KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KREDİ DESTEĞİ

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KREDİ DESTEĞİ

Çevre ve Şehircilik Bilecik İl Müdürü Ömer Bolat, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanuna dayanılarak hazırlanmış olan Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı yönetmeliğinin yayınladığını belirterek,"11 adımda binamızı yenileyelim ve kentsel dönüşüm kredisi kullanalım" dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bilecik İl Müdürü Ömer Bolat yaptığı yazılı açıklamada Riskli Yapı Tespiti yapılmış olan binasını yıkarak yenilemek isteyen maliklere Bakanlık tarafından kredi olanağı sunulduğundan bahsederek şunları dile getirdi:

"Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerinden ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlerden konutunu ve işyerini kendi imkânları ile yapmak veya edinmek isteyenlere kredi şartlarını taşıması durumundaÇevre ve Şehircilik Bakanlığımızın özel hesabından kredi verilebilecektir.Böylece binaların yenilenmesinde yeni bir imkan sağlanmıştır.

Konut ve İşyeri kredi başvurularında ve kredi kullandırılması ise; Özel hesaptan kredi kullanmak isteyenler ise; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze  başvurarak kredi kullanma talebinde bulunur. Onaylanan kredi karşılığında Bakanlıkça belirlenen tutarda teminat alınır ve kredi kullananlar ile Bakanlık arasında kredi sözleşmesi düzenlenir. Kredi borcuna karşılık olarak gerekli ipotek tesis ve tescil işlemleri yapılır.

Konutunu veya işyerini kendi imkânları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde yirmi beşi peşin, geri kalanı ise inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak inşaat ilerledikçe  üç eşit taksitte hak sahibinin hesabına kredi parası aktarılır.

Konut ve İşyeri Kredi geri ödemeleri durumlarında, Kredi geri ödemeleri, brüt inşaat alanına göre 36 aydan başlayıp 120 ayakadar  taksitlendirilebilir.İlk taksit, kredi sözleşmesinin imzalandığı tarihi takip eden ay içerisinde ödenir veya  en geç 24 ay sonra da başlatılabilir .Kredi borcu, inşaat alanına bağlı olarak  belli oranlarda artış yapmak suretiyle yıllık olarak  güncellenecektir.Kredi borcu taksitlerinin, vadesinden önce ödenmesi halinde ödeme tarihindeki taksit tutarı üzerinden ödeme yapılır.

Riskli yapı yıkım kredisi başvuruları  ve kredi kullandırılması için; Özel hesaptan kredi kullanmak isteyenler, bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze başvurur. İl Müdürlüğümüzce incelenen kredi başvurularından uygun görülenler onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilir.Verilecek kredinin tutarı her yıl belirlenecek yapı yaklaşık maliyetinin % 1’ini geçemez. Açılan kredi peşin olarak özel hesaptan hak sahibinin hesabına aktarılır.

Yıkım Kredisi Geri Ödemeleri ise; Geri ödemelerde ilk taksit, kredi sözleşmesinin imzalandığı tarihi takip eden ay içerisinde ödenir. Kredi borcu en fazla 24 ay taksitlendirilebilir.

Krediler için Sigorta Şartları

Kredi kullananlarca , konut ve işyerlerine  zorunlu deprem sigortası ve tüm riskleri içeren konut/işyeri sigortası yaptırılması zorunludur.İnşaatların devamı süresince tüm riskleri içeren ilgili inşaat sigortası ,yıkım kredileri için yıktırılan yapıdan dolayı üçüncü şahıslara karşı mali mesuliyet sigortası yaptırılır. Ayrıca,kredi kullananların sözleşmenin imzalanmasından itibaren geri ödeme süresi sonuna kadar hayat sigortası yaptırması zorunludur.Sigortalarda rehin alacaklısı Bakanlıktır.

Teminatlar

Kredi işlemlerinde teminat ilişkileri, doğrudan kredi kullananlar ile Bakanlık arasında kurulur. Tesis olunacak ilk teminat ipoteğinin değer kaybetmesi veya Bakanlıkça gerekli görülen diğer hallerde teminat istenen tutarda artırılacak olup; borçlunun teminatınıarttırmaması durumunda  borcun tamamı peşin olarak geri alınır.  Teminata konu taşınmaz üzerine üçüncü şahıslar lehine herhangi bir takyidat konulamayacaktır.

Yoksul veya dar gelirlilerin borçlandırılması

Gecekondu Kanununa göre yoksul veya dar gelirli olarak kabul edilenlere verilecek olan konut veya işyerleri, özel hesabın finansman durumuna göre Bakanlıkça uygun görülmesi halinde, 7269 sayılı Afet  Kanununda belirtilen usul ve esaslar uyarınca borçlandırma suretiyle de verilebilir.

Halkımızın, Bakanlığımızca uygulamaya konularak yürürlüğe giren bu imkandan faydalanarak yaşam alanları olan konut ve işyerlerini  daha sağlıklı, güvenli, çağdaş binalar haline  getirmeleri önerilir.

Ülkemizin deprem kuşağında olması, mevcut yapı stoklarında yapılış tarihi itibariyle kullanılan teknik, malzeme, proje tekniği göz önüne alındığında Bakanlığımızca sağlanan bu imkanlar oldukça önem arz etmektedir" dedi. 

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2587 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum