BİLECİK’İN MEYVE SEBZELERİ; BÖLÜMLERDEN BAHÇE BİTKİLERİ
BİLECİK’İN MEYVE SEBZELERİ;
BÖLÜMLERDEN BAHÇE BİTKİLERİ----ÖZLEM ÇALKAN KÖŞE YAZISI
Bu haftaki yazımda sizlere Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizin diğer bir bölümü olan “Bahçe Bitkileri Bölümü” nü tanıtmak istiyorum. 1 Profesör , 3 Yardımcı Doçent ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşan bölümümüzün Bilecik tarımına büyük katkılar sağlayacağı kanaatindeyim.
Bilindiği gibi Bilecik hem iklim hem de toprak özellikleri yönüyle meyve ve sebze yetiştiriciliği için oldukça elverişli bir yapıya sahiptir. Ayrıca İlimizin toprak ve iklim yapısının yöresel olarak farklılık göstermesi sebebiyle üretim çeşitlilik arz etmektedir Yani fasulyeden soğana, domatesten bibere, karpuz, ayva, nar ve zeytinden üzüm ve şeftaliye birçok meyve ve sebze türünün yetiştiği ürün desenine sahiptir. Bu çeşitliliğe örtü altı yetiştiricilik de eklenince Bilecik ilinin Bahçe Bitkileri Bölümü için başlı başına bir çalışma sahası olduğu açıktır.
Benim de içinde yer aldığım Bahçe Bitkileri Bölümü olarak bizler bu ürünlerin yetiştiricilik aşamasındaki sorunlarına sizlerden de gelen talepler doğrultusunda çözüm bulmaya yönelik çalışmalar yaparak üreticilerimize hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Bunun dışında verimli ve kaliteli yeni çeşitleri üreticilerimize tanıtarak bu çeşitlerle yapılacak üretimlerde üreticilerimizin gelir düzeylerinin arttırılmasını hedeflemekteyiz. Üniversitelerin en asli görevinin araştırma yapmanın yanında öğrenci yetiştirmek olduğu da unutulmamalıdır. Bizler, araştırma ve eğitim faaliyetlerini bir arada götürmekle yükümlüyüz. 2014-2015 yılından itibaren bu bölümümüz de öğrenci kabul etmeye başlayacaktır.
Bunlar bizim hedeflerimiz ama gelelim Bilecik’in tarımsal potansiyeline. Bilecik’te coğrafi yapı her türlü bahçe bitkisinin yetişebileceği bir ortam sağladığından bunun değerlendirilmesi oldukça önemlidir.
Meyvecilik açısından çok zengin bir potansiyeli var Bilecik’in. Örneğin İnhisar yöresinde nar önemli bir ürün. Söğüt civarında kiraz ön plana çıkmış, sulamadan kiraz üretiyoruz, bir de sulama şansı olduğunu düşünsenize… Osmaneli zaten her türlü meyve yetiştiriciliği için ideal koşullara sahip.
Söğüt ve çevresi ile Osmaneli üzüm yetiştiriciliği açısından gerçek bir şans konumunda. Ama Osmaneli’nin küçük bir kısmı hariç asmalar ne yazık ki yerde sürünüyor, halbuki asmalar yerden yüksltilmeli ki verimli ve kaliteli olsun.
Bilecik… Bilecik ceviz çeşidi bu ilin aslında en önemli değerlerinden birisi konumunda. İlimiz bir çok ceviz çeşidi için ideal koşullara sahip. O nedenle uygun çeşitlerle yetiştiricilik çok önemli. Ceviz zaten hızla da yayılıyor. Biz gelmeden o yayılmaya başlamış bile…
Zeytini de unutmamak lazım. Kavun, karpuz, ayva, şeftali, elma, vişne, Trabzon hurması, armut, hatta kayısı, badem… şu anda aklıma gelen ve gelmeyen bir sürü meyve türü.
Diğer yandan, sebzecilik açısından da oldukça şanslı bir il Bilecik. Boncuk fasulye… Barış Manço’nun dediği gibi domates, biber, patlıcan… Lahana, karnabahar, kereviz, ıspanak ve daha bir sürü sebze türü…
Çaltı ve çevresinde seracılık, domates, marul, hıyar, az da olsa biber, patlıcan kabak…
Çileği de unutmamak lazım…
E şimdi siz “bunlar zaten burada yetişmiyor mu” diyeceksiniz. Elbette yetişiyor. Ancak, bizim görevimiz, bu üretimleri hem tür hem de çeşit açısından zenginleştirmek, uygun üretim tekniklerini yaymak ve yeni teknikler geliştirmek. Kaliteli ve verimli üretime ulaşmak için ne gerekiyorsa o konuda çalışmak istiyoruz, lütfen bize yardımcı olunuz.Daha önce de yazdığım gibi, biz bu işi kendi başımıza yapamayız. Onun için size ihtiyacımız var. Gerek sorunlarınızı paylaşmak gerek bilgi alışverişinde bulunmak ama ille de bir çayımızı içmek için sizi bekliyoruz. Biz buradayız… Sizler de gelin.
Artık bu haftalık da bu kadar. Haftaya görüşmek üzere, hoşçakalın.
Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun…
Yrd. Doç. Dr. Özlem ÇALKAN SAĞLAM
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.