Böylesi ilk kez yapıldı

Böylesi ilk kez yapıldı

İçişleri Bakanlığı’nca 81 ilde gerçekleştirilen korona virüsü salgın tedbirleri kapsamında Bilecik’te bugüne kadarki en geniş çaplı denetim gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı’nca 81 ilde gerçekleştirilen korona virüsü salgın tedbirleri kapsamında Bilecik’te bugüne kadarki en geniş çaplı denetim gerçekleştirildi. Yaklaşık 30 ayrı ekip tarafından esnaf, iş yeri ve toplu taşıma araçları denetlenirken uyarılarda bulunuldu. Ayrıca, iş yerlerine ve vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

Vali Bilal Şentürk, denetimlerin bir bölümünde bizzat yer alarak denetimlere liderlik etti. Vali Şentürk, maske, mesafe ve temizlik kurallarına vurgu yaparak, vatandaşların kurallara harfiyen riayet etmelerini istedi. Kurallara uymayanlarla ilgili cezai işlemlerin yapılacağını bildiren Vali Şentürk, korona virüsü salgını ve vaka sayılarına ilişkin güncel gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı.

bilecikte-korona-virus-denetimi2.jpg

‘GEVŞEMEK YOK!’

Vali Şentürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, vaka sayılarının son bir haftadır yüksek seyrettiğini belirterek, “Gevşemeden kurallara uymalıyız” dedi. Bilecik’te kurallara uyan esnaf ve vatandaşlara teşekkür eden Vali Şentürk, şöyle devam etti:

“Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de son bir haftadır hareketlilik başladı. Maalesef rakamlar günlük 8-10’lara ulaştı. Bu anlamda gevşemeden, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymalıyız. Kimse kendi başına hareket etme lüksüne sahip değil, herkes sorumluluk almalı, kurallara riayet etmeli. Bugün ilimiz merkezinde birim amirlerimiz ve denetim ekiplerimizle birlikte yaklaşık 30 ayrı ekip kapsamlı bir denetim yapacak. Bizlerde bugün belirli bir kısmına katıldık. Denetlediğimiz yerlerde yüzde 97-98 oranında kurallara uyulduğunu gördük. Bugün özel bir denetim günü olduğunu önceden duyurduk ama habersiz denetimlerimiz devam edecek. Hem resmi hem de sivil denetimlerimiz olacak. Bilecik’te başta esnaflarımıza ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmalarına devam ediyoruz. İlaç tedavisi bulunamadı, aşısı yok, sancılı bir süreç. Bu tehditten korunmanın formülü belli ama ihmale gelmeyecek bir süreç. Kurallara riayet ettiğimiz takdirde virüse karşı güçlü oluruz. Öncelikle yakalanmamak için iyi sakınacağız. Ortak hareket ettiğimizde bunu başaracağız. İnşallah bu haftaki dalgalanmayı tedbirlerimizi artırarak minimum noktaya indireceğiz” dedi.

‘TEDBİRLERDEN TAVİZ VEREMEYİZ’

Vali Şentürk, uyarıların dikkate alınmaması durumunda çeşitli idari ve adli yaptırımların gündeme geleceğini belirttiği konuşmasının devamında, şunları aktardı:

Bugüne kadar pandeminin ilk sürecinde birkaç büyük işletmede kapatma uygulamıştık ama uyarılara kulak asılmayacak olursa ikinci uyarımız para cezası şeklinde olacaktır. Üçüncü uyarımız 1 günlük iş yeri kapatma, dördüncü uyarımız 3 günlük iş yeri kapatma ve devamında süresiz kapatma durumu olabilecek. Esnaflarımızın bu süreçte iş hacimleri düşmüş olabilir belki ama salgın bir hastalık süreci yaşıyoruz. Devletimiz her türlü desteği sağlıyor, açıkta kalacak insanımız yok. Toplumumuzun yardımlaşma duyguları zaten en üst seviyede. Bu zorlu süreci birlikte atlatacağız, hepimizin hayatına getirdiği sınırlamalar var. Tedbirlerden taviz veremeyiz, eğer verirsek faturası hepimize çok ağır olur” şeklinde konuştu.

‘BU RAKAMLAR BİZE ÇOK’         

Bilecik’teki korona virüsü vaka sayılarının güncel durumunu açıklayan Vali Şentürk, vaka sayılarının son günlerde arttığını belirterek, “197 pozitif vaka var. 19 hastamız hastanede tedavi altında. Yoğun bakım ve entübe hastamız yok” ifadelerini kullandı. 

Son bir haftada günlük en yüksek 12, en az ise 4 vakanın görüldüğünü dile getiren Şentürk, "Bu rakamlar bize çok. Bilecik'te bizim hedefimiz sıfır vaka, günlük 1-2 vaka belki tolere edilebilir ama bu duruma dikkat etmek lazım" ifadelerini kullandı.

bilecikte-korona-virus-denetimi3.jpg

‘KENDİ İÇİMİZDE BULAŞ ORANI DÜŞÜK’

Bilecik’te görülen pozitif vakaların büyük bölümünün il dışı temaslı olduğuna değinen Vali Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bulaşın nerden geldiğini analiz ediyoruz. Yeni süreçte hastanede tedavi çok zorunlu durumlarda olacak. Hastanın ilk bulgularını evinde alıp ilk tedaviyi evinde uygulamak esas olacak. Ancak hastane tedavisi zorunlu ise uzman hekimlerin değerlendirmelerinden sonra hastaneye alacağız. Kendi içimizde bulaş oranımız düşük. Özellikle civarımızdaki şehirlere, düğünlere, cenazeye veya ziyarete gidip gelenlerde bulaş oluşuyor. Bizim verdiğimiz sayıların içerisinde 3-4 tanesi aynı evden çıkıyor. Yani il dışına bir düğüne gidiyor, virüsü alıp geliyor ve evindeki diğer bireylere bulaştırıyor. Dışarıya gidenlerin mesafe, maske şartlarına uyması lazım. Geriye döndüklerinde en azından 6-7 gün yanındaki insanlara karşı tedbirli olarak davranmalı. Olası semptom görüldüğünde ise sağlık ekiplerine hemen haber verilmeli. Maalesef bazı bilinçsiz insanlarda çıkabiliyor. Vatandaş pozitif olduğunda evde karantinada olduğu halde evde kaçıp cemiyete katılıyor. Bunların bildirilmesini istiyoruz. Ekiplerimiz temaslı hastalarımızı günlük olarak takip ediyorlar. Bu durum adli ve idari yaptırımları olan bir durumdur” diye konuştu.

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 5530 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.