BAŞKAN ŞAHİN VAADİNİ YERİNE GETİRMELİ

BAŞKAN ŞAHİN VAADİNİ YERİNE GETİRMELİ

31 Mart 2019 tarihinde Belediye Başkanlığına seçilen Semih Şahin’in ilk icraatlarından biri Selim Yağcı’nın belediye binasının duvarlarına yaptırdığı Osmanlı figürlerini kazıtması oldu. Yerel ve ulusal basının gündeminde muhalif haberler günlerce kaldı. 

Benim de 19.04.2019 tarihinde bu köşede ‘FİGÜRLERİN KAZINMASIYLA MEŞHUR OLDUK’ başlığıyla bir yazım yayınladı. Başkan Şahin, figürlerin kazınmasını Anadolu Ajansı vasıtasıyla kamuoyuna açıkladı. Bende yazımda bu açıklamayı koydum, şöyle;

“Binaya ilk girildiğinde sağlı sollu, bir sanatsal değeri olmayan, herhangi bir sanatçı değil; yapan da yevmiyeyle çalışan, benim bir arkadaşım. Alçı kalıplarla üzerine birtakım figürler işlemiş ve bunları asmışlar. Burası öyle bir bina ki buraya, dünyanın en iyi sanatçılarının yaptığı minyatür sanatıysa minyatür sanatı... Bizim iki marka değerimiz var: Biri mermer, diğeri Osmanlı'nın kuruluş kenti olmamız. Bunlarla ilgili gerçek sanatçıların yaptığı gerçek sanat eserleriyle birlikte bir giriş yapacağım. 

Bu tür bir izin var mı diye sordum, 'yok' dediler. Sanatçısı kim dedim, 'yok' dediler, 'Bilmiyoruz' dediler. 'Elden para verdirdik, yaptırdık. 100-200 liraya gibi.' Tabii bu kadar değerli bir binaya işporta türü bir işin yapılması beni rencide etti, tüm Bilecik'i de rencide edeceğine inanıyorum. Tüm tarih bilimcilerini de rencide edeceğini biliyorum. Bunları kaldırdım çünkü bize yakışmayan bir şey. İlave olarak Anıtlar Kurulu'ndan izin alınmadan yapıldığı için 2863 sayılı yasa gereği ağır cezada yargılanmayı gerektiren bir şeydir. Böyle tarihi eser binada kafanıza göre istediğiniz bir şey yapamazsınız. 

Bu çerçevede ben onu kaldırıp, orijinal haline getirttim çünkü benim kendi işim restorasyon ve bu tür tarihi eser yapılara çok özen gösteririm. Yıllarca da bu işi yaptım. Bu binada mesela dışı da boya, boyalı olmaması lazım. Bu bir taş mekteptir. Bu yüzden en mükemmelini, en iyisini, en iyi tabloları, ne figür olursa olsun, Osmanlı tablosu koyacaksak birinci sınıf olacak ve sanat eseri olacak. Tescilli sanat eseri olacak. Başka bir şey koyacaksak, o da öyle olacak. Çok çok değerli bir bina. Bu manada buranın ayakta kalmasını sağlayan insanlara da teşekkür ediyorum. Bana Türkiye'nin en güzel belediye binasını bıraktılar, bu anlamda teşekkür ediyorum ama ben hem işim hem mesleğim gereği burasını orijinaline uygun, tarihsel değerini, gerçek değerini tekrar verecek hale getireceğim."

Yazının sonunda ‘Başkanın sözleri bir vaattir, takipçisi olacağız’ demiştim. 

Osmanlı figürlerinin kazınmasının ulusal basında yer alması sebebiyle her yerde duyuldu. Osmanlı Ocakları Başkanı Kadir Canpolat ve bazı üyeleri Başkan Şahin’i protesto etmek amacıyla ilimize geldiler. Belediye binası önüne siyah çelenk koymak istediler. Başkan Semih Şahin ile görüştüler. Şahin bu görüşmeden sonra gazetemize yaptığı açıklamada;

“Benim seçim öncesinde hep yinelediğim gibi bu şehri Osmanlı’nın kuruluş şehri olması ve mermeri ile marka şehir yapmak istiyorum. Ben bunu söylediğimde benim her şeyimde bu iki markanın olması lazım. Binamda bunların başında geliyor. Yapılan her faaliyette bu iki değerin olması lazım. Bu binaya giren herkes binanın bir tarafında Osmanlı diğer tarafında ise mermer ve seramikle ilgili şeyler bulacaktır. İnsanlar buraya geldiğinde bu şehirde marka bunlar demesi lazım.  

Burada kullanacağınız ürünler, sanat eserleri dünya çapında olması lazım. Çünkü dünya çapında eserlerle bunu yapamazsınız marka olma şansınız yok. Yaptığım araştırmalara göre Türkiye’de minyatür sanatının en iyi ismi Bilecik kökenli bir sanatçıymış. Şimdi onun izine düştüm. Mesela ben o tabloyu niye kaldırttırdım hemen çünkü minyatür değil. Minyatürde perspektif yoktur ve iki boyutludur. Bizim ecdadımızın önemli bir sanatıdır ve bunu en doğru bilenle yapmak lazım. Bu bina marka olma yolunda bir simge olacak.” 

Başkan Şahin’i ziyaret eden Osmanlı Ocakları Başkanı Kadir Canpolat ziyaret sonrası basına “Başkandan kaldırılan minyatürlerin yerine daha güzellerinin yapılacağına dair söz aldık. Bunun için belediye binası önüne siyah çelenk koymaktan vazgeçtik” açıklamasını yapmıştı. 

Bugüne kadar verilen söz yerine getirilmedi. Başkan Şahin, belediye hizmetlerini Osmanlı döneminde yapılan binada yürütüyor buna rağmen aslına uygun yaptıracağı vaadini verdiği Osmanlı figürlerini aradan geçen 6 aya rağmen yerine getirmiyor. 

Başkanı vaadini yerine getirmeye davet ediyoruz. 

Bu haber toplam 2338 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum