'KARAR HALKIMIZIN'

'KARAR HALKIMIZIN'

Belediye Başkanı Selim Yağcı, Vali Tahir Büyükakın’ın “Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumu” kapanış töreninde, Bilecik’in adının Ertuğrul olabileceği önerisiyle ilgili tartışmalara dahil oldu. En doğru kararı Bilecik halkının vereceğine dikkat çeken Başkan Yağcı böyle bir değişikliğin gündeme gelmesi durumunda gerekirse referandum yapılabileceğinin işaretlerini verdi. 

BÜTÜNŞEHİR İLE BİRLİKTE OLABİLİR

Selim Yağcı, Ertuğrul isminin Bütünşehir ile birlikte düşünülebileceğini aksi takdirde Bilecik isminin kaldırılarak Ertuğrul isminin kullanılmasının doğru olmayacağını ifade etti. Bütünşehir yapılanması ile birlikte Bütünşehrin veya Merkez İlçe’nin isimlerinden birinin Ertuğrul olabileceğini kaydeden Başkan Yağcı, Bütünşehir olmaması durumundaysa Bilecik ve Ertuğrul isimlerinin birlikte kullanılabileceğini belirtti. 

BAŞKAN YAĞCI’DAN ‘GAZİ’ ÖNERİSİ

Belediye Başkanı Selim Yağcı, Ertuğrul tartışmalarına yeni bir boyut daha kazandırarak devlet ve hükümet yetkililerine seslendi. Bilecik’in ‘Gazi’ şehir olduğunu söyleyen Yağcı, “Bilecik, Ertuğrul olacaksa Ertuğrul Gazi veya Gazi Ertuğrul olmalı. Yetkililerimizden Gazi’lik ünvanının verilmesini de talep ediyorum” dedi. 

Belediye Başkanı Selim Yağcı, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bilecik’in isminin ülke gündemine girmesi bizleri son derece mutlu ediyor. Sayın valimizin yıllardır Bilecik’in gündeminde olan bir konuya yeniden parmak basması yeni bir gündem oluşturdu. Bilecik, 1926 yılına kadar Ertuğrul Sancağı idi ve ismi Ertuğrul olarak geçiyordu. Biz her zaman şunu gururla söylüyoruz; Bilecik, dirilişin, kuruluşun ve kurtuluşun beşiği olan bir şehir. Marka değerlerine baktığımızda en önemli marka değeri, Osmanlı Devleti gibi bir devletin kurulduğu topraklar olması. Yine kurtuluşun beşiği diyoruz; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün İsmet Paşa’ya ‘Siz orada sadece düşmanı değil; Türk ulusunun makus talihini yendiniz’ dediği, Cumhuriyet’in müjdelendiği çok çetin muharebelerin gerçekleştiği yerlerimizin olması bize tarihin hediye ettiği önemli bir değer. Bizim bu değerlerimizden vazgeçmemiz mümkün değil. 

Marka değerlerinin sorgulandığı bir platformda bunun üzerinden kurgu yapılması, görüşlerin bildirilmesi kadar doğal bir şey yok. Sayın valimizde bu anlamda görüşünü ifade ederken Bilecik’in en önemli marka değeri ile ilgili bir sesli düşünme adına teklif sundu. 

Geçtiğimiz yıllarda, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu şehrimize geldiğinde bununla ilgili bir konu gündeme gelmişti. Biz Ertuğrul ismini düşünürken 1926’dan beri sahip olduğumuz Bilecik isminden gocunduğumuz yok. Bilecikli olmaktan gurur duyuyoruz. Ne Bilecik isminden vazgeçeriz ne de Ertuğrul’a olan hayranlığımızdan vazgeçeriz.

Ben olaya şöyle bir bakış açısı getirmek istiyorum;  2014 yılında sayın Başbakanımız burada Ertuğrul ismini gündeme getirdiğinde ‘Ertuğrul ismini istiyoruz ama Ertuğrul isminin konulması için Bütünşehir uygulamasının geçmesi lazım, isim hakkı olarak böyle bir isim payesi istiyoruz’ dedim. Bilecik’e Ertuğrul ismini de koyalım ama Bilecik ismini yok etmeyelim. Ülkemizde bu anlamda düzenleme noktasında Bütünşehir uygulaması ile isim olayını birlikte düşünürsek çok daha doğru sonuca ulaşırız. 

Bilecik il merkezinin ismini kaldıralım Ertuğrul koyalım demek çok doğru bir yaklaşım olmaz. Eğer yasal değişiklik olmazsa Ertuğrul’u Bilecik ismi ile kullanma noktasında oluşabilir veya Bilecik üç defa işgal görmüş ve Gazi olan bir şehirdir. Ertuğrul’u Gazi ile birlikte Bütünşehir anlamına geldiğimizde şehrin genelini Ertuğrul Gazi koyup merkezi Bilecik olarak koymak veya tersi şeklinde olabilir. Bunların hepsinin dışında bu kararı ne ben ne de sayın valimiz veya siyasetin başka bir birimi vermemeli. Bu kararı burada yaşayan hemşerilerimizin vereceği bir platformu oluşturmamız lazım. Referandum gerekiyorsa referandum. 

Sayın valimizde bunu dile getirirken zaten bu konular konuşulsun, tartışılsın konusunda bir beyan verdiler. Böylelikle konuşuluyor ve tartışılıyor. Bir isim değişikliği ile şehrin kaderi değişecek anlamında değil ama marka olmuş bir isim varsa o şehrin marka değerine katkı sağlar. Bizimde zaten konumu markalaşma noktasında olduğu için Ertuğrul Gazi Osmanlı’nın kurucusu ve geçmişte Bilecik uzun yıllar Ertuğrul adı ile anıldığı için ismi çok kıymetli. 1926’dan beri Bilecik’in de özel bir markası var. Bunu bir bütüncül olarak görüp hep birlikte söyleyeceğimiz bir değeri ortaya koyabiliriz. 

Bu tartışmalar zamanlama olarak çok uygun da oldu aslında. Bütünşehir uygulamasının olacağı günümüzde Merkez İlçe’de olacak muhtemelen ve Bütünşehir için bir isim lazım olacak. Eğer Bütünşehir olmazsa ben buradan hükümetimize çağrıda bulunuyorum; Eğer bizim ölçeğimizdeki yerlerin Bütünşehir uygulamasında tereddüt varsa nasıl ilk büyükşehir uygulamasında Kocaeli ve İstanbul pilot bölge yapılıp denendiyse, bütünşehir için Bilecik’in pilot bölge seçilerek denenmesini talep ediyoruz. Bilecik’in başarılı olacağı kanaatindeyim. 

Kararı halkımız versin, onların vereceği karar en doğrusu olacaktır. Eğer buna ilişkin bir süreç işlerse biz belediye başkanlığı olarak halkımızın görüşüne başvuracak organizasyonları yapmaya hazırız. Bilecik’te vazgeçilmez bir değerimiz Ertuğrul veya Ertuğrul Gazi’de vazgeçilmez değerimiz. Bu isimleri kullanmaktan ve anılmaktan büyük gurur duyuyoruz. 

Bütünşehir veya benzeri bir uygulama yokken ben Bilecik’in ismi bir kenara bırakılarak tek başına Ertuğrul konulmasından yana değilim ama Bilecik ile birlikte olabilir, Ertuğrul ismine de karşı değilim. Ama şu anda uygulama noktasında bence bütünşehir uygulaması iki taraflı mutlu edebilecek güzel bir uygulama. Şehrimizin gazilik ünvanının da kullanılmasından yanayım. Bilecik olmasa İstanbul, Ankara olmazdı. Bilecik, Ertuğrul olacaksa Ertuğrul Gazi veya Gazi Ertuğrul olmalı. Yetkililerimizden Gazi’lik ünvanının verilmesini de talep ediyorum. Bunların hepsini bir arada düşünmek lazım." 

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2481 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum