve her karışı bize birer emanet. Onun için bir karış toprağımızı bile boş bırakmayıp, değerlendirmeliyiz.'' dedi. 

atil-arazilere-ceviz-dikilecek4.jpg

Çaltı köyünün 800 rakımlı Çaltı Yaylaları çınarlar mevkisinde birçok çeşit meyve ve sebze yetiştiren İsmail Kandemir'i de ziyaret ederek, bahçesinde incelemede bulunan Vali Şentürk, Kandemir ile bir süre sohbet etti.

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 5551 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum