'Esnaf zor durumda'

-“Zincir marketler esnafı perişan etti”-“Belediye, ilan ve reklam vergilerini bu dönem almayabilirdi”

-“Zincir marketler esnafı perişan etti”

-“Belediye, ilan ve reklam vergilerini bu dönem almayabilirdi”

Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, katıldığı Basın Masası’nda, esnafın sıkıntılarını dile getirerek çözüm önerilerinde bulundu. 

Mücahid Erdal’ın hazırlayıp sunduğu programa, Yeni Bozüyük Gazetesi Sahibi Kadir Erdal, Sakarya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ahmet Meşe ve Osmaneli Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Erdem de soru ve yorumlarıyla katkı sundu. 

Covid-19 salgını dolayısıyla esnafların yaşadığı sıkıntılardan bahseden Halit Gölcan, esnafa verilen desteklerden yapılması gerekenlere kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Gölcan, “Esnafımız zor durumda” diyerek Bilecik halkını esnafına sahip çıkmaya davet etti. 

‘Kapalı esnafımız ödemelerini yapamıyor’

Halit Gölcan, pandemi dolayısıyla kapatılan esnafların kira, SGK ve personel maaşlarını ödemekte zorlandıklarını ve birçoğunun ödeyemediğini ifade etti. Ertelenen SGK ödemelerinin ödeme zamanının geldiğini ancak esnafların ödeyecek durumda olmadığını anlatan Halit Gölcan, zincir marketlerin yerel esnafa verdiği zararlara değindi. 

‘Esnafımızı perişan ettiler’

Zincir marketlerin sokak aralarına kadar girdiğinin ve esnafı perişan duruma getirdiğini söyleyen Gölcan, şöyle devam etti:

“Esnafımız kredi çekiyor yani borçlanıyor. Daha sonra borçlarını kapatmak için yeniden krediye başvuruyor ve borcu borçla kapatıyor.

Perakende yasasında bizi koruyan tedbirler yok. Yeni bir kanun teklifi var onu da inceliyoruz ama yine bir şey bulamadık. E-ticareti bitirmemiz lazım, Esnaf Bakanlığı konusu önemli bir konu, kurulması gerekiyor. 

‘İlan, reklam vergileri dondurulmalı’

Mart ayı sonunda kısa çalışma ödenekleri bitiyor. İşten çıkarma yasağı 17 Mart itibariyle kalkıyor, işsizlik gündeme gelecektir. Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması gerekiyor.

Belediyenin aldığı ilan, reklam vergilerinin pandemi bitene kadar dondurulması gerekiyor. Esnafımızın sorunlarını valimize ve siyasilere aktarıyoruz, esnafımız sahip çıkmalarını istiyoruz. Özellikle sayın valimize pandemi sürecindeki ilgisinden ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Yine belediyemiz kapalı esnaflarımıza desteklerde bulundu, gereken yardımları yaptı” ifadelerini kullandı. 

1 yılda 683 açılış, 354 kapanış

Son olarak 1 yıl içerisinde kapanan ve yeni açılan iş yerlerine ilişkin bilgiler veren Halit Gölcan, “683 yeni iş yeri açılarak kayıt yapıldı. Buna karşılık 354 esnafımız kaydını sildirerek ticari faaliyetini sonlandırdı. Bu da oldukça ilginç bir durum. Yeni açılan iş yerlerine bakılacak olursa genellikle e-ticaret yapmak isteyenler” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler

Bu haber toplam 29733 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum