ÇEVRE GÜNÜ KUTLANDI

ÇEVRE GÜNÜ KUTLANDI

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, Dünya Çevre Günü kutlama törenlerinde yaptığı konuşmada, “Çevre, atalarımızın mirası değil, çocuklarımıza bırakacağımız emanettir” ifadelerini kullandı.  

1-649.jpg

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Dünya Çevre Günü kutlamaları kapsamında tören düzenlendi. 

Cumhuriyet Meydanı’na düzenlenen törene, Belediye Başkan Yardımcısı Melek Mızrak Subaşı, TSO Başkanı Şükrü Keskin, bazı daire müdürleri ve STK temsilcileri ile öğrenciler katıldı. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından yaptığı konuşmada, çevre kirliliğine dikkat çekti. Çevre kirliliğinin nedenleri ve sonuçlarına ilişkin konuşan Müdür Budak, şunları kaydetti:

“İnsanlığın geleceğini yakından ilgilendiren ve evrensel bir tehlike oluşturan çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, beslenme ve enerji konusunda yaşanan problemler, azalan ve tüketen canlı türleri ve iklim değişikliklerinin neden olduğu çevre kirliliği çağımızın önde gelen sorunlarındandır. 

2-654.jpg

Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına neden olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Sanayi atıkları, yakıtlarla ortaya çıkan dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, suni gübreler ve çöpler çevre kirlenmesine neden olan en önemli etkenlerdendir.

Doğayı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan başlıca etken insan unsurudur. Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Normal şartlarda kendi kendini temizleme özelliği olan doğa, insanın çeşitli faaliyetleri sonucunda aşırı kirlenmektedir. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek, yeşil alanları ve canlıları korumak zorundayız. 

Sürdürülebilir kalkınma insan ile doğa arasında denge kurarak doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkân verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlamaktadır. Gelecek nesillere iti bir çevre bırakmak için dostu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sürdürülebilirliğin ön koşullarından biridir. 

3-514.jpg

Bir yandan sürmekte olan ekonomik büyümeyi desteklemek, bir yandan da doğal ve tarihi güzellikleri ile yer yüzünde başka bir yerde görülmeyen bir ekolojik ortama sahip olan ülkemizde çevre kalitesini artırmak, havasıyla, suyuyla, yeşil alanlarıyla, temiz bir çevre oluşturmak temel hedefimizdir. 

Çevre atalarımızın mirası değil, çocuklarımıza bırakacağımız emanettir” ifadelerini kullandı. 

Dünya Çevre Günü kutlama törenleri Pelitözü Gölpark’ta düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam etti. 

4-223.jpg

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2050 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.