DERSHANELERDEN ORTAK TEPKİ

DERSHANELERDEN ORTAK TEPKİ

Son günlerde ülke gündemini oldukça meşgul eden dershanelerin kapanmasına yönelik uygulamaya, ilimizde faaliyet gösteren dershanelerden ortak tepki geldi. Dershane yöneticileri,” Dershaneler, ihtiyaçtan doğmuştur, eğitim sorunlarının sebebi değildir” görüşünde birleşti.

Ahmet MEŞE

Bilecik’te faaliyet gösteren dört dershane, dershanelerin kapanmasına yönelik uygulamaya tepki göstermek amacıyla bir araya geldiler. Rakipleri bir araya getiren buluşmada, dershanelerin bir ihtiyaçtan doğduğuna dikkat çekilirken, dershanelerin sistemdeki sorunların nedeni olarak görmenin yanıltıcı olduğunu vurgu yapıldı.

19 Kasım Salı günü saat 19.00’da FEM Dershanesi’nde bir araya gelen dershane yöneticileri arasında FEM Dershanesi Müdürü Onur Güngör, ANAFEN Dershanesi Müdürü Fırat Mercan, SINAV Dershanesi Müdürü Mehmet Çakmakcıoğlu ve FİNAL Dershanesi Müdürü Mahmut Kırcı yer aldı. Ayrıca ortak basın açıklamasında FEM Akademi Koordinatörü Mustafa Kulu’da hazır bulundu.

Basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelen dershane yöneticileri ardından açıklamalarda bulundular. FEM Dershanesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, dershaneler adına SINAV Dershanesi Müdürü Mehmet Çakmakcıoğlu konuşma yaptı.

Dershanelerin varoluş nedenlerinden bahsederek konuşmasına başlayan Çakmakcıoğlu, dershaneleri ihtiyaç olduğu sürece dershanelerin hizmet vermeye devam edeceğinin altını çizdi. “ Dershaneler, daha çok öğrenme ve sınavlara hazırlanma ihtiyacı nedeniyle var olmuşlardır” diyen Müdür Çakmakcıoğlu,” Dershaneler, şu veya bu biçimde yasaklansa, kaldırılsa bile daha çok öğrenmeye talep bitmeyeceği için şu veya bu adla, şu veya bu biçimde varlıklarını devam ettireceklerdir” dedi. Bu bakımdan dershaneleri eğitim sisteminin ihtiyaçlarını karşılayan kurumlar olarak görmek gerektiğine vurgu yapan Çakmakcıoğlu, dershaneleri sistemdeki sorunların nedeni olarak görmenin yanıltıcı olacağını anlattı.   

FEM, ANAFEN, SINAV ve FİNAL Dershanleri’nin bir araya gelerek yaptıkları ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı: Dünya’da dershaneciliğin yasaklandığı ülke yoktur. Sınavlara hazırlık ve okullara destek hizmeti veren dershanelere, gösterdikleri yüksek performans ve sundukları eğitim öğretim hizmeti nedeniyle veli ve öğrencilerimizin yüksek teveccühü gösterdiği yapılan araştırma ve anketlerle de saptanmış bir gerçektir.

Devletin noksanlarından kaynaklanan problemlerin çözümünde yeni alternatifler geliştirmeden velinin elindeki tek alternatifi almak doğru olmadığı gibi bu olumlu öğrenme ortamlarındaki sinerjiyi eğitimin tümüne yaymak hedeflenmelidir. 

Dershaneler, öğrenciden kaynaklanmayan, sistemden kaynaklanan eğitim öğretim eksikliklerini tamamlayan tek alternatiftir. Okullar, öğretmenler arası farklardan doğan öğrenme noksanlarını tamamlayacak bir yöntem geliştirmeden yapılacak dershanelerle ilgili tasarruf, üniversitelerde ciddi şikayetlere yol açacaktır.

Dershaneler, az sermaye ile kurulmuş, yoğun emekle çalışan, karlılığı oldukça düşük küçük işletmelerdir. Bu kurumların okul gibi çok daha büyük sermaye isteyen yatırımları yapması zor, hatta mümkün değildir. Zaten süreç içinde bu sermaye birikimine ulaşanlar okul açmaktadırlar. Dershanelerin yokluğunda dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın çocuklarını iyi bir okula yerleştirmek için özel ders aldırmak zorunda kalacakları ve bunun onlara daha pahalıya mal olacağı açıktır. 

Bilecik merkezde toplam 4 dershane yaklaşık 2 bin 500 kişiye hizmet vermektedir. Dershanelerin kapatılması halinde bu öğrencilerin yalnız yüzde 10’u özel dersle takviye alabilecek ekonomik güce sahiptirler. Dershanelerin yokluğunda kaçak kurumlar veya bürolar yaygınlaşacak; maliyetler yükselecek, hizmet daha pahalı olacak; vergi vermeyen, denetimden uzak bu tür eğitim faaliyetleriyle ortaya daha fazla problem çıkacaktır.

Hiçbir aile bireysel özgürlüğü olan ek destek eğitimini, kaçak faaliyet yapan yerlerden üstelik daha pahalıya almak zorunda bırakılmamalıdırlar. Dershanelerin fırsat eşitliğini bozduğu iddiasıyla sistem dışında tutulması, fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmaz, üstelik fırsat eşitsizliği makasının daha da açılmasına neden olur. Çünkü ekonomik imkanları olanlar özel ders ve ek destek alarak diğerlerinin önüne geçecektir.”

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.