BU FOTOĞRAFLAR İLK KEZ YAYINLANDI

BU FOTOĞRAFLAR İLK KEZ YAYINLANDI

Bilecik'in Kurtuluş Savaşıyla Yunan işgalinden kurtulmasının akabinde Fransız banker Albert Kahn'in Türkiye'ye gönderdiği fotoğrafçı Frederic Gadmer tarafından 1922 yılında çekilen resimleri Albert Kahn Koleksiyonları sitesinde yayınladı. 

bu-fotogrflar-ilk-kez-yayinlandi1.jpg

Fransız banker Albert Kahn, daha önce hiç bir yerde yayınlanmayan ve görünmeyen Bilecik'e ait 48 adet siyah-beyaz fotoğrafları Albert Kahn Koleksiyonları sitesinde yayınladı. Kurtuluş Savaşıyla yenik düşen Yunan Ordusunun kaçarken Eskişehir’den İzmir'e kadar bölgedeki tahribatı çok ağır olmuştur. Yunanlılar 30 Ağustos 1922’de Türk Ordusunun önünden kaçarlarken başta Bilecik ve tesadüf ettikleri şehir, kasaba ile köyleri yakarak, yıkarak ve insanları öldürerek bütün öçlerini almaya çalışmışlardır. Yaşanan olaylar sonrası Fransız banker Albert Kahn Türkiye’ye gönderdiği fotoğrafçı Frederic Gadmer tarafından 1922 yılı aralık ayıyla 1923 yılının Ocak ayında Bilecik'te bir takım çalışmalar yaptırdı. O döneme ait çekilen fotoğraflarda Bilecik'in ne kadar tahribat aldığı gözler önüne serilirken, Albert Kahn Koleksiyonları sitesinde yayınlanan 48 adet siyah-beyaz fotoğrafların Bilecik'in hiçbir müze, belediye, valilik ve kültür turizm müdürlerinde yer almadığı öğrenildi.

Öte yandan Sultan II. Abdülhamit Han tarafından 1905 yılında Bilecik'e Rüştiye İdadisi olarak yaptırılan şimdinin Bilecik Belediye Sarayı'nın o yıllardaki yıkık ve tahrip edilmiş hali gözler önüne serildi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 6007 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.