DEVLETTEN İSTİHDAMA DEV DESTEK!

DEVLETTEN İSTİHDAMA DEV DESTEK!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından başlatılan 'Çalışma hayatında milli seferberlik' kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları Bilecik'te bir dizi temaslarda bulundu.

500 BİN KİŞİ FAYDALANACAK

İlimize gelen heyete başkanlık eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşad Arat, istihdam teşviklerine ilişkin önemli bilgiler verdi. İŞKUR aracılığıyla yürütülen İşbaşı Eğitim Programları kapsamında 3 ay süresi içerisinde 500 bin kişiyi faydalandırmayı öngördüklerini kaydeden Arat, işsizlik oranlarını aşağıya çekmek için ciddi adımlar atıldığını söyledi. 

İŞVERENE BÜYÜK İSTİHDAM DESTEĞİ

Arat ayrıca işverenin devlete ödediği prim ve vergilere büyük indirimler sağlanacağını ifade ederek,"İşverenlerin 2017 yılı boyunca 31.12.2017 sonuna kadar çalıştırdıkları istihdam için devlete ödemiş oldukları primler ve vergilerin tamamı devlet tarafından karşılanacaktır. Asgari ücretle çalışan bir işçinin işverene maliyeti net asgari ücretle yani 1,404 lira ile sınırlı kalacaktır. Üstünde kalan kısım yani 5 puanlık prim teşvikinden faydalanmayan kişiler için olan 2177 liraya kadar olan kısım ki bu 773 liralık kısım devlet tarafından karşılanacaktır." dedi. 

Öte yandan bu programlardan faydalanabilme tarihi 1 Şubat 2017 olarak açıklandı.

1-001.png 

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda, çalışma hayatında milli seferberlik ve yeni istihdam teşviği ile ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşad Arat şunları kaydetti:

"Yaptığımız toplantıların asıl amacı paydaşlarımızla bir araya gelerek yaptığımız uygulamalar, istihdama verdiğimiz teşvikler konusunda fikir alışverişinde bulunmak. Yeni ortaya koyduğumuz istihdam paketlerine ilişkin bilgi vermek ve alacağımız tedbirlerde işverenlerimizin ve işçilerimizin aktardıkları problemler, öneriler çerçevesinde uygulamalarımızı gerçekleştirmek. Seferberliğin başlangıç noktası son zamanlarda yaşamış olduğumuz işsizlik oranlarında bir artış, ekonomik durumdaki değişim olmuştur. Buna bakanlığımız ve yine hükümetimizin çeşitli birimleri proaktif çözüm bulmak için tedbirler ortaya koymuştur. 

Bu tedbirlerden en önemlisi Sayın CumhurbaşkanımızınTOBB da yaptığı iş adamlarımızla gerçekleştirdiği toplantı sonrasında açıkladığı istihdam paketidir. Burada yine sanayi ticaret odası ile yapacağımız toplantıda paylaşacağız uygulamaya ilişkin taleplerin hayata geçirilmesi konusunda fikir alışverişi yapacağız. 

Bunun temel taşlarını anlatacak olursak zaten İŞKUR’un uygulamakta olduğu işbaşı eğitim programından faydalanan kişi sayısı ciddi oranda arttırılmıştır. 500 bin kişiye bu sene iş başı eğitim programı çıkartılmıştı. İş Başı Eğitim programları sanayimizin hizmetler sektörünün yoğunlukla kullandığı program olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu programalar çerçevesinde 500 bin kişilik kotanın 100 bini de özel politika gerektiren gruplara tahsis edilmiştir. Yani bunu açacak olursak 500 binin 100 bin kişilik kısmının 50 bini kadınlara 40 bini engellilere 10 bini de eski hükümlülere tahsis edilmiştir. 3 ay süresince uygulanacak programlarda 500 bin kişinin faydalanmasını öngörüyoruz. 

Devam eden programa ek olarak açıklanan program ise bir istihdam teşvikini gerçekleştirmektedir ki bu ciddi bir teşvik olarak görülmesi gerekir. Burada da programdan faydalanmasını öngördüğümüz kişi sayısı 1,5 milyondur ki bunu 500 binlik iş başı eğitim programından faydalananlarda faydalanma imkanına sahiptir. Yani birinden faydalanan diğerinden faydalanma konusunda muaf bırakılmamıştır. 2017 yılı boyunca 31.12.2017 sonuna kadar çalıştırdıkları istihdam için devlete ödemiş oldukları primler ve vergilerin tamamı devlet tarafından karşılanacaktır. Bunun çok önemli bir teşvik olduğunu düşünmekteyiz.  Yoğun olarak kullanılmasını beklemekteyiz. Asgari ücretle çalışan bir işçinin işverene maliyeti net asgari ücretle yani 1,404 lira ile sınırlı kalacaktır. Üstünde kalan kısım yani 5 puanlık prim teşvikinden faydalanmayan kişiler için olan 2177 liraya kadar olacak olan kısım ki bu 773 liralık kısım devlet tarafından karşılanacaktır. Bu yeni istihdam hayatında yeni istihdamı büyük oranda teşvik etmesini bekliyoruz. 

2-001.png

Tabi bu programlardan faydalanmayı ileri bir tarihe değil proaktif bir yaklaşım, anında hızlı müdahale etme gereğini ortaya koymaktadır. Bu çerçevede Resmî Gazete'de yayınlanan KHK ile de belirtildiği üzere bu programlardan faydalanabilme tarihi 1 Şubat 2017 olarak tespit edilmiştir. Şu anda şubat başı itibariyle istihdama yeni katılmış kişilerin geçmişe yönelik olarak da Şubat başından itibaren de bu teşviklerden faydalanabilme imkanları doğacaktır. 

Bu sebeple önemli bir tedbir olduğunu düşünüyoruz. İşsizlik oranları 11.8 e çıkmış durumdaydı işverenlerimizin de bu teşviki kendilerinin de bir anlamda taşın altına ellerini koymalarıyla birlikte bu yaklaşımı TOBB Toplantısında işverenlerimizin tamamı sergilemiş bulunmaktadır. Ekonomik anlamda düzlüğe çıkacağımızı dalgalı süreci geride bırakacağımızı değerlendirmekteyiz" ifadelerini kullandı. 

Toplantıya Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Muhiddin Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baş, İŞKUR İl Müdürü Ayhan Tozan ve SGK İl Müdürü Adem Bedir'de katıldı. 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2997 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum