BAĞ-KUR PRİMLERİNDE İNDİRİME GİDİLİYOR

BAĞ-KUR PRİMLERİNDE İNDİRİME GİDİLİYOR

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün TBMM Genel Kurulu’nda “insaf” diyerek gündeme getirdiği Bağ-Kur primlerinde indirime gidiliyor.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, 18 Nisan’da TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı yaptığı konuşmada esnaf ve sanatkârların ödediği Bağ-Kur primlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayarak hükümete “insaf” diye seslenmişti. Tüzün’ün bu konuşmasından sonra Bağ- Kur primlerinde yüzde 5 indirime gidiliyor. 

TEDES’TEN SONRA BAĞ-KUR

Hatırlanacağı üzere Tüzün daha önce de, belediyelerin karayollarında kurduğu Trafik Elektronik Denetleme Sistemi’nin (TEDES) “Vatandaşa Tuzak” haline geldiğini, binlerce sürücüye haksız ceza kesildiğini Meclis gündemine getirmişti.

İçişleri Bakanlığı’nın TEDES’le ilgili düzenleme yapmasından sonra hükümet Bağ-Kur primleri konusunda da geri adım attı.

Bağ-Kur'lular 1 Ekim'den itibaren 5 puanlık prim indiriminden yararlanabilecek.  Ancak bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borç bulunmaması gerekiyor. Yapılandırma fırsatını değerlendirenler asgari ücret üzerinden her yıl en az bin lira daha az prim ödeyecekler. Şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları, tarım Bağ-Kur'luları ve milyonlarca esnaftan alınan Bağ-Kur primleri ekim ayından geçerli olmak üzere yüzde 34.5'ten yüzde 29.5'e inecek. İndirimle en düşük kazanç üzerinden prim ödeyen esnafın aylık avantajı 82.35 lira olurken, yıllık avantaj tutarı 988 liraya ulaşacak. En yüksek kazanç üzerinden Bağ-Kur primi ödeyenlerin avantajı ise aylık 535 lira, yıllık olarak da 6.420 liraya ulaşacak.

 

Kaynak:Aysun YILDIZ

Bu haber toplam 2045 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.