BÜYÜK ZAFER 95 YAŞINDA

BÜYÜK ZAFER 95 YAŞINDA

Türk tarihinin dönüm noktasında kazanılan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini sağlamlaştıran büyük zaferin 95. yıldönümü çeşitli törenlerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanında başlayan kutlama törenlerinde Vali Tahir Büyükakın ve Belediye Başkanı Selim Yağcı Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Garnizon Komutanı Per.Yzb. Müslüm Akdoğan yaptı. 

Akdoğan, Türk tarihinin en görkemli zaferlerinden birisi olan 30 Ağustos zaferinin; “bağımsızlık” hedefine kilitlenmiş bir ulusun, yokluk içinde olmasına rağmen, azim ve kararlılıkla, karşısındaki büyük gücü eriterek askeri açıdan ulaştığı en yüksek noktayı ifade ettiğini söyledi. 

kucuk1.jpg

Muharebe meydanında bir destan yazarak tüm dünyanın gözlerini kamaştıran kahraman Türk ordusunun, bu zaferle tarihte yeni bir sayfa açarak Türk kurtuluş savaşının öyküsünü, unutulmayacak eserler arasına soktuğunu belirten Garnizon Komutanı Per.Yzb. Müslüm Akdoğan şöyle konuştu: "Öyle ki bu zaferin etkileri, bölgesel sınırları aşarak küresel bir nitelik kazanmış; başka devletlerin boyunduruğu altında ezilen diğer ulusların bağımsızlık mücadeleleri için de ilham kaynağı olmuştur.

buyuk-zafer-95-yasinda2.jpg

Bu sıradan bir mücadele değil; milli bağımsızlık mücadelesidir. Zulme, haksızlığa karşı bir direniş; mazlumun zalime karşı şahlanışıdır.

Her safhasında ayrı bir destan yazılan Kurtuluş Savaşı'nın her günü milli bir gün, her zaferi milli bir bayram olarak kutlanmaya değerde önem taşımaktadır.

Gazi Mustafa Kemal, Türk Milleti'nin tarihin en karanlık ve ümitsiz günlerini yaşadığı bir dönemde, milletin boynuna geçirilmek istenen esaret zincirini kırma inancıyla, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmış, 23 Nisan 1920'de Türkiye büyük millet meclisini açarak genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atmıştır.

buyuk-zafer-95-yasinda4.jpg

Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, 1.ve 2. İnönü Muharebeleri, Sakarya Meydan Muharebesi, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi şanlı tarihimizin altın sayfalarını süsleyen önemli ve ihtişamlı pek çok hadiseden sadece birkaçıdır.

Nihai olarak 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da gerçekleşen Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle düşmanın bel kemiği kırılarak bağımsızlığa giden yolun kapıları açılmıştır.

Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birisi olan bu büyük zafer; asil Türk milletinin ve onun kahraman ordusunun, ulu önder Atatürk ve silah arkadaşlarının etrafında kenetlenerek, milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde muvaffak olduğu bir özgürlük mücadelesidir." dedi. 

buyuk-zafer-95-yasinda3.jpg

Garnizon Komutanı Per.Yzb. Müslüm Akdoğan'ın konuşmasının ardından Edebali Ortaokulu öğrencileri Berkay Avcı ve Fatma Ayhan Coşkun tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramıyla ilgili şiirler okundu. Daha sonra 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı bando takımının konseri dinlendi. Tören geçişinin ardından Cumhuriyet Meydanındaki kutlama programı sona erdi. 

30-agustos1.jpg

Cumhuriyet Meydanındaki törenlerin ardından Vali Tahir Büyükakın makamında tebrikleri kabul etti. Program daha sonra şehitlikte devam etti. Burada Vali Tahir Büyükakın, Milletvekilleri Halil Eldemir, Yaşar Tüzün, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Tanju Selçuk Yücel ve Belediye Başkanı Selim Yağcı şehit mezarlarına çiçek koydu. Saygı duruşu ve saygı atışının yapılmasının devamında ise Vali Tahir Büyükakın şehitlik defterini imzaladı. Büyükakın'ın şehitlik defterini imzalamasının ardından İl Müftü Vekili Ahmet Tokgöz tarafından dua okundu. Şehitlikteki törenler duanın ardından sona erdi. 

Törenlere, Vali Tahir Büyükakın, Milletvekilleri Halil Eldemir, Yaşar Tüzün, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Tanju Selçuk Yücel, Belediye Başkanı Selim Yağcı, bazı il müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile askeri erkan katıldı.

buyuk-zafer-95-yasinda5.jpg

Kaynak:Sinan ÖNCE

Bu haber toplam 2067 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum