GRİP AŞISI OLMALI MI?

GRİP AŞISI OLMALI MI?

Bilecik Aile Hekimliği Derneği (BİHED) Başkanı Dr. Sevilay Seval, grip aşısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Vatandaşların kafasındaki ‘Grip aşısı olmalı mı?’ sorusuna açıklık getiren Dr. Sevilay Seval, grip aşısına dair detaylı bilgiler aktardı. 

BİHED Başkanı Dr. Seval, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“Güneşli günlerin azalması, havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda daha fazla bulunuyor dışarıda daha az vakit geçiriyoruz. Havaların soğuması değil kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması hastalık riskini arttırıyor. Kalabalık yaşanan ortamlar, hastaneler, kışlalar özellikle okullarda büyük iş yerlerinde hapşırma, öksürme, tıksırmayla damlacık, temas ve hava yoluyla bir kişiden bir kişiye hastalık bulaşıyor. 

Bu şekilde  bir sınıfta tek bir öğrenciyle başlayan grip birkaç gün içerisinde pek çok arkadaşına hastalık etkeni virüs-bakteri bulaştırabiliyor. Toplu taşıma araçları da yayılmada ayrı bir faktör. Kronik hastalığı olanlar (kanser, diyabet, astım.. gibi) yaşlılar ve çocuklar  mevsim geçişlerinde daha fazla risk altındalar.

Solunum yolu ile bulaşan soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklarda hapşırma, el hijyene dikkat edilmemesi, havalandırılmayan ortamlar hastalığın hızla yayılmasına neden oluyor. Ortamları sık sık havalandırıp, ellerimizi gün içi yıkayarak, çok yakın temasta olmayarak ve gerekli olmadıkça kalabalık ortamlara katılmayarak kendimizi koruyabiliriz. Asıl koruyucu silahımız ise bağışıklık sistemimiz...peki bunu güçlendirmek için ne yapmalıyız ? Yaşımıza uygun spor, sağlıklı mevsime uygun beslenme, iyi bir uyku ve aşılarımızı olarak..

Kış aylarında sıkça gördüğümüz soğuk algınlığı, nezle, grip aynı gibi düşünülse de birbirinden farklılardır. Grip daha ağırdır hatta ölümcül bile olabilir ve korunmak için aşısı vardır. Aşı olduğunuzda çevrenizdekileri, sevdiklerinizi, beraber yaşadıklarınızı da dolaylı korumuş oluyorsunuz. Burada önemli soru şu ''herkes mi grip aşısı olmalı?'' tabi ki hayır, kronik hastalığı olanlar (şeker, tansiyon, astım, KOAH, kanser hastaları.), 65 yaş üstü tüm kişiler ve Aile Hekiminizin gerekli gördüğü diğer risk grubu bireylere yapılabilir. 

Her yıl 500 bine yakın kişi grip nedeniyle hayatını kaybediyor üstelik yüzde 5-10'u çocuklarımız! bunu engellemek mümkünken neden sevdiklerimizi kaybedelim? Dünyada kabul görmüş bu aşıyı WHO (Dünya Sağlık Örgütü) de riskli gruplara tavsiye ediyor, her yıl virus etkenleri değiştiği için her sonbaharda aşının tekrar edilmesi gerekiyor. Sadece grip aşısı değil zatüre aşısının da riskli gruplara yapılması hastalık komplikasyon yüzdesini azaltmaktadır. Amaç grip olmayı engellemek değil grip nedeniyle oluşan hastalık şiddetini azaltıp ölümleri engellemektir."

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 2981 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum