Buğday çeşitleri denenecek

Buğday çeşitleri denenecek

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Dodurga Belediyesi işbirliğinde deneme alanı kuruldu.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Dodurga Belediyesi işbirliğinde deneme alanı kuruldu. Buğday çeşitlerinin deneneceği proje kapsamında yüksek verimli ve kaliteli, hastalıklara dayanıklı yeni çeşitlerin tanıtılması amaçlanıyor. 

kurtkoy.jpg

Dodurga Beldesi’nde düzenlenen projenin açılış törenine, Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu, Dodurga Belediye Başkanı Selim Tuna, Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş ve ziraat odası başkanları ile vatandaşlar katıldı. 

Program açılışında bir konuşma yapan İl Müdürü Necmettin Yoldaş, 16 dekar alanda buğday çeşit demonstrasyonu kurulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

bugday-cesitleri-denenecek2.jpg

“Kurulacak olan bu buğday çeşit demonstrasyonuyla hububat tarımı yapan üreticilerimize sertifikalı, yüksek verimli ve kaliteli, hastalıklara dayanıklı yeni çeşitlerin tanıtılmasını amaçlamaktayız. Böylece, bölgeye uyum sağlayan yeni buğday çeşitlerinin ekiminin yaygınlaştırılması ile birim alandan alınan verim ve ürün kalitesinde önemli artışlar beklemekteyiz.

Farklı özel firmalardan temin edilen Reis, Nacibey, Müfitbey, Bora, Esperia, Hüseyinbey, Sarımustafa, Falado, Nusrat, Almeria, Tekfen2038, Tekfen2064, Tekfen2071, Tekfen1016 ve Tekfen1013 buğday çeşitleri çiftçi şartlarında demostre edilecektir. 

Demonstrasyon 15 çeşit ve 1800 kg buğday tohumu ile 5 (beş) farklı lokasyonda ( Merkez, Pazaryeri, Gölpazarı, Bozüyük Saraycık köyü ve Dodurga Beldesi) toplamda 72 dekar alanda kurulmuştur.

bugday-cesitleri-denenecek3.jpg

2020-21 üretim sezonu boyunca 15’ er gün aralıklar ile üretim alanları kontrol edilerek görselli çeşit gelişimleri kaydedilecektir. Ayrıca üretilen ürünler protein, gluten gibi içerikleri bakımından da incelenecektir ve dökümanlar oluşturulacaktır. 

Hasat sonu itibari ile tespit edilen değerlerin 2021-22 üretim sezonunda çiftçi tarafından duyulması ve değerlendirilebilmesi amacıyla Buğday Çalıştayı yapılması planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

bugday-cesitleri-denenecek4.jpg

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 3177 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.