KAZAN MERAK UYANDIRIYOR

KAZAN MERAK UYANDIRIYOR

 

Cumhuriyet Mahallesi Hacıhasan Sokak'taki kazanı görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Vatandaşlar uzun zamandır boş bir arazide duran kazanla ilgili "Tarihe tanıklık mı ediyor?" sorusuna cevap arıyor.

 

Ahmet MEŞE-Sinan ÖNCE 

 

Cumhuriyet Mahallesi'nde, boş bir arazide duran kazan, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Hacıhasan sokaktaki dev kazanın ne olduğunu merak eden vatandaşlar ile mahalle sakinleri, tarihi bir yapının yok olduğunu düşünüyor. Uzun zaman önce mahallede gerçekleştirilen altyapı çalışmaları esnasında çıkan kazanın öylece bırakıldığını belirten vatandaşlar, bu kazanın eskiden ipek fabrikalarında kullanılan kazanlardan olduğunu düşünüyor. Kazanın çıkarıldığı yerde hiçbir çalışmanın yapılmadığını ifade ederek kazanla ve bölgeyle ilgili çalışmaların yapılmasını istiyor.

 

Mahallede yaşayan Mehmet Boyacı isimli vatandaş, hatırladığına göre, kazanın bir doğalgaz çalışması esnasında çıktığını söyledi. Kazanın çıktığı yerin eski Bilecik'in yerleşkesi olduğuna dikkat çekerek:" Zannediyorum buralar fabrikaların olduğu yerler olabilir. Bildiğimiz bu, çok araştırmacı, bilimsel değiliz ama duyduklarımız bu. Eski Bilecik'in aşağıda olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

Mahalle sakini Mehmet Boyacı'nın ardından Bilecik'te esnaflık yapan Sedat Bayam isimli vatandaşta görüşlerini belirtti. Mesleği gereği bütün sokak ve mahallelere girdiğini söyleyen Bayam, kazanın birkaç yıldır orada olduğunu ve neden orada olduğunu sorgulamaya başladığını ifade etti. Sokaktaki yaşayan arkadaşlarına durumu sorduğunda ise bir altyapı çalışması esnasında çıktığı cevabını aldığını belirtti. Kazanın çıkmasından sonra ise aynı yerde başka bir yapının varlığı ile ilgili araştırmanın yapılmadığını ve üzerinin kapatılıp geçildiğini yine arkadaşlarından öğrendiğini dile getirdi. Bayam: "Görebildiğim kadarıyla bir buhar kazanı olduğunu düşünüyorum. Bu bir ipek fabrikasında kullanılan sıcak suyu ayrıştırmak için veya sıcak suyu sağlamak için kullanılan bir kazan olabilir. Bilemiyorum ama şarapla ilgili bir yapılanma varsa bununla ilgili de olabilir. Ama tarihi bir değeri olduğunu, yüzyılın üzerinde bir üretim tarihi olduğunu düşünüyorum. Kendi şehrimizin değerlerine sahip çıkacaksak ta burda bu şekilde bırakılmamalı araştırılmalı diye düşünüyorum" dedi.  

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.