DÖNÜŞÜM KAYNAĞINDA BAŞLIYOR

DÖNÜŞÜM KAYNAĞINDA BAŞLIYOR

2016 yılında kademeli olarak faaliyete geçen dünyanın en büyük entegre katı atık yönetimi tesisi Biosun Bilecik EKAY (Entegre Katı Atık Yönetimi), vatandaşın da desteğiyle ilimizin düzenli depolamaya gönderilen atıklarını %75 oranında azaltarak ekonomiye geri kazandıracak. 

Dünyanın entegrasyon seviyesi en yüksek tesisi Biosun Bileck EKAY'ın gerçekleştirmeye başlayacağı eğitim çalışmaları ve atık toplama faaliyetleri, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısıyla duyuruldu.

donusum-kaynaginda-basliyor2.jpg

Toplantıda konuşan Hexagon Katı Atık Geri Dönüşüm Eğitim Sorumlusu Kaan Arda, ilimizde eğitimlerin bugün Ertuğrulgazi Mahallesi'nden başlayacağını, kapı kapı dolaşarak bilgilendirme broşürlerinin dağıtılacağını ve atıklarla ilgili ayrıştırmaların ev halkına anlatılacağını söyledi. Evlerin yanı sıra iş yerlerinde ve okullarda da aynı çalışmaların yapılacağını ifade eden Eğitim Sorumlusu Kaan Arda, özellikle okullarda öğrencilere bu konuda eğitimlerin verileceğini ve yarışmalar düzenleneceğini kaydetti. Konuşmasının devamında atıklardan oluşan çevre sorunlarından bahseden Katı Atık Geri Dönüşüm Eğitim Sorumlusu Kaan Arda, kurulan tesisin çevre sorunlarının önüne geçmesi için kurulduğunu kaydetti. 

Konuşmasının devamında ise evlerde, okullarda, iş yerlerinde, sokaklarda ve benzeri yerlerde oluşan atıkların her birinin aslında milli bir servet olduğuna dikkat çeken Kaan Arda, herkesin atıklarını ancak kaynağında ayrıştırdığı takdirde bu servete sahip çıkılabileceğini söyledi. Katı Atık Geri Dönüşüm Eğitim Sorumlusu Kaan Arda şöyle konuştu: "Son yıllarda yaşanan çevre sorunlarının hızla artması tüm insanlığın ve diğer canlıların sağlığını tehdit eder duruma geldi. Bu sorunların başında da atık geliyor. Bu noktada hepimize çok büyük sorumluluklar düşüyor. Her birimiz oluşturduğumuz atıkları kaynağında ayrı olarak biriktirerek ve doğru zamanda gösterilen yerlere bırakarak bu sorunların önüne geçebilir geleceğimize katkıda bulunabiliriz.' dedi. 

Katı Atık Geri Dönüşüm Eğitim Sorumlusu Kaan Arda'nın sunumunun ardından Belediye Başkanı Selim Yağcı konuştu. Başkan Yağcı, ilimize kurulan Biosun Bilecik EKAY Tesisinin Türkiye ve Dünyaya örnek olabilecek bir tesis olduğunu söyledi. Belediye Başkanlığı görevine başladığı günden bu yana bu tesisin kendisinin gündeminde olduğunu ifade eden Başkan Yağcı, tesisin Bilecik iline hem hijyen hemde ekonomik anlamda bir çok fayda sağlayacağını vurguladı. Başkan Yağcı konuşmasının devamında ise şunları söyledi: 'Hexagon Katı Atık'ın Bilecik Belediyeler Birliği ile imzalamış olduğu 29 yıl süreli evsel atık yönetimi imtiyaz sözleşmesi kapsamında 70 milyon dolarlık yatırım ile kurulan Bilecik EKAY Tesisi yıllık 70 bin tonun üzerinde evsel, tarımsal ve endüstriyel atık işleme ve bu atıklardan 15 bin ton kompost üretme kapasitesine sahip. Tesisin aynı zamanda biyogazaracılığı ile 1.6W elektrik ve 20 bin ton karbo kredisi üretmesi planlanıyor. Tesisi yatırımının bir parçası olan düzenli depolama sahasında ise Bilecik ilinin yıllık 70 bin ton atığın 20 bin tonun altına kadar indirgenmesi ve bertaraf edilerek gömülmesi planlanıyor. Dünyanın en entegre katı atık yönetimi tesisine ev sahipliği yapıyor olmaktan guru duyuyoruz. Bu tesis sayesinde sadece milli servetimizi korumuş olmuyoruz aynı zamanda geleceğimize yatırım yapıyoruz' dedi.

donusum-kaynaginda-basliyor3.jpg 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat ise tesisin teknolojisinin oldukça gelişmiş bir yapıda olduğunu söyledi. Tesisin, şehrin geleceği açısından çok önemli bir noktada olduğunu ifade eden İl Müdürü Bolat mevcut vahşi depolama alanıyla ilgili de önümüzdeki günlerde çalışmaların yapılacağını kaydetti. 

Şirket Direktörü Muharrem Ordukaya ise bu yılın sonunda tesisin tam kapasite olarak hizmete gireceğini kaydetti. 

Konuşmaların ardından soru cevap şeklinde toplantı devam etti. Toplu fotoğraf çekiminin ardından toplantı sona erdi. 20 Şubat Salı günü yapılan toplantıya Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Pazaryeri Belediye Başkanı Müzaffer Yalçın, Dodurga Belediye Başkanı Selim Tuna, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, muhtarlar ve şirket yetkilileri katıldı. 

donusum-kaynaginda-basliyor4.jpg

 

Kaynak:Sinan ÖNCE

Bu haber toplam 2439 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum