BELEDİYEDEN 'HEYELAN' AÇIKLAMASI!

BELEDİYEDEN 'HEYELAN' AÇIKLAMASI!

Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, toprak kayması nedeniyle tehdit altında olan Orhangazi İmareti ve kayan mezarlarla ilgili açıklamada bulundu. 

Başkan Semih Şahin,"Bilecik Şehir Mezarlığı’nda yaşanan heyelanın ardından şimdi de E5 Karayolunun altında da büyük yarıklar oluşmaya başladı. Belediye olarak, toprak altında kalan mezarlığa müdahale için Anıtlar Kurulu’ndan haber bekliyoruz" dedi. 

Başkan Semih Şahin, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"Atatürk Ormanı’ndaki yeraltı suyunun E5 Karayolu altında heyelana sebep olması sonucunda Karayolları yetkilileri yolun altına fora kazık çakmakla toprak kaymasına çözüm bulmuşlardı. Ancak çakılan fora kazıklar yeraltı suyunu bu defa 3’e böldü ve suyun bir bölümü mezarlıklar mevkiine doğru yol alırken, şehir mezarlığında meydana gelen heyelan nedeni ile mezarlar toprak altında kaldı. 

Osmanlı Devleti’nin ilk eserlerinden birisi olan İmarethanede de yıkımlar olduğu gözlenirken önünde ve arkasında büyük yarıklar meydana geldi.

Bilecik Belediyesi olarak, mezarlık için oluşturduğumuz Komisyon gerekli raporları hazırladı ve Anıtlar Kurulu’na gönderdik. SİT alanı olan mezarlık bölgesine şuan için hiçbir müdahale yapamıyoruz ve Anıtlar Kurulu’ndan gelecek cevap neticesinde mezarlığa müdahale edeceğiz. Çalışmalarımız arasında yeni mezarlık oluşturmak planı da olacak.

Gerekçe olarak, bizler Karayollarında yapılmış fore kazıkların yeraltı suyunu düzensizleştirdiğini, buna ilave olarak yine ez az bunun kadar önemli ölçülüp biçilmeden ve mühendislik hesabı yapılmadan yapılmış dolgunun ekstra bir yükleme yaparak heyelanı hızlandırdığını tespit ettik.

Buna ilave olarak Valilik talimatıyla bir Komisyon kurduk. Bununla ilgili Karayolları, Kültür Bakanlığı, Çevre İl Müdürlüğü ortak bir komisyon kurduk. Komisyonun ilk toplantısında bölgenin SİT bölgesi olması sebebiyle Anıtlar Kurulu’ndan görüş istedik. Şu anki aşamada bunu takip ediyoruz ve çözüm üretmeye çalışıyoruz, çünkü orada hem  mezarlıklarımız hem de tarihi bir İmarethane var. Bütün bunların ışığında en kısa zamanda çözüm üretmeye çalışıyoruz."

belediyeden-heyelan-aciklamasi2.jpg

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 3484 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.