• BIST 98.991
  • Altın 220,037
  • Dolar 5,5632
  • Euro 6,4169
  • Bilecik 17 °C

KURBANLIK ALACAKLAR DİKKAT

KURBANLIK ALACAKLAR DİKKAT


Türk Veteriner Hekimleri Birliği Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, kurban ile ilgili bilgiler vererek hayvanların nasıl olması ve nereden alınması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı. 


Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Başkan Kızılinler, “İyi bir kurbanlık belediyelerin kesim için izin verdikleri yerlerden ya da veteriner hekimi kontrolündeki tarım işletmelerinden alınmalı. Kurban alınırken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üreticiye her hayvan için özel olarak verilen pasaport belgesi ve şehir dışından geliyorsa sağlık raporu kontrol edilerek alınmalı. Damızlık değeri bulunan dişi hayvanların ve gebelerin kesimi yasak olduğundan, satın alınacak hayvanların gebe olmadığı ve damızlık vasfının bulunmadığını gösterir veteriner hekimi onaylı rapor kontrol edilerek alınmalı" dedi. 

Kurbanlıkların mutlaka belediyelerin ve valiliğin izin verdikleri yerlerde veteriner hekimi kontrolünde kesilmesi gerektiğini belirten Kızılinler, "Kurbanlık hayvan kesim öncesi strese sokulmamalı. Kesim sırasında et kalitesi açısından temizlik ve hijyene dikkat edilmeli, kanın kesilen hayvanın vücudundan tamamen boşalmış olmasına dikkat edilmeli. Kesim sırasında hayvanın karın ve göğüs boşluğu ile iç organları iyi bir şekilde kontrol edilmelidir. Özellikle göğüs boşluğun boşluğunda olmak üzere noktadan düğme büyüklüğüne kadar beyaz kireç renginde nodül tarzındaki oluşumlar ve yapışmalar görülmesi halinde et mutlaka bir veteriner hekimine kontrol ettirilmeli. Yine başta karaciğer olmak üzere tüm iç organlarına kesit atılmak sureti ile parazitler açısından kontrol edilmeli anormal durumlarda tüketim öncesi mutlaka bir veteriner hekimi görüşü alınmalı. İç organlarının, sakatatları ve vücut kısımlarının kontrollü bir şekilde gömülmesi sağlanmalı. Kesilen etler hemen tüketilirse sert olacağından hazım problemi olabilir. İdeal bir et tüketimi için en az 5-6 saat bekleyip kasların tamamen ete dönüşmesi sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1011 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 'BU ZORLU SÜRECİ GERİDE BIRAKACAĞIZ'17 Ekim 2018 Çarşamba 10:03
  • 13. ULUSLARARASI BİLECİK TİYATRO FESTİVALİ GÜN SAYIYOR17 Ekim 2018 Çarşamba 09:29
  • BİLECİK-YENİŞEHİR YOLU 2019 SONUNDA BİTER Mİ?16 Ekim 2018 Salı 13:21
  • MİNİK NİYAZİ YARDIM BEKLİYOR16 Ekim 2018 Salı 13:15
  • 9 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON16 Ekim 2018 Salı 11:55
  • KAFASI SIKIŞAN KÖPEĞİ KÖYLÜLER KURTARDI16 Ekim 2018 Salı 11:49
  • ÜNİVERSİTE DAVAYI KAYBETTİ16 Ekim 2018 Salı 10:29
  • YAVRU SİNCAP KORUMA ALTINDA15 Ekim 2018 Pazartesi 18:01
  • BŞEÜ'DE DÖYLE BÖLÜMLER VAR MI?15 Ekim 2018 Pazartesi 17:35
  • BŞEÜ'DEN REKOR KAN BAĞIŞI15 Ekim 2018 Pazartesi 16:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Bilecik Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 228 212 40 29 Faks : 0 228 212 40 29