BU ZARARI KİM ÖDEYECEK?

BU ZARARI KİM ÖDEYECEK?

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ)'nün 2016-2019 yılları arasındaki Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma çalışmalarının faciayla sonuçlandığı iddia edildi.

Bilecik gündemine bomba gibi düşen iddiaya göre, Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş ve Prof. Dr. Cihan Darcan önderliğinde yapılan çalışmalar sonucu uzun vadede 338 milyon TL gibi telafisi mümkün olmayan bir zarar ortaya çıktı.

Bilecik’in bölgesel kalkınmasında hiçbir rol oynamayacak biyoteknoloji ve enerji teknolojileri alanlarına yapılan yatırımlar ve harcanan paralarla yaklaşık 3 senenin boşa gittiği, YÖK’ün ise yapılan 4 başvurunun hepsini reddettiği öğrenildi.

2019 yılının 2’nci yarısına gelindiğindeyse, harcanan milyonlarca liranın ardından Bilecik’in ön planda olduğu doğaltaş ve seramik sektörü üzerinde ihtisaslaşmasına karar kılındı. Ancak, ortaya çıkan zararı kimin ödeyeceği, sorumlular hakkında ne gibi işlem yapılacağı belirsizliğini koruyor.

Üniversite yönetimine yakın kaynakların iddialarına göre, ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda YÖK tarafından “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi' hazırlandı. Buna göre, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, üniversitelerin bulundukları bölgeye olan katkılarını arttırmak hem de belirli alanlarda ihtisaslaşmaya teşvik etmek amacıyla ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ çalışmasını başlattı. 2016 yılında rektör olan Prof. Dr. İbrahim Taş, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması alanı olarak biyoteknoloji ve enerji teknolojileri alanlarını belirleyip YÖK’e başvuruda bulundu. Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Darcan ile birlikte üniversitenin finans ve insan kaynaklarını biyoteknoloji ve enerji alanına  yönlendirdi. Bu bağlamda 2016-2019 yılları arasında toplam 274 akademisyen ve çok sayıda makine teçhizat alımı gerçekleşti. Üniversite bütçesinin personel giderleri yüzde 60'ın üzerine çıkarken, alınan personellerin 25 yılda emekli oldukları düşünüldüğünde maaş+sgk giderleri 338 milyon TL gibi dev bir rakama ulaşıyor. Ancak bunca harcanan paraya rağmen BŞEÜ'nün biyoteknoloji ve enerji alanlarında patent ve telif hakkı sayısı '0' olarak kalıyor. 

Gelinen süreçte, BŞEÜ'nün biyoteknoloji ve enerji teknolojileri alanında yaptığı 4 başvuru YÖK tarafından reddediliyor. Boşa giden bunca para ve zamandan sonra Taş ve Darcan 2019 yılının ikinci yarısından sonra Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması konusunda doğaltaş alanına yöneliyor. Ancak burada da ön çalışma yapmak üzere kurulan komisyonda alanında uzman sadece bir akademisyenin yer aldığı görülüyor.

Bilecik kamuoyu, tüm bu yaşananları “İsraf ve hainlik olarak düşünmek istemiyoruz” derken, ortaya çıkan bu zararla ilgili herhangi bir işlemin yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Ayrıca, Bilecik halkı ‘Bu zararı kim ödeyecek?’ diye soruyor. 

 

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 10828 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
81 Yorum