KURTKÖYLÜLER NE YAPABİLİRİZ DİYE TOPLANDI
Mücahid ERDAL
Kurtköylüler, Kurtköy'ün geçmişteki durumu ve ileriye dönük planlamasını görüşmek üzere toplandı. Bozüyük Kurtköylüler Derneği adına Dernek Başkanı İbrahim Arabacı organize etti.
Dernek Başkanı İbrahim Aracabacı “Çok kıymetli köylülerim. Bugün bu toplantımıza katıldığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Kurtköy'de ikamet eden abilerimizin, kardeşlerimizin yanı sıra bugün aramızda kendisi de Kurtköylü olan Sakarya Gazetesi Sahibi Şadi Erdal, siyasi partilerde görev alan, bürokraside görev alan çok kıymetli abilerimiz kardeşlerimiz var. Bizler bu potansiyelimiz ile Köyümüze çok güzel hizmetler yapabiliriz” dedi ve köy muhtarına söz verdi.
Kurtköy Muhtarı Mehmet Ali Akıncı Kurtköylülerin birlik ve beraberliğine vurgu yapan konuşmasının devamında “geçtiğimiz günlerde mezarlığımızı temizleyelim dedik. Bütün köylülerimiz büyük bir ilgi ile mezarlık temizliğinde buluştu. Yine Bozüyük'teki Kurtköylüler Derneğimiz “Köyümüze ne yapabiliriz” toplantısı düzenliyor ve yoğun bir katılım var. Buradan herkese ilgisinden alakasından dolayı sonsuz teşekkür ediyorum. Burada kendileriyle övünç duyduğumuz Sakarya Gazetesi'nin sahibi Şadi Erdal var. Siyasi partilerde görev alan Milliyetçi Hareket Partisi'nin İl Başkanı Sabri Erarslan, Millevekili Bahattin Şeker'in danışmanı Erkan Çakıcı, diğer siyasi partilerde görev alan arkadaşlarımız var.
Bürokraside de çok görev alan köylülerimiz var. Burada tek tek isimlerini saymaya kalksam zamanımız yetmez. Bu arkadaşlarımızın köyümüze çok büyük faydaları var. Biz Kurtköy olarak siyasette ve bürokraside ev sahibi gibi hissediyoruz” dedi.
MHP İl Başkanı Sabri Erarslan Kurtköy'ün tabii ve manevi değerlerini hatırlattıktan sonra sosyo-ekonomik gelişmeleri konusunda önerilerini sundu.
Toplantıya katılan Kurtköylüler köyün gelişimi, istihdamın artması, üretimdeki farklılıklar ve üretimdeki artış hedefleri, hayvancılık alanındaki gelişmeler konusunda önerilerini sundular.
Bozüyük Kurtköylüler Dernek Başkanı İbrahim Arabacı “Tekliflerin, önerilerin çok olması köyümüzün bu konu hakkında ne kadar kafa yorduğunun göstergesidir. Bu köyümüze olan ilginin yansımasıdır” dedikten sonra Muhtar Akıncı'ya söz verdi.
Muhtar Akıncı “Öneriler çok güzel ama önceliklerimiz var. Evde buzdolabı televizyon yoksa önceliğimiz buzdolabı olmalı. Televizyon olmazsa keyfimiz kaçar, ama buzdolabı olmazsa yemeğimiz ekşir. Önceliklerimiz var. Bu kapsamda bu önerilerimizin önceliğini değerlendirmeliyiz” dedi.
Dernek Başkanı Arabacı ardından Sakarya Gazetesi Sahibi Şadi Erdal'a söz verdi. Şadi Erdal: “Kıymetli köylülerim. En çok övündüğümüz konuların başında birlik ve beraberliğimiz gelir. Burada bu kalabalıkla toplanmakta bu birlik ve beraberliğimizin göstergesidir. Aramızda siyasette, bürokraside, özel sektörde başarılı olmuş kardeşlerimiz var. Hepimizin ortak paydası Kurtköy.
Kurtköy önceden nasıldı. Daha elektriğin bile köylere gelmediği tarihlerde demirci dükkanı olan, yağhanesi olan, değirmeni olan, bakkalı, kasabı, nalbantı olan büyük bir köydük. Şimdi bunlar yok. Biz atalarımızın yerini tutamadık. O gün nalbant olanların bugün lastik dükkanı, o gün yağ hanesi olanların bugün yağ fabrikası olması, o gün un değirmeni olanın bugün un fabrikası olması gerekirdi. Eskiden tüm köyler alışveriş için köyümüzü tercih ederken bugün bizim köyümüz başka yerlere gider oldu.
Bizler yani yeni nesil teknolojiye uygun hareket edemedik, civar köylerden köyümüze değirmene, yağhaneye yağ yaptırmaya gelenler köyümüze para bırakıp gidiyorlardı. Köyümüze gelenler başka yerlerde ileri teknolojiyi görünce oralara gittiler. Köyümüz eski zenginliğini kaybetti göç verir oldu.
Şimdi ne yapmalıyız, eski günleri hatırlayıp dizlerimize vura vura ağlamakla da bir şey elde edemeyeceğimize göre, halen köyün potansiyel güçlerini harekete geçirmeliyiz, tekrar eski Kurtköy haline getirmeliyiz. Köyümüzde sulama kooperatifi var, Bozüyük'te 200 hanenin üzerinde köylümüz var. Yine İstanbul'da daha fazla var. Her köylümüz kooperatife üye olsa bir üyelik en az 300 TL, 200 kişi üye olsa 200x300= 60 bin TL eder, yetmediği takdirde devletten de destek isteyerek her gün ihtiyaç duyulan yükleyici ve kazıcı bir kepçe alabiliriz.
Köyümüz önceden eğitime, öğretime büyük önem verdi. Bu sayede çok sayıda köylümüz okudu önemli yerlere geldi. Ama köyümüz zayıfladı. Şimdi görüyorum ki herkes köyümüzün eski durumunu özlüyor. Köyümüzdeki istihdamı, üretimi artırmak için ne yapabiliriz diye toplandık. Bununla ilgili ben birkaç konu başlığı söylemek istiyorum.
Öncelikle Söğüt Organize Sanayi Bölgesini ülkemizin önemli kuruluşlarından biri olan ELGİNKAN gurubu komple satın aldı. Burada büyük oranda bir istihdam sağlayacak. Köyümüze olan uzaklığı sadece 9 km. Biz bu yolu stabilize olmaktan çıkartıp asfalt hale getirtebilirsek, köyümüzün gelişiminde önemli bir yer sağlayacaktır.
Köyümüze biliyorsunuz Baraj yapıldı. Uzun yıllardan beri bitirilemeyen baraj son dönemlerde bitirildi. Kapalı devre sulama sistemi yapıldı. Burada iki aşamalı girişimde bulunulmalı. Birincisi barajın olduğu alandaki mesire alanının düzenlenip köyümüze buradan ekonomik bir gelir etmesini sağlamak gerekir. İkincisi ise kapalı devre sulama sistemi ile zirai üretimi artırmalıyız.
Önceden köyümüzde ayçiçeği ekimi fazla değildi. Trakya'da Önder Çiftçi Birliği ile anlaşmalı dikim yaptık. Her geçen gün üretimimiz arttı. Bunun gibi yeni alanlarda üretimimizi artırmalıyız.
Hayvancılık alanındaki gelişmeleri izleyip üretimi artırabiliriz. Biz köyümüzde önceden günde 5 ton süt üretip, ürettiğimiz sütü peynire, çevirip satıyorduk. Bugün tesis var ama bu üretimi gerçekleştiremiyoruz. Yine yapabiliriz” dedi ve Kurtköyün geliştirilmesi ile ilgili bürokrasi ve siyasi alanda yapılması gerekenlerden bahsetti.
Sakarya Gazetesi Sahibi Şadi Erdal'ın konuşmasının ardından Kurtköylüler uzun süre Erdal'ı alkışladı. Muhtar Mehmet Ali Akıncı, Şadi Erdal'a teşekkür ederken “Kurtköy barajı ile ilgili görüşlerini ben birkaç sene önce beğeni ile dinlemiştim. Şadi Erdal köyünü seven ve köyü için çalışan değerli bir abimiz. Şadi Erdal gibi köyümüzü düşünen köyümüz için çalışan arkadaşlarımız var. Hepsi bizim için çok değerli, çok kıymetli dedi.
Köy mezarlığının temizliği ve hıdırellez konuları da toplantıda görüşüldü. Toplantıların devamlı ve periyodik hale getirilmesi de planlandı.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.