BİLECİK 4. SIRADA YER ALDI

BİLECİK 4. SIRADA YER ALDI

Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğünün yaptığı çalışma, Kanser Daire Başkanlığınca başarılı bulundu. Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün çalışması hedef nüfus oranına göre yapılan değerlendirmede ilk 10 il içerisinde 4. sırada yer aldı. 

Halk Sağlığı Müdürü Ömer Balcı, yaptığı açıklamada, risk gruplarına girmeyen hastalara 50 yaşından başlayarak gaitada gizli kan taraması, 50 yaşından üzerinde ise en azından 5 yılda bir sigmoidoskopi, 10 yılda bir kolonoskopi önerildiğini kaydetti.

Anne baba gibi yakın akrabalarda kalın bağırsak kanser tanısı konmuş olanların, 40 yaşından önce veya akrabasına tanı konulduğu yaştan en geç 8-10 yıl önce taramanın başlatılması gerektiğini bildiren Balcı, şöyle konuştu:

"Ulusal kanser tarama programına göre kadın ve erkeklerde uygulanacak tarama 50-70 yaş arası 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır.

Bilecik genelinde bulunan Sağlık Evlerinin 50-70 yaş arası kadın-erkek TUIK istatistik verilerini çıkardık. Sağlık Evlerinde bulunan ebe-hemşireleri yerlerinde ziyaret ettik. Uygulamalı olarak gaitada gizli kan testi kit alımı anlatarak, kolon kanseri taramaları yapıldı. Yapılan taramalarda alınan veriler Kanser Daire Başkanlığına bildirilmektedir. 9-13 Mayıs tarihleri arasındaki kanser tarama değerlendirmesinde hedef nüfus oranına göre başarılı çalışmamız ilk 10 ilimiz içinde 4. sıraya girmiş bulunmaktayız."

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 1656 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.