ÇERKEŞLİ GÖLETİ DSİ’YE DEVREDİLİYOR
Yaklaşık 30 yıldır açık kanallarla sulama yapılan Çerkeşli sulama gölet, sulama kanalları ve isale hatları, kapalı boru sulama sistemine geçirilmesi için Devlet Su İşleri (DSİ)'ne devredilecek.
H. Türker ÇOBAN
Osmaneli Çerkeşli Göleti sulama sistemi, 1983 yılında açık kanallarla sulama yapmak üzere yapılmıştı. 1983-2009 yılları arasında İznik köyleri de dahil olmak üzere 12 löy tarafından aktif olarak kullanılıyordu.
Gölet vana odası ve vanaların yıpranması nedeniyle su kayıplarının meydana gelmesi ve küresel ısınmanın etkisiyle kayıpların artması üreticileri kapalı sulama sistemine yönlendirdi. Konu ile ilgili Çerkeşli Sulama Kooperatifi tarafından İl Özel İdaresi'ne verilen dilekçenin ardından kapalı sulama sistemine dönüştürülmesi talebi personel ve bütçe yetersizliği dolayısıyla ilgili yazılar ile DSİ'ne iletildi.
Ancak DSİ'den gelen cevapta Çerkeşli göleti sulama sisteminin DSİ envanterinde bulunmadığından bakım, onarım ve rehabilitasyon çalışmaları yapılamayacağı belirtilerek Çerkeşli göletinin DSİ'ye devri istendi. Sulama göleti, sulama kanalları ve isale hatlarının DSİ'ye devrinin uygun görülmesi halinde İl Özel İdaresi'ne yetki verilmesi talebi geçtiğimiz ay İl Genel Meclisi üyelerine sunuldu. Meclis üyelerinde görüşülen konu Tarım ve Hayvancılık Komisyonu ile Araştırma ve Geliştirme Komisyonlarına havale edildi.
Komisyon raporları, İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantı döneminin dördüncü birleşiminde gündeme geldi. 7 Ağustos Perşembe günü İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım başkanlığında yapılan dördüncü birleşimde komisyonlardan gelen her iki rapor okunarak meclis üyelerinin oylarına sunuldu.
Tarım ve Hayvancılık Komisyonunun üzerinde yaptığı çalışma neticesinde hazırladıkları raporda; gölet vana ve odalarının yıprandığı, açık kanalların yağmur suyu ve sellerden çabuk dolduğundan dolayı damlama borularının kullanılamadığı, sulama kanallarının eski ve yıpranmış olduğu bunun da su kaybına, dolayısıyla elektrik maliyetini arttırdığına, göletten faydalanması gereken 12 köyden yarısının faydalanamadığına yer verildi.
Komisyon raporunda ayrıca; "Gölet sulama kanallarının 58 km'ye yakın olduğundan, kapalı sistem yapım maliyetinin çok yüksek olmasından İl Özel İdaresi'nce yapılamayacağı, göletin sulama kanalları ve isale hattının DSİ Genel Müdürlüğü'ne devri komisyonumuzca uygun görülmüştür" ifadelerine yer verdi.
Komisyon raporu ile ilgili açıklamalarda bulunan Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Ali Şenel, 30 yıllık kanallarda yaşanan sıkıntıları anlatarak Çerkeşli göletinin devrini uygun gördükleri söyledi.
Araştırma ve Geliştirma (ARGE) komisyonu raporunda ise; "Komisyonumuzun üzerinde yapmış olduğu çalışma neticesinde; Su ve Kanal hizmetleri müdürlüğünden alınan teknik rapor üzerine su kanalları boyunun 58 km civarında olduğu ve iç kısımlarının yağan yağmurlardan, oluşan sel dolayısıyla içlerinin kumla dolu olduğu, yağmur sularının toprak getirmesi sonucu damlama sulama sisteminde kullanılan boruların deliklerinin tıkanması nedeniyle kullanılamaz hale geldiği, yerine yapılacak kapalı sulama sisteminin maliyetinin çok yüksek olması sebebiyle Özel İdaremiz Bütçesinden karşılanmasının mümkün olmadığı, kullanılan bu hattın yarısının İznik bölgesinde kalması nedeniyle DSİ bölge müdürlükleri tarafından yaptırılması daha uygun olacağı görüşe komisyonumuz tarafından oy birliği ile karar verildi" ifadeleri yer aldı.
Komisyon raporlarının okunmasının ardından Çerkeşli sulama göleti, sulama kanalları ve isale hatlarının Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'ne devrinin yapılmasına ve tapu devir ile protokollerinin yapılabilmesi için İl Özel İdaresi'ne yetki verilmesi meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Her iki komisyon raporu da meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edilirken, CHP grubu çekimser oy kullandı.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.