KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Aysun YILDIZ

Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası tarafından, kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili açıklamalarda bulunuldu. Vatandaşlara uyarıların yapıldığı açıklamada şöyle denildi:

"Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Gerek kurbanlarını henüz almayan ve gerekse kurban kesimi öncesi son bir defa kontrol yapmak isteyenler için iyi bir kurbanlığın tarifi önem arz ediyor. Öncelikle kurban nereden alınmalı. İyi bir kurbanlık belediyelerin satışına izin verdikleri yerlerden ya da veteriner hekimi kontrolündeki tarım işletmelerinden alınmalı. Tabi özellikle kurban bayramı öncesi bir reklam kliği haline gelen ‘’Veteriner hekimi kontrolü altında" ifadesine aldanmadan mutlaka işletmede veteriner hekimi bulunduğundan ya da veteriner hekimin periyodik sağlık kontrollerinin yapılıp yapmadığından emin olunduktan sonra alınmalı. 

Küçükbaş kurbanlıkların en az bir yaşında bulunmalı ya da bir yaş görünümünde olmalı. Üzerlerinde kene vb parazit bulunmamalı. 

Burunda, gözde, ağızda anormal akıntı bulunmamalı. Bakışları donuk olmamalı. Aşırı saldırgan olmamalı. Solunumu hırıltılı olmamalı. Anal bölgesinde ishal kalıntısı bulunmamalı. Özellikle sırt omurları dolgun olmalı. 

Büyükbaş kurbanlık en az 2 yaşında olmalı. Dişi kurbanlıklar için gebe veya yeni doğum yapmış olmamalı. Her iki cinsiyetteki kurbanlıklar için vücudunun herhangi bir yerinde özellikle ayak ve bacaklarında şişkinlik ve topallık bulunmamalı.

Göz, burun,  ağızlarında ve cinsel organlarında anormal akıntı bulunmamalı. Özellikle ağız burun içi ve çevresinde, memelerinde yaralar bulunmamalı. Hırıltılı solunum, öksürük ve halsizliği bulunmamalı anal bölgede ishal belirtileri olmamalı.Ayrıca üzerlerinde kene bit vb parazitler bulunmamalı, aşırı saldırgan ve duyarsız olmamalı.

Kurbanlıklar mutlaka belediyelerin ve valiliğin izin verdikleri yerlerde veteriner hekimi kontrolünde kesilmeli. Kurbanlık hayvanın kesim öncesi strese sokulmaması gerekir. Stres esnasında, etin olgunlaşması için gerekli enzimleri tüketen hayvanın kesim sonrası eti olgunlaşmaz sert ve lezzetsiz olur.   Kesim sırasında et kalitesi açısından temizlik ve hijyene dikkat edilmeli, kanın kesilen hayvanın vücudundan tamamen boşalmış olmasına dikkat edilmeli. Kesim sırasında hayvanın karın ve göğüs boşluğu ile iç organları iyi bir şekilde kontrol edilmelidir. Özellikle göğüs boşluğunda olmak üzere noktadan düğme büyüklüğüne kadar beyaz kireç renginde nodül tarzındaki oluşumlar ve yapışmalar görülmesi halinde et mutlaka bir veteriner hekimine kontrol ettirilmeli. Yine başta karaciğer olmak üzere tüm iç organlarına kesit atılmak sureti ile parazitler açısından kontrol edilmeli anormal durumlarda tüketim öncesi mutlaka bir veteriner hekimi görüşü alınmalı. Kurbanlığın tüketilmeyen iç organlarının ve sakatatları ve vücut kısımlarının kontrollü bir şekilde gömülmesi sağlanmalı. Özellikle dışarıda bırakılan bu kısımlar ekinokokus gronulosus isimli parazitten kaynaklı insanlarda kist hydatik oluşuma sebep olacağından bu konuda çok duyarlı davranılmalı.

Kesilen etler hemen tüketilirse sert olacağından hazım problemi olabilir. İdeal bir et tüketimi için en az 5-6 saat bekleyip kasların tamamen ete dönüşmesi sağlanmalı. Buzdolabına koymadan evvel güneş görmeyen ve hava akımı bulunmayan 14C derece hava sıcaklığında en az 24 saat bekletilmeli. -18 derecede etler uzun süre saklanılabilir. Fakat dondurulup çözündürülen etlerin tekrar dondurulması mümkün olmadığından etler -18 derecede dondurulmadan evvel bir defada tüketilebilecek parçalara bölünmeli."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.