İNŞAAT SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINA GELDİ

İNŞAAT SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINA GELDİ

Döviz kurunda yaşanan artış birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektörünüde olumsuz etkiledi. İnşaat malzemelerine yapılan fahiş zamlar müteahhitlerin maliyetlerini yukarıya çekti. Artan maliyetlere kredi faiz oranlarındaki yüzde 100’ü aşan yükseliş eklenince sektör darboğaza girdi. İlimizin son yıllardaki en hızlı sektörü adeta durma noktasına geldi.

KONUT SATIŞLARI ÇAKILDI

TÜİK’in Ağustos ayı verilerine göre; konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23 azaldı. Bazı inşaatçılar, Eylül ayı istatistiklerinin Ağustos’tan daha kötü geleceğini belirtti.

Sektörde yaşanan bu darboğazın aşılması için kredi faiz oranlarının mutlak suretle düşmesi gerektiğini ifade eden Bilecik Müteahhitler Derneği (BİMDER) Başkanı Mehmet Yağız, piyasa koşullarının normalleşmemesi halinde birçok projenin durabileceğini, başlamayanların ise askıya alınabileceğini belirtti.

BİMDER Başkanı Mehmet Yağız, şu anda sadece müşteriler ile sözleşmeleri yapılan projelerin devam ettiğine dikkat çekerek, “Bu projeler tamamlandığında inşaat sektörü tam anlamıyla duracak diyebiliriz” dedi.

‘ASIL PROBLEM FAİZ ORANLARININ YÜKSELMESİ’

Dolar kurundaki artıştan ziyade artan faiz oranlarının ve piyasada kol gezen fırsatçıların sektörü zora soktuğunu belirten Yağız, “Müteahhitlerin asıl problemi döviz kurundaki yükselişten daha çok kredi faiz oranlarının yükselmesi. İkinci olaraksa piyasadaki malzeme tedarikçilerinin işi fırsatçılığa çevirerek kurun çok üstünde zamlar yapması. Ev almak isteyen vatandaşlarımız var ancak yüksek kredi faiz oranlarından dolayı alamıyor” ifadelerini kullandı.  

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 3480 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum