KURTKÖY MODEL KÖY OLACAK

KURTKÖY MODEL KÖY OLACAK

Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, Kurtköy’de gerçekleştirilen istişare ve değerlendirme toplantısında, kuru fasulye üretimi için köylülere gerekli desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Müdür Yoldaş, “Kurtköy’de model bir köy oluşturmak istiyoruz” dedi.

HASAT VE HARMAN MAKİNASI DESTEĞİ SAĞLANACAK

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen toplantıda köylülerin kuru fasulye üretiminde kullanılan hasat ve harman makinası isteklerine cevap vereceklerini kaydeden Müdür Yoldaş, “Konuyu sayın valimiz ile görüştük, hasat ve harman makinası desteğini sağlayacağız” dedi.

‘SİZ EKİN BİZ DESTEKLEYELİM’

Müdür Yoldaş, köylülerden birlikte üretim yapmak için arazi birleştirmesi isteyen Yoldaş, “Arazilerinizi aradaki sınırları kaldırarak birleştirin, birlikte üretelim birlikte kazanalım. Siz ekin biz destekleyelim. Hem ilimiz hem ülkemiz için bir model oluşturalım. Biz sözümüzün arkasındayız her zaman destekçiniz olacağız” ifadelerini kullandı.

kurtkoy-model-koy-olacak2.jpg

Köy kahvesinde gerçekleşen toplantıda yapılması planlanan model çalışmaya ilişkin bilgiler veren Müdür Yoldaş, şunları kaydetti:

“Kurtköy’de öncelikli yetiştirilen ürünler hububat ağırlıklı. Bundan sonra tarımda ileriyi görmek için birlikte hareket etmek lazım. Arazilerin daha kullanışlı olması için birleştirmemiz lazım. Yetiştirilen kuru fasulyenin katma değerini artırmak için piyasadaki yerini bulması için Bozüyük’te bulunan paketleme tesisini de kullanacağız.

TARIM KREDİ ÜRÜNLERİ ALMAYA HAZIR

Pazaryeri’nde taze fasulyede yaptığımız gibi burada da sözleşmeli tarım yaparsak daha kolay olur. Kurtköy’de bir model köy oluşturmak istiyoruz. Hep beraber üretelim birlikte satalım. Kamu kaynaklarını da kullanacağız. Neden büyük marketlerde Kurtköy kuru fasulyesi olmasın. Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürü ile konuştuk ürünlerin hepsini alabileceğini söyledi. Sizlerden alınan numuneleri göndereceğiz. Hatta şunu teklif ettiler biz size tohum verelim sözleşmeli tarım yapalım dediler. Bunların hepsini konuşup bir karara bağlayalım. Daha sonra üretime geçelim.

‘ARADAKİ SINIRLARI KALDIRIN’

Hasat ve harman makinasını sayın valimize arz ettik, size destek sağlayacağız. Siz ekin biz destekleyelim. Sizden şunu bekliyoruz aradaki sınırları kaldırın, 300 dönüm yer ekin. Bunu yaptığımızda yan taraftaki komşunuz diyecek ki ben de dahil olmak istiyorum. Bunu yapabilirsek ülkemiz içinde bir model oluşturacağız. Bu ruhu burada yakaladık, sizlerden üretim bizlerden destek.

Kurtköy’ün yol ağına yakın olması ve üretim geleneği anlamında elbirliği ile model yapalım. Siz üretim yapmazsanız biz her gün gelsekte bir şey değişmez. Biz devlet imkanlarını, kendi imkanlarımızı seferber ederiz. Yeter ki bu köyde bir model oluşturalım. Burada yapacağımız işin sadece Bilecik’e değil ülkemize faydası olacak” ifadelerini kullandı.

kurtkoy-model-koy-olacak3.jpg

‘BUNU BAŞARACAĞIZ’

Köy Muhtarı Mehmet Ali Akıncı ise Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne desteklerinden dolayı teşekkür ederek, köylüler adına söz verdi. Muhtar Mehmet Ali Akıncı, “Gayret göstereceğiz ve bunu başaracağız. Arazi anlamında müsaitiz, sulamamız var. Sizlerde hasat ve harman makinası desteği veriyorsunuz bize üretmek kalıyor. Sulama kooperatifi başkanım ve tarımsal kalkınma kooperatifi başkanımda destekçi” şeklinde konuştu.

‘İLK YIL İÇİN 300 DÖNÜM ZOR’

Toplantının devamında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Bu esnada söz alan Aslen Kurtköylü olan Gazetemiz Sahibi Şadi Erdal, bir yıl içerisinde 300 dönüm yeri bulmanın çok zor olduğunu ancak en az 50 dönümle başlanabileceğini ifade etti. Şadi Erdal, “Çünkü birçok arkadaşımız yerlerini ekti ama sulama alanı içerisinde nadasa kalan yerler var. Genelde ovaya kuru fasulye ekiliyor. Ovada da çok ot oluyor, mücadelesi zor oluyor. Ben daha önce bunun denemesini kendim yaptım. Kıyı yerlere diktiğimizde ot az oluyor ve dönümüne 180 kilograma kadar verim aldım. Nadasa kalan bölgede hiç olmazsa en az 50 dönüm ve üzeri birleştirilerek ilk sene çalışma yapılırsa sonraki yıllarda artırarak devam edebiliriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.  

kurtkoy-model-koy-olacak4.jpg

Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş ise hedeflerinin 300 dönüm olduğunu ancak ilk başlangıçta ne kadar olursa olsun üretime geçilmesini istediklerini belirtti. Müdür Yoldaş, kendilerinin mesai gözetmeksizin desteğe hazır olduklarını dile getirerek, “Hep birlikte başlayalım, ilk etapta ne olursa 50-100 dönüm farketmez bir yerden başlamamız lazım. Burada bir model oluşturacağız, kazandıkça zaten artacak” dedi.

OGLİV’DEN PAZAR DESTEĞİ

Diğer yandan, toplantıya katılan Pazaryeri’nde sözleşmeli tarım ile Pazaryeri Boncuk Fasulyesi alımı yapan Ogliv Firması Kurucusu Ferhan Geylan’da Kurtköylülere pazar desteği verebileceğini söyledi. Pazaryeri’nde uyguladıkları sözleşmeli tarım modeli ile Kurtköy’den kuru fasulye alımı yapabileceğini ifade eden Ferhan Geylan, “Biz köylülerimizin ürünlerini hakkıyla satın alıp pazara kavuşturmak istiyoruz. Sizin pazar gücünüzü artırmak istiyoruz. Bizim görevimiz bu. Elimizden geldiği kadar bu fasulyenin değerlendirilmesi için sözleşmeli tarım kapsamında çalışıp iyi bir fiyat verip hepsini alamasakta taze fasulyede olduğu gibi alım yapabiliriz. Biz alım yaptığımızda piyasaya ciddi etkimiz oluyor, tek derdimiz çiftçinin tekrar üretime dönmesi ve ürününü hakkıyla pazarlaması” şeklinde konuştu.

kurtkoy-model-koy-olacak5.jpg

 

 

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 3464 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum