MEME KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

MEME KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

İl Sağlık Müdürü Op. Dr. M. Burak Öztop, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı. Müdür Öztop, mesajında meme kanserinin belirtileri, tanısı ve tedavisine ilişkin önemli bilgiler verdi. 
Sağlık Müdürü M. Burak Öztop, açıklamasında şunları kaydetti:
“Meme kanseri, ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Kanserin öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. 
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) taranmasını önerdiği 3 kanser (meme, rahimağzı, kolorektal) için ücretsiz toplum tabanlı tarama hizmeti KETEM’lerde yürütülen tarama çalışmalarına artık Toplum Sağlığı Merkezleri İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Aile Hekimleri de katılmıştır.
Meme Kanseri; Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15.000 kadını etkilemektedir. 2000’li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerinde kadın kanserlerinin %20-25’i meme kanseridir.
MEME KANSERİ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Ailede meme kanseri öyküsü, obezite, erken ilk adet yaşı, geç menapoz, çocuk emzirmeme sayılabilir. Riski azaltmak amacıyla kilo kaybı düzenli egzersiz gibi davranış değişiklikleri etkili olabilir. Ancak risk faktörlerini en aza indirecek hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir. Kanser taramaları gönüllülük esasına dayanır ve katılımın artması ile başarıya ulaşabilir. Bu nedenle kadınların meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma, tarama, taramanın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi önemlidir.
MEME KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dâhil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır
MEME KANSERİ TANISI NASIL KONULUR?
Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamak çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar; ayda bir kendi kendine yapılan meme muayenesi, 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir doktor tarafından yapılan meme muayeneleri ve 40 yaşından sonra iki yılda bir mamografi yaptırılmalıdır. Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde %30 oranında azalma sağlandığı da saptanmıştır.
TEDAVİSİ NEDİR?
Meme kanseri tedavisi erken evrelerde çok yüksektir. Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup; tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Ülkemizde teşhis edilen meme kanserlerinin yarısı ileri evrelerde olup, meme koruyucu cerrahi oranları halen istenildiği düzeylerde değildir KETEM’lerde olduğu gibi, toplum tabanlı taramaların yapıldığı merkezlerde ise %85 oranında erken evrede teşhis edilmektedir. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis hayat kurtarır, meme koruyucu cerrahiler ve meme onarımı ise hayata bağlar.
Meme kanserinin erken teşhisinin önemini ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. İlimizde meme kanserine yönelik eğitimler ve bilinçlendirme kampanyaları ay boyunca da devam edecektir. Farkındayız! Kanseri yeneceğiz.” 

 

Kaynak:M.Bahadır Oral

Bu haber toplam 1830 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.