EĞİTİM BİR-SEN'DEN DİKKAT ÇEKEN ARAŞTIRMA

EĞİTİM BİR-SEN'DEN DİKKAT ÇEKEN ARAŞTIRMA

Eğitim Bir-Sen Bilecik Şube Başkanı Ahmet Selöz, sendikası tarafından gerçekleştirilen öğrencinin veliye eğitim maliyeti araştırmasını kamuoyu ile paylaştı. Eğitim Bir-Sen’in TÜİK’in eğitim harcamaları verilerini kullanarak yapılan araştırmaya göre, ilkokula başlayan bir öğrencinin ortalama 980 TL, ortaokula başlayan bir öğrencinin 1.005 TL ve ortaöğretime başlayan bir öğrencinin ise 1.015 TL aileye maliyeti var.

Araştırma sonucunda elde edilen sonuçların gerek asgari ücretli çalışanın gerekse açlık sınırının altında hane geliri olan ailelerin durumunu zorlayacak rakamlar olduğuna dikkat çeken Ahmet Selöz, “Bu konuda ilimizde desteğe ihtiyacı olan ailelere başta okul öncesi ve ilkokul velilerine Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Valiliğimiz ve Sosyal Yardımlaşma Vakfımız olmak üzere destek sağlanması gerekliliği açıktır” ifadelerini kullandı.  

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Ahmet Selöz, eğitimin her geçen yıl daha pahalı bir hizmete dönüştüğünü belirttiği açıklamasında, şu noktalara dikkat çekti:

“Ailelerin eğitim bütçesine önemli bir katkı sağlamak amacıyla uygulamaya konulan ücretsiz ders kitabı dağıtımı kamuoyunda bir memnuniyet oluşturmasına rağmen, ders kitaplarına ek olarak alınmak zorunda kalınan kaynak ve yardımcı kitaplar sanki hiç kitap verilmemiş gibi aile bütçesine yük getirmektedir. Verilen ücretsiz kitaplar, dışarıdan hiçbir kitap alımını gerektirmeyecek şekilde nitelikli olmalı, ücretsiz kitap dağıtımı amacını bulmalıdır.

Özel okullara teşvik verilen bir yerde, yüksek olan öğrenci maliyetinin görülmemesi, kamuoyunda tepkiye neden olmakta, bunlara teşvik vermek yerine eğitimin tüm imkânlarının herkes için eşit bir şekilde sunulması beklenmektedir.

Ücretsiz bir devlet hizmeti olan eğitim, harici şartların getirdiği pahalılık yükünden kurtarılmalı, cep yakan bir faaliyet olmaktan çıkarılmalıdır.

Millî Eğitim Bakanlığı, okullara belli bir bütçe ayırarak, öğrencilerden sınıf donanımları, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmeli; her ailenin eğitim hizmetine eşit şartlarda erişimini sağlamalıdır.

Son dönemde ülkemize yönelik başlatılan ekonomik saldırı nedeniyle artan dolar kurlarını gerekçe göstererek zam yapan fırsatçılara karşı önlem alınmalı, dolarla alışverişi ve işi olmadığı hâlde milletin cebine göz dikenlere göz açtırılmamalıdır.

Her geçen yıl artan öğrenci maliyeti karşısında devlet memurlarına yapılan çocuk yardımı da artırılmalıdır. Ayrıca, gelir düzeyi düşük olan ailelere de, ilköğretime giden her çocuk için en az öğrenci maliyeti kadar bir yardım yapılmalıdır.

Eğitimin, toplumun tüm kesimleri tarafından eşit şartlarda erişilebilir bir hizmet olarak sunulması sağlanmalı; materyalden imkâna, imkândan sınıf ortamına, sınıf ortamından okul donanımına kadar eğitim herkes için maliyeti düşük, devlet katkısı büyük bir hizmet olarak verilmelidir.”

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2240 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum