DÜN KEPENK KAPATTIRANLAR BUGÜN KEPENK KAPATIYORLAR

DÜN KEPENK KAPATTIRANLAR BUGÜN KEPENK KAPATIYORLAR

İstanbul Beyoğlu’nda her hafta Cumartesi günleri eylem yapan annelere ‘Cumartesi Anneleri’ adı verildi. 

1990’lı yıllarda işlenen cinayetlerin failleri bulunamadı. Evlatları öldürülen anneler, cinayet faillerinin bulunması için oturma eylemlerine başladılar. 

O yıllar SHP-DYP iktidarı dönemleri, Ecevit’in DSP+MHP+ANAVATAN koalisyon devirleriydi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin o devirlerde ismi de cismi de yoktu. Kurulduktan kısa zaman sonra iktidara gelen AK Parti 2002 yılından itibaren Türkiye’yi yönetiyor. Cumartesi Anneleri halen her Cumartesi öldürülen çocuklarının katillerinin bulunması için oturma eylemlerine devam ediyor. Ana muhalefet partisi milletvekillerinden (CHP) Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal ve Mersin Milletvekili Alpay Antmen bu anneleri ziyaret edenlerden. Kendi partilerinin koalisyon dönemlerinde oğulları öldürülen annelere destek veriyorlar. Elbette faili meçhul cinayetlerin failleri bulunmalı. Bu arada oluşturulmak istenen hava, kendi dönemlerinde işlenen cinayetlerin üstünü örtmek, bugünkü iktidarlara suçu yüklemek gibi bir algı oluşturmak istiyorlar. 

PKK, Güneydoğu’da birçok ilimizde esnafa kepenk kapattırır, gençlere taşlı sopalı eylem yaptırırdı. Diyarbakırlı Hacire Akar hanım oğlu Mehmet Akar’ın PKK’nın dağ kadrosuna HDP tarafından götürüldüğünü iddia ederek HDP Diyarbakır il binasının önünde oturma eylemi başlattı. HDP’lilerin her türlü hakaretine, fiili eylemine rağmen oturmayı sürdüren anne Hacire dördüncü günün sonunda evladına kavuştu. Hacire ananın cesareti ve emelinde muvaffakiyeti evlatları PKK’nın elinde olan diğer annelere cesaret örneği oldu. Benim bu yazıyı yazdığım saatlerde HDP Diyarbakır il binasının önünde oturma eylemine katılan ailelerin sayısı 17 oldu. Yakınlarının ve bazı sivil toplum kuruluşlarının desteği ile sayı devamlı artıyor. Bu ailelere, AK Parti, MHP, BBP ve bazı sivil toplum kuruluşlarından destek var.  

Son mahalli seçimlerde HDP ile gizli ittifak yapan CHP ise Cumartesi Annelerine verdiği desteği bu annelere vermedi. Aynı CHP, Diyarbakır, Van, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınmalarına ‘Demokrasiye Aykırı’ itirazı ile karşı çıkıyor. Yurdun çeşitli yerlerinde birçok defa HDP bürolarında dağa adam hazırlandığı iddiası ile yapılan baskınlarda birçok genç kurtarıldı. Bu annelerin iddiaları da gerçek olabilir. Halen eylemine devam eden anneleri ziyaret etmeyen CHP, destekleyici bir açıklamada yapmıyor. Acaba HDP’nin dağa adam ayarlamasını da demokrasiye uygun mu buluyor? CHP, HDP ve görevden el çektirilen başkanlar için ‘HDP suçlu ise parti kapatılsın, görevden el çektirilen başkanlar için suç işlediklerine dair mahkeme kararı yok ki’ diyorlar. Oturma eylemini yapan aileler içinse ‘HDP’ye iftira atılıyor’ iddiasında bulunabilirler diye korkuyorum. 

HDP’yi bugüne kadar hukuk kapatmadı, halk kapatacak inşallah. Dün esnafa kepenk kapattıranlar bugün ailelerin eylemleri karşısında kendileri kepenk kapatıp partiyi terk ediyor. 

CHP, HDP ile sık buluşup destek vermekle, seçimlerde başarılı olmayı HDP kapatıldığında oylarına sahip çıkmak istemenin bedelini ağır öder. 

Bakalım daha nelerle karşılaşacağız..  

Bu haber toplam 2193 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum