KİNOA HASADINA HAZIRLANILIYOR
Ahmet MEŞE
Bilecik’te ilk kez Cumalı Köyü'nde yetiştiriciliği yapılan ve NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan ‘Kinoa’ bitkisinde hasat hazırlığı yapılıyor. Köydeki dört çiftçi tarafından 30 dönüm arazi üzerinde yetiştirilen bitkilerin hasadı yaklaşık 15 gün içinde yapılacak.
Cumalı Köy'de Yaşar İşlek, Arif Karaman, M. Emin Uygun ve Bülent Tepe tarafından 30 dönüm arazide üretimi yapılan Kinoa ekili tarlalarda kontrollerde bulunuldu. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü ekipleri, çiftçilerin meraklı bakışları arasında gerçekleştirdiği kontrollerin ardından çiftçileri bilgilendirdi.
Teknik personeller tarafından çiftçilere şu bilgiler aktarıldı:
“Astronot yiyeceği olarak bilinen “Kinoa” bitkisinin araziye uyumuna ve verimine bakılarak ilerleyen yıllarda ilimiz çiftçisi için alternatif ürün olarak ekilmesi planlanmaktadır. Kinoa bitkisinin, bilimsel olarak açıklanmış birçok faydalarının yanında çiftçimize iyi bir gelir getireceği öngörülmektedir. Çiftçilerin büyük bir kesimi kıraç tarım üzerinde faaliyet göstermekte ve buğday türü hububat ürünleri tercih edilmekte. Bu noktada alternatif ürünün önemi ortaya çıkmaktadır. Hem kıraç arazilerin boş kalmasının önüne geçmek hem de alternatif ürünlerle çiftçilerimizin gelir düzeyini arttırmak için çok önemli bir çalışma içerisinde olan önder çiftçilerimize bu çalışmasından dolayı teşekkür ederiz. Bu çalışmanın diğer çiftçilerimize örnek olmasını kendi arazilerinde kinoa bitkisini ekerek ülke ekonomisine fayda sağlayacağına inanmaktayız” dediler.
Kinoa hasadının yapılacağı tarlada bitki ile ilgili bilgiler aktaran teknik personel, yakın bir tarihte hasadının yapılacağını bildirdi.
KİNOA BİTKİSİNİN KULLANIM ALANLARI
Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyidir. Tahıllara benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır.Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin (protein yapıtaşı) tamamını içeren tek bitkisel gıdadır.NASA bu bitkiyi astronotların beslenmesinde kullanıyor.
Hasattan sonra tohumların saponin içerdiği için tadı acı olan kabuklarından ayrılması gerekir. Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişirilir ve çok çeşitli yemeklerde kullanılır. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi bir yapraklı sebze olarak da tüketilebilir, ancak bu şekilde satıldığı nadir görülür.
Küresel iklim değişikliği ve kuraklık gibi sebeplerden dolayı pirinç üretiminin azalması ve maliyetlerin artması kinoa gibi alternatif ürünlere yönelimi artırmaktadır.
KİNOA BİTKİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Kinoaiyi bir adaptasyon kabiliyetine sahiptir. 4000 metre yüksekliğe kadar adapte olmuş bir bitki olup olup ve jetatif aksamının gelişmesi için serin iklim şartlarına ihtiyaç duymaktadır. Halen Peru, Ekvator, Şili ve Bolivya gibi ülkelerde geniş alanlarda üretilmekte ve Avrupa ülkeleri ile ABD’ye ihraç edilmektedir.
Kinoa bitkisi makineli tarıma uygun bir bitkidir. Mibzerle ekimi yapılabilir. Ekim işleminde tohumların 1,5-2 cm derinliğe düşmesi yeterlidir.
Kinoa bitkisi kurağa dayanıklı olup, yetişme periyodunda 350-400 mm. kadar suya ihtiyaç duymaktadır. Kinoa makinalı hasada uygun bir ürün ve biçerdöverle hasadı yapılabilir. Bitki boyu 50 cm ile 3 m arasında değişmektedir. Normal bakım koşullarında ortalama verim 200 - 400 kg/da’dır.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.