İŞGÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

İŞGÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

İŞKUR İl Müdürlüğü, Bilecik’te işverenin nabzını tuttu ve işgücü piyasasının fotoğrafını çekti. İŞKUR İl Müdürü Ayhan Tozan, yaptığı yazılı açıklamada, elde edilen sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

BİLECİK, TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Müdür Tozan, değerlendirmesinin bir bölümünde ilimizdeki açık iş oralarından bahsederken Bilecik’in Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti. Tozan, “Bilecik ilinde açık iş oranı yüzde 3,7 olarak tespit edilmiştir. Türkiye genelinde ise açık iş oranı yüzde 2,6 olup, Bilecik ili açık iş oranı bakımından 1,1’lik bir farkla Türkiye ortalamasının üzerindedir” ifadesini kullandı. 

İŞKUR İl Müdürü Ayhan Tozan, işgücü piyasası analinize ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“İşgücü piyasasını analiz etmek için arz ve talep verilerine ihtiyaç duyulmaktadır. İşgücü piyasasının arz tarafına ait veriler TÜİK ve İŞKUR’un idari kayıtları aracılığı ile yayınlanmaktadır. İşgücünün arz boyutunun ele alınmasında bir takım temel işgücü verileri bulunmaktadır. Ekonomik olarak aktif olan nüfusun, çalışabilir yaştaki nüfusa olan oranını ifade eden İşgücüne Katılma Oranı; çalışanların çalışabilir yaştaki nüfusa oranını ifade eden İstihdam Oranı ve toplam işsiz sayısının işgücüne oranını ifade eden İşsizlik Oranı işgücü arzına ilişkin temel eğilimleri barındırmaktadır.

 İşgücü piyasasının talep yönüne ilişkin veriler ise işgücü piyasası araştırması kapsamında derlenmektedir. İşgücü piyasasının talep boyutunu analiz etmek için her yıl İş ve Meslek Danışmanlarımız işverenlerimizi ziyaret etmekte ve Genel Müdürlüğümüzce uzmanlar, akademisyenler ile işçi ve işveren paydaşları tarafından hazırlanan soruları işverenlerimize sormaktadırlar. Bu yıl ki Bilecik İli İşgücü Piyasası Araştırma Çalışması kapsamında veri derlenen işyeri sayısı 247’dir. Bu işyerleri 20 ve daha fazla çalışanı olan işyerleri olup il genelinde 12 sektörde tam sayım yapılmıştır. Bilecik ilinde 20+ istihdamlı işyerleri için toplam çalışan sayısı 24 bin 272 olarak tespit edilmiştir. Cinsiyet bağlamında ele alındığında ise 18 bin 454 çalışan erkeklerden, 5 bin 819 çalışan ise kadınlardan oluşmaktadır. Erkeklerin yüzde 78,8’i, kadınların ise yüzde 76,5’i İmalat sektöründe istihdam edilmektedir. 

Bilecik ilinde en fazla çalışanı olan meslek grupları; Tesis ve Makine Operatörleri,  Sanatkârlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar ve Montajcıları ve Nitelik Gerektirmeyen meslek gruplarıdır. Bilecik ilinde açık iş oranı yüzde 3,7 olarak tespit edilmiştir. Türkiye genelinde ise açık iş oranı yüzde 2,6 olup, Bilecik ili açık iş oranı bakımından 1,1’lik bir farkla Türkiye ortalamasının üzerindedir. Açık iş oranının en yüksek olduğu sektör ise yüzde 8 ile İdari ve destek hizmet faaliyetleri sektörüdür. Bilecik ilinde açık işlerin meslek gruplarına göre dağılımı incelendiğinde; en fazla açık işin Tesis ve Makine Operatörleri ve Montajcıları meslek grubunda olduğu tespit edilmiş olup bu gruptaki açık iş oranı %7,6’dır. Bilecik ilinde en fazla açık işi olan ilk üç meslek grubu; Tesis ve Makine Operatörleri ve Montajcıları, Sanatkârlar ve İlgili İşlerde çalışanlar ve Nitelik Gerektirmeyen meslek gruplarıdır. 

İl genelinde açık işlerin yüzde 46,9’u için Lise altı eğitim düzeyi talep edilmektedir. Bilecik ilinde temininde güçlük çekilen meslekler sektörlere göre incelendiğinde en fazla İmalat sektöründe eleman temininde güçlük çekildiği görülmektedir. Bilecik ilinde temininde güçlük çekilen mesleklere bakıldığında ilk sırada Seramik İmal İşçisi mesleğinin yer aldığı görülmektedir. Bu mesleği sırasıyla Beden İşçisi (Genel) ve Makineci (Dikiş) meslekleri takip etmektedir. 

Bilecik ilinde teminde güçlük çekilme nedenlerine bakıldığında ilk sırada Gerekli Mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamaması yer almaktadır. Türkiye genelinde işyerlerinin yüzde 20,4’ü istihdamın artacağı yönünde cevap verirken Bilecik ilinde işverenlerin yüzde 31,5’i istihdamın artacağını öngörmüştür. Başka bir ifadeyle Türkiye genelinde her 10 işyerinden 2’si istihdamın artacağını öngörürken, Bilecik’te bu sayı 3’e çıkmaktadır. Öte yandan istihdamın azalacağını düşünen işveren oranı, ülke genelinde yüzde 2,5 olarak öngörülürken Bilecik ilinde ise ülke genelinin altında olup yüzde 1,7 olarak öngörülmüştür. Kurumumuz istihdam ve meslek edindirmenin yanı sıra her yıl İşgücü Piyasasının da nabzını tutarak ilimizin istihdam politikalarına da yön vermektedir.”

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2349 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum