Batı Anadolu’nun ilk çiftçisi Bilecik’te yaşamış

Batı Anadolu’nun ilk çiftçisi Bilecik’te yaşamış

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından Bahçelievler Mahallesi’nde gerçekleştirilen ve Bilecik’in bilinen tarihini günümüzden 8500 yıl öncesine taşıyan kazı çalışmalarına ilişkin yeni bilgiler geldi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından Bahçelievler Mahallesi’nde gerçekleştirilen ve Bilecik’in bilinen tarihini günümüzden 8500 yıl öncesine taşıyan kazı çalışmalarına ilişkin yeni bilgiler geldi. Kazı ekibi sorumlusu Doç. Dr. Erkan Fidan, kazı bölgesinde bulunan iskelet kalıntılarının, Batı Anadolu’nun en eski Neolitik Dönemi ergen insanına ait olduğunun tespit edildiğini açıkladı. 

Doç. Dr. Fidan, bulunan iskeletin Batı Anadolu’nun en eski Neolotik Dönem ergen insanı olduğuna dikkat çekerek, “Batı Anadolu'nun bilinen ilk çiftçisi de diyebiliriz” ifadesini kullandı. 

bati-anadolunun-ilk-ciftcisi-bilecikte-yasamis2.png

Bilecik tarihini adeta yeniden yazan kazı çalışmalarına ilişkin son gelişmeleri aktaran Doç. Dr. Erkan Fidan, şunları kaydetti:

“İnsan kemiği tarihleme konusunda en güvenilir materyaldir çünkü yaşam süresi ağaç vs. gibilere göre çok daha kısadır.  İskeletin tarihlemesi günümüzden önce 8471 ila 8612 yılları arasında olarak gelmiştir. Kazı sırasında iskeleti bulduğumuz tabakanın yaklaşık olarak günümüzden 8 bin 500 sene öncesine ait olduğunu tahmin ettiğimi söylemiştim. Bunun bire bir şekilde tutması sevindirici, ayrıca yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu göstermesi beni çok mutlu etti. Bu iskelet sadece Bilecik'in değil, Batı Anadolu'nun en eski Neolitik Dönem ergen insanı. Batı Anadolu'nun bilinen ilk çiftçisi de diyebiliriz.

Kazı alanında başka bireylere ve hayvanlara ait kemiklerin de bulunduğu belirtildi. Büyük büyük atalarımızdan kalan bu kemiklerin detaylı incelemesi Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Laboratuvarında yapılacak. Yapılacak DNA analizleri sayesinde bulunan iskeletlerin cinsiyetine ne yediklerine ne içtiklerine, yaşamlarında ne işler yaptıklarına, geçirdikleri hastalıklara ve ölüm sebeplerine ulaşabilecek. Atalarımıza dair edineceğimiz bu bilgiler bugün yaşayan biz insanlar için aydınlatıcı bilgiler olacak. Atalarımızın hayat tarzlarına, sağlıklarına dair edineceğimiz en küçük bilgiler bugünkü insanlar olan bizlerin hayatlarına etki edecek önemli bilgiler olduğunu göz önünde bulundurmamız kazıların önemini anlamamız için yeterli olacaktır.

Yerleşimin ne zaman terk edildiğine dair henüz bilgi sahibi değiliz. Fakat bu bölgedeki yaşamın bin yıllık bir zamanı kapsadığı ve günümüzden 8 bin sene önce yani MÖ 6000’ler civarında Neolitik yerleşmenin son bulduğunu düşünüyorum. Yerleşmenin sonunu anlamak için yıl sonundan önce yeni analizler yaptıracağız” dedi. 

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 3960 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum