HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİ DOĞRUDAN SATILACAK

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİ DOĞRUDAN SATILACAK

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazilerinin doğrudan satılabileceğini açıkladı. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Müdür Budak, 18 Kasım’da sona erecek başvuru süreciyle ilgili bilgiler verdi. Hak sahibi olabilme koşulları, başvuruda istenecek belgeler ve satış bedeli ile tahsilatlar hakkında açıklamalarda bulunan Budak, şunları kaydetti:

“Hak sahibi olabilmek için kiracılarının 30/03/2014 tarihi itibariyle en az üç (3) yıldan beri taşınmazı kiralamış olmaları ve halen kira sözleşmesinin devam ediyor olması, kullanıcılarının ise bu taşınmazları 30/03/2014 tarihi itibariyle en az üç (3) yıldan beri tarımsal amaçla kullanıyor olmaları ve kullanımlarının halen devam ettiğinin idarece belirlenmiş olması ya da bu taşınmazların kullanım ve süre şartlarına tabi olunmaksızın paydaşı olunması gerekiyor. 

Başvuru süresi içerisinde bu taşınmazı doğrudan satın almak için idareye başvurulmuş olması, idarece tespit ve tebliğ edilen rayiç bedelin itiraz ve dava konusu edilmeksizin kabul edilmesi şartları aranıyor. 

Başvuru esnasında istenecek belgeler ise; Tebliğ ekinde yer alan standart dilekçe, TC Kimlik Numarası beyanı, Varsa Ecrimisil İhbarnamesi/Ecrimisilin ödendiğine ilişkin belge örneği, Varsa satın alma önceliği olan hak sahiplerinden alınan noter onaylı muvafakatname, Tüzel kişiler için ayrıca, taşınmazın tasarrufuna yetkili olduğunu ve temsilcini gösterir yetki belgesi ve imza sirküleridir. 

Satış bedeli rayiç bedel üzerinden belirlenecek olup peşin veya taksitle ödenebilecektir. Satış Bedelinin %20’si yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç (3) ay içinde ödenecektir. Kalan bedel, on (10) eşit taksitle, beş (5) yılda kanuni faizi ile birlikte ödenecektir. Vadesinde ödenmeyen taksit tutarına vade tarihine kadar Kanuni Faiz, vade tarihinden sonra ödeme tarihine kadar Gecikme Zammı uygulanır.

Ayrıca; İmar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan hazineye ait tarım arazilerini en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullandığı 31.12.2017 tarihinden önce Bakanlıkça (Müdürlüğümüzce)  tespit edilen ve başvuru tarihi itibarıyla kullanımlarının  halen devam ettiği belirlenen kullanıcılara kira süresini uzatılabilme veya bu araziler sözleşme hükümleri çerçevesinde on yıllık kullanımından sonra  doğrudan satılabilme imkanı getirilmiştir.

18.05.2018 talihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 17. maddesi ile 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna Ek 6. Madde eklenmiştir.

Ek madde gereğince: 'İmar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazilerini en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullandığı 31.12.2017 tarihinden önce Bakanlıkça (Müdürlüğümüzce)  tespit edilen ve başvuru tarihi itibarıyla kullanımlarının  halen devam ettiği belirlenen kullanıcılardan; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde bu arazileri doğrudan kiralamak için başvuruda bulunanlara, ecrimisil borçları bulunmaması şartıyla, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden on yıla kadar doğrudan kiralayabilme ve   kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen ve talepte bulunan kiracıların kira süresini uzatılabilme veya bu araziler sözleşme hükümleri çerçevesinde on yıllık kullanımı müteakip kiracılarına doğrudan satılabilme imkanı getirilmiştir.  Bu arazilerin satışında  26.04.2012 tarihi itibarıyla belediye ve mücavir alan sınırlan içinde yer alan arazilerle ilgili  4706 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin onikinci fıkrası, bu tarih itibarıyla belediye ve mücavir alan sınırlan dışında yer alan araziler için ise 6292 sayılı Kanunun Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin hükümleri kıyasen uygulanabilme imkanı bulunmaktadır.” 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2859 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.