BERAT KANDİLİ, ARINMA GECESİDİR

BERAT KANDİLİ, ARINMA GECESİDİR

İl Müftü Vekili Özdemir Taş, Berat Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajında, Berat Kandili'nin anlam ve önemine dikkat çekti. Müftü Vekili Taş, Berat Kandili'nin tevbe istigfarlarla arınma gecesi olduğuna vurgu yaparak," Berat suçtan, borçtan ve cezadan kurtulmaktır" ifadelerini kullandı. 

İl Müftü Vekili Taş,"Berat Kandili'ni Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine sığındığımız, gönüllerimizi tevbe ile arındırdığımız özel bir gecedir. Bu mübarek gecenin bize sunduğu manevi iklimde beratımızı almamızın Yüce Rabbimizin ilahi mesajına kulak vermekle, ahlaki erdemleri hayatımıza yansıtmakla mümkün olacağını bir kez daha anlarız" dedi. 

İl Müftü Vekili Özdemir Taş, Kandil dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları aktardı:

"21 Mayıs Cumartesi gününü Pazara bağlayan gece Berat gecesidir. Berat Suçtan, Borçtan ve cezadan kurtulmaktır. Günahlardan kurtulmaya vesile olan Şaban ayının on beşinci gecesine Berat gecesi denir. 

Berat Kandili Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine sığındığımız, gönüllerimizi tevbe ile arındırdığımız özel bir gecedir. Bu mübarek gecenin bize sunduğu manevi iklimde beratımızı almamızın Yüce Rabbimizin ilahi mesajına kulak vermekle, ahlaki erdemleri hayatımıza yansıtmakla mümkün olacağını bir kez daha anlarız. Öyleyse, gönüllerimizin müstesna bir coşku yaşadığı, her türlü ayrılık, ayrımcılık,  bencillik ve düşmanlığı geride bırakarak dünyaya hikmet gözüyle bakmaya çalışalım.

Yaşadığımız hayatın geçici olduğunu fark edelim. İnsanı insan olduğu için sevip, yaratandan dolayı hoş görüp dünyaya biraz da rahmet penceresinden bakalım. Etrafımıza kin, nefret yerine, sevgi ve barış tohumları ekelim. Yüce dinimiz İslam;  bir taraftan insanın özünün bozulmasını önlemeyi, diğer yandanda bireyin kendisi, çevresi ve yüce yaratanla ilişkilerini sağlıklı bir şekilde kurabilecek bir iç barış ve öz güvene kavuşmasını gaye edinmiş, dünya ve ahiret, madde ve mana dengesi ile iman, akıl, düşünce, duygu ve bilginin ahenkli birlikteliğine büyük bir önem vermiştir.

Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere böyle bir dengeli hayatı kurmamızı, dinin genel ibadet ve hayır anlayışına uygun olarak kendimiz ve çevremiz için yararlı davranışlarda bulunmamızı sağlayacak bir bilinç tazeleme imkânı sunmaktadır.

Berat kandili, kulluk görevini yerine getirmede kusur ve yanlışının olduğunu hissedenlerin yüce Allaha yönelerek, onun rahmet, şefkat ve mağfiretine sığınabilecekleri, karardığını düşündükleri gönüllerini tevbe ve istiğfarla arındırabilecekleri çok özel bir gecedir.

Berat kandili vesilesiyle bir kez daha hatırlatmak isterim ki, bugün İslam dünyası, bir taraftan Müslüman halkların kendi hür iradesiyle yönetimlerini belirleme isteklerinin açıkça ortaya çıktığı, diğer taraftan da tarihte yaşanmış mezhep farklılıklarının çatışmaya sürüklenmesinin tahrik edildiği; zulümlerin, savaşların, çatışmaların, insan hakları ihlallerinin, cinayetlerin, terör ve şiddetin, ekonomik sıkıntıların, fakirliğin, cehaletin, geri kalmışlığın yaşandığı zorlu bir süreçten geçmektedir.

Özellikle yakın coğrafyamızda yaşanan elim hadiseler, hem bu ülkelerde yaşayan kardeşlerimizin hem de bütün Müslümanların tarihin ender gördüğü ağır bir fitneyle imtihandan geçtiğini göstermektedir. Bu durumda Müslüman toplulukların her türlü odağına karşı basiretli, ferasetli ve uyanık olmak yükümlülüğü vardır.

Akan kan kardeşkanıdır. Tarih boyunca İslam medeniyetine ve onun düşünce yapılarına beşiklik eden coğrafyada meydana gelen terör ve şiddet olayların bir mezhep gerilimi gibi lanse edilmesi büyük bir yanıltmadır. Yaşanan bu hadiselerin biran önce sona ermesi ve İslam coğrafyasının bir acı ve elem coğrafyası olmaktan kurtularak, yeniden bir ilim ve medeniyet coğrafyasına dönüşmesi yüce rabbimden en büyük niyazımdır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta aziz milletimiz, gönül coğrafyamızdaki vatandaş, soydaş ve din kardeşlerimiz olmak üzere tüm İslam âleminin Berat kandilini tebrik ediyor; Bu mübarek gecenin özellikle şer odakları tarafından ülkemizin içine çekilmek istendiği aşikar olan ve yakın coğrafyamızda uyandırılmak istenen fitne ateşinden, kargaşa ve kaos ortamından teberru etmemizi vesile olmasını, kin, nefret, öfke, kibir, dünyevileşme, güç tutkusu gibi beratımızın önünde duran ve gün geçtikçe artan engelleri bertaraf ederek birbirimizin beratına yardımcı olmayı, İslam dünyası olarak barış, huzur ve güven içerisinde arınmış gönüllere, günah yüklerimizden berat etmiş olarak Ramazanı Şerife ulaşma dileklerimize, aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor yakınlarına Sabri Cemil dileyerek gazilerimize de Cenabı haktan Şifalar diliyorum" dedi. 

 

Bu haber toplam 1915 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum