BAŞKAN İDARE ETTİ SAYIŞTAY OLMAZ DEDİ

BAŞKAN İDARE ETTİ SAYIŞTAY OLMAZ DEDİ

BAŞKAN İDARE ETTİ, SAYIŞTAY OLMAZ DEDİ

Belediye Başkanı Selim Yağcı, Sayıştay’dan gelen rapor doğrultusunda, belediyenin su ve kanalizasyon yatırımlarıyla ilgili vatandaşlardan tahsil ettiği katkı paylarını yeniden almak durumunda olduğunu söyledi.

SAYIŞTAY İZİN VERMEDİ

Başkan Yağcı, konunun önümüzdeki aylarda belediye meclis gündemine gelebileceğini belirterek şimdiden başta meclis üyeleri olmak üzere kamuoyuna durumun ayrıntılarını anlattı. Yağcı, Bilecik Belediyesi’nin yasa olmasına rağmen vatandaştan bu katkı paylarını almadığını, ancak Sayıştay raporunda bu konuda belediyeye uyarı verildiğini ifade etti.

BAŞKAN PEŞİN PEŞİN SÖYLEDİ!

Yasada herhangi bir değişiklik olmaması durumunda alınması zorunlu olan katkı paylarıyla ilgili gelebilecek tepkilere şimdiden cevap vermiş olan Başkan Yağcı, “İleride meclis gündemine geldiğinde bizim haberimiz yoktu diye bir şey olmasın. Yasanın gereği bu şekilde. Bu anlamda meclisimizi ve kamuoyunu bilgilendirelim” dedi.

Belediye Başkanı Selim Yağcı, Sayıştay raporunun içeriği ve yasanın gereği hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

HÜKMÜ UYGULAMAK ZORUNDAYIZ

Belediyeler su ve kanalizasyon yatırımı yaptığında bunların belirli bir oranı katkı payı olarak vatandaştan alınır diye belediye yasasında bir hüküm var. Bunu almadığımız zaman idare tarafından sorumluluğu olan bir durum. Biz bunu alt yapı yatırımlarımızın yapıldığı 2007 yılında uyguladık ve tepkide aldık. Ama yasanın hükmünü uygulamak durumundaydık. Daha sonraki süreçlerde bunun ortadan kaldırılması noktasında belediye başkanları olarak talepte bulunduk ve hükümetimiz bu katkı paylarının alınmasını belediye meclislerinin kararına bırakan bir yasa çıkardı. ‘Meclisin kararı ile alınır’ diye bir hüküm konuldu ama bu yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. İptali dolayısıyla eski hüküm olan yapılan yatırımların belirgin bir oranda vatandaşlardan alınmasına ilişkin hüküm devreye girdi.

BAŞKAN İDARE ETTİ AMA SAYIŞTAY OLMAZ DEDİ

Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen çok üzerine düşmüyorduk ve vatandaşa böyle bir hükümlülük getirmesini istemiyorduk. Ancak son gelen Sayıştay denetim raporunda bu bize bir talimat olarak yüklenildi. Bu katkı paylarının alınmaması durumunda işlem yapılacağı hükmü konmuş. Bu sebeple bu hüküm uygulanma durumunda. Bu yılın sonuna doğru hesap işlerinden böyle bir ödeme emri gelebilir. Çok hoş bir şey değil ama bunu uygulamak durumundayız. Meclisimizi de bu anlamda bilgilendiriyoruz. O zamana kadar başka bir yasal düzenleme oluşursa bu noktada uygulama durumunda olmayız ama Sayıştay’ın talimatı doğrultusunda bize yazdığı ‘Su tesislerinin ve kanalizasyon katılım paylarının’ tahakkuk ve tahsilatının yapılmaması diye bir başlık atmış ve bu başlığı da bir sonraki denetime dek giderilmesini istemiş. Olmadığı takdirde ise yapmayan idareye cezai uygulama yapılacak” dedi.

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 3271 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.