İNHİSAR HALKI HES'E KARŞI!

İNHİSAR HALKI HES'E KARŞI!

Bir şirketin HES projesi, İnhisar halkını birleştirdi. Halk, projeye isyan etti, bir heyet oluşturularak ilgililere seslerini duyurma kararı aldı. Ayrıca imza kampanyası başlatıldı.

İnhisar'da, Sakarya nehri üzerine yapılması düşünülen Hidro Elektrik Santrali (HES) projesi, ilçe halkını ayağa kaldırdı. İlçelerinde HES istemeyen İnhisarlılar geniş katılımlı bir istişare toplantısı yaptı. 

Güler Kıraathanesi'nde gerçekleşen toplantıya, Belediye Başkanı Ayhan Ödübek, Eski başkanlardan Hüseyin İkiz, AK Partili İl Genel Meclis Üyeleri Ahmet Bulur ve Nihal Aslan, siyasi parti temsilcileri, mahalle ve köy muhtarlarının yanı sıra vatandaşlar katıldı. 

İlçelerine HES yapılmaması görüşünde birleşen İnhisarlılar, ilimiz idarecilerinden konuyla ilgilenmelerini talep etti. Toplantı sonrasında hazırlanan ve kamuoyu ile paylaşılan bildiride 'HES projesi, ilçemizin ve köylerimizin idam fermanı olacaktır' ifadelerine yer verildi. 

inhisar-halki-hese-karsi2.jpg

Geniş katılımlı istişare toplantısının ardından hazırlanan bildiride şöyle denildi:

"İnhisar ilçemiz, Osmaneli ilçemizle beraber ilimizin 165 rakımlı mikro klima iklim özelliği taşıyan yılda 3 ürün hasadı yapılabilen, yılda 4 bin - 5 bin ton Nar üretimi yapılan ilçemizden birisidir. 

Özel bir şirket tarafından yapılması planlanan HES projesi özellikle yoğun olarak örtü altı üretim yapıldığı alanları kapsamaktadır. Kayıtlara göre bu alanlar 70 kişi ve 400 dekar sera alanını oluşturmaktadır. Şirket tarafından  seralarında bulunduğu yaklaşık 255 dekar alan kamulaştırılması şirket tarafından planlanmıştır.

Bahsedilen bu tesis Sakarya nehrinin her iki yanına yapılacak duvar ve iletim kanalı ile, nehir yatağındaki suyun alınarak elektrik üretiminde kullanılacağı  düşünülmektedir.  

İnhisar ve  tarımın yapıldığı bu bölgede yeraltı suyu bulunmamakta olup bu bölge ve daha üst kodlardaki yaklaşık 3 bin dönüm araziyi kapsayan tarla ve bahçelerin suluma suyu nehir kenarına kurulu olan motopomplarla yapılmaktadır. Yataktaki su kanala alındığında yatağa bir miktar can suyu bırakılsa dahi bu pompalar su çekemeyecektir çünkü yaz mevsiminde nehir azaldığında pompaların verimi düşmektedir. Ayrıca yaz aylarında bölgeye piknik ve gezi amaçlı gelen insanlar karşılarında bir duvar, yosunlu taşlar, kötü koku ve sivrisinek yuvası göreceklerdir.

inhisar-halki-hese-karsi3.jpg

Sonuç olarak bu HES projesi İnhisar ilçemizin ve köylerimizin idam fermanı olacaktır" ifadeleri yer aldı. 

Gelinen süreçte, bir şirketin HES projesi, İnhisar halkını birleştirdi. Halk, projeye isyan etti, bir heyet oluşturularak ilgililere seslerini duyurma kararı aldı. Ayrıca imza kampanyası başlatıldı. 

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 4474 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.