'MESCİD-İ AKSA İBADETE AÇILMALI!'

'MESCİD-İ AKSA İBADETE AÇILMALI!'

İsrail'in "Ben yaptım oldu" anlayışıyla geçtiğimiz hafta ilk defa Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılınmadı.

Bilecik Özgür Kudüs Platformu tüm Müslümanlara Mescid-i Aksa'ya sahip çıkma çağrısında bulunarak bir basın açıklaması yaptı.

Şerifpaşa Camii önünde Cuma namazı çıkışı Bilecik Özgür Kudüs Platformu Üyesi sivil toplum kuruluşu üyelerinin katılımıyla yapılan açıklamada STK'lar adına basın açıklamasını okuyan İHH Bilecik Temsilcisi Şemsettin Yıldırım,  Kudüs’te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa’da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara saldırı, baskı ve yıldırma politikalarının uygulandığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Mescid-i Aksa’nın avlusunda 3 Filistinli gencin, işgalci İsrail askerleri tarafından kurşun yağmuruna tutularak şehit edildiğini ifade eden Yıldırım: "Geçtiğimiz hafta Mescid-i Aksa’nın avlusunda 3 Filistinli genç, işgalci İsrail askerleri tarafından kurşun yağmuruna tutularak şehit edildi. İsrail askerleri, yaraladıkları 3 Filistinli’ye tıbbî müdahalede bulunmak için gelen ambulansların Mescid’e girişine de izin vermedi. İsrail, Filistinli gençlerin yavaş yavaş Mescidi Aksa avlusunda ölmesi için her şeyi yaptı. İsrailli askerler ve polisler son yıllarda özellikle sivillere yönelik saldırıları artarak devam etmektedir." dedi.

Yıldırım açıklamanın devamında Kudüs ve Mescidi Aksa'nın uluslararası hukukun ve tüm insanlığın koruması altında olması gerektiğini ifade ederek: "Kudüs’te yaşanan bu saldırılar, tüm Müslümanların kutsalı olan Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılması ve Yahudi yerleşimcilerin içeriye alınması, Mescid-i Aksa’nın kapısında namaz kılan insanlara saldırılması, olan biteni protesto eden Filistinlilere yönelik saldırılar ve haksız gözaltılar tamamen bir işgal politikasının sonuçları olmakla beraber her bir eylem ayrı ayrı suç niteliğindedir. İnsanın en kutsalı, dokunulmaz olanı yaşama hakkı, ibadet özgürlüğü, Kudüs ve Mescidi Aksa uluslararası hukukun ve tüm insanlığın koruması altında olmalıdır." dedi.

'İSRAİL SALDIRILARI ARTARAK DEVAM EDİYOR'

STK'lar adına basın açıklamasını okuyan İHH Bilecik Temsilcisi Şemsettin Yıldırım şunları söyledi: "Geçtiğimiz hafta Mescid-i Aksa’nın avlusunda 3 Filistinli genç, işgalci İsrail askerleri tarafından kurşun yağmuruna tutularak şehit edildi. İsrail askerleri, yaraladıkları 3 Filistinli’ye tıbbî müdahalede bulunmak için gelen ambulansların Mescid’e girişine de izin vermedi. İsrail, Filistinli gençlerin yavaş yavaş Mescidi Aksa avlusunda ölmesi için her şeyi yaptı. İsrailli askerler ve polisler son yıllarda özellikle sivillere yönelik saldırıları artarak devam etmektedir. Bir taraftan Gazze’ye yönelik ölümcül abluka ve kuşatma devam ederken, diğer taraftan Kudüs’te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa’da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikaları uygulanmaktadır.

'İSRAİL KENDİ MABETLERİNİ İNŞA ETME ARZUSUNDADIR'

1948 yılında işgal ile başlayan ve Filistin topraklarının tamamını işgal etmek üzere devam eden İsrail politikası bir taraftan öldürme bir taraftan çocuklar dahil hapsetme öte taraftan da evlere-işyerlerine el koyarak Yahudi yerleşimcileri yerleştirmek suretiyle hedefine ulaşmaya çalışmaktadır. 1967 yılından beri defalarca Mescid-i Aksa’da Cuma namazı kılınmasını engelleyen İsrail, Mescid’i Aksa’yı tamamen ibadete kapatmak ve kendi mabetlerini inşa etmek arzusundadır. Bu hedef doğrultusunda hukuksuz bir şekilde Filistinlileri evlerinden, yurtlarından çıkararak yeni yerleşim yerleri yoluyla işgalini genişletmeye çalışan İsrail, diğer taraftan Mescid-i Aksa ve Kudüs etrafında yaşayan Müslümanlara yönelik fiziki ve psikolojik saldırılarını da her geçen gün artırmaktadır.

'İSRAİL NAMAZ KILAN İNSANLARA SALDIRMAYA DEVAM EDİYOR'

Son dönemde Kudüs’te ezanın yasaklanması, Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması, ardından kapılarına metal arama dedektörlerinin yerleştirilmesi, Mescid-i Aksa’ya girmek isteyen Filistinlilere yönelik saldırılar sonrasında Kudüs’te yaşayan Filistinliler tüm bu olanlara karşı tepki göstermişlerdir. Halen dedektörle aranarak Harem-i Şerif'e girmeyi reddeden binlerce Filistinli namazlarını Mescid-i Aksa'nın Aslanlı (El-Esbat) Kapısı'nda kılmaya devam etmektedir. İsrail ise namaz kılan insanlara ibadet halindeyken saldırmaya devam etmektedir. Bu saldırılar sırasında Kudüs Müftüsü dâhil birçok kişi yaralanmıştır. İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları ve işlemiş olduğu suçları görüntülemek isteyen basın mensuplarına yönelik engelleme ve saldırılar da devam etmektedir.

'TÜRKİYE'DEN ÇAĞRI YAPIYORUZ...'

Kudüs’te yaşanan bu saldırılar, tüm Müslümanların kutsalı olan Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılması ve Yahudi yerleşimcilerin içeriye alınması, Mescid-i Aksa’nın kapısında namaz kılan insanlara saldırılması, olan biteni protesto eden Filistinlilere yönelik saldırılar ve haksız gözaltılar tamamen bir işgal politikasının sonuçları olmakla beraber her bir eylem ayrı ayrı suç niteliğindedir. İnsanın en kutsalı, dokunulmaz olanı yaşama hakkı, ibadet özgürlüğü, Kudüs ve Mescidi Aksa uluslararası hukukun ve tüm insanlığın koruması altında olmalıdır. Türkiye’den çağrı yapıyoruz;

-İsrail işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmelidir.

-Mescid-i Aksa derhal ibadete açılmalı, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs’teki tüm kutsal mekânlar Filistinlilerin sorumluluğunda saygı içerisinde korunmalıdır.

-Filistinlilere yönelik suç işleyen her İsrailli yargılanarak cezalandırılmalıdır.

-Mescid-i Aksa için kurulmuş olan İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere tüm uluslararası mekanizmalar, devletler, birlikler derhal bu işgal ve saldırılara son verecek tedbirleri almalıdır.

-Hangi amaçla kurulmuş hangi görüşte olursa olsun tüm sivil toplum kuruluşları ve inisiyatif grupları Filistin halkıyla dayanışma içerisine girmeli ve eylemlerle, kampanyalarla onlara destek verilmelidir.

-Bizler; Kudüs’ün tamamen özgür olması, Mescid-i Aksa’nın ibadete açılması, ezanın Kudüs’ün her yerinde okunabilmesi, hapsedilen mazlum Filistinlilerin serbest bırakılması, Filistinlilere yönelik zulmün derhal son bulması için Türkiye’nin dört bir yanında Filistin Halkıyla Dayanışma için Özgür Kudüs için meydanlara iniyor, sokaklara çıkıyoruz. Herkesi de Kudüs sokaklarındaki mazlumların sesine ses katmak için bu eylemlere davet ediyoruz." dedi.

AGD ŞUBE BAŞKANI DUMANGÖZ: 'SİYONİST İSRAİL KÜSTAHLIĞINA DEVAM EDİYOR'

STK'lar adına basın açıklamasını okuyan İHH Bilecik Temsilcisi Şemsettin Yıldırım'ın ardından Anadolu GençliK Derneği Bilecik Şube Başkanı Ahmet Dumangöz'de bir basın açıklaması okudu.

Şube Başkanı Dumangöz, siyonist İsrail'in küstahlığına devam ettiğini, Müslümanları Mescid-i Aksa'ya sokmamak için elinden geleni yaptığını ifade ederek şunları kaydetti: "Var olduğu günden beri İslam ülkelerine terör ihraç eden Siyonist İsrail küstahlığına devam ediyor. Geçtiğimiz Cuma günü Mescid-i Aksa’da üç Müslüman’ı şehit eden İsrail, Müslümanları Mescid-i Aksa’ya sokmamak için elinden geleni yapıyor. İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’nın her kapısında sözde İsrail polisi denilen katiller sürüsü bekliyor. Mescidin kliniği tarumar edilmiş, içerideki tüm dolapların kapıları kırılmış, tüm kuyuların kilitleri parçalanmış ve içerisi savaş alanına çevrilmiş durumdadır. Siyonist İsrail istediği zaman ezanı susturmakta, istediği zaman Müslümanların Mescid-i Aksa’ya girmesini yasaklamaktadır.

'İSLAM ÜLKELERİNİN YÖNETİCİLERİ TEPKİ GÖSTEREMEMEKTEDİRLER'

Siyonist İsrail’in İç Güvenlik Bakanı olarak nitelendirdiği insan kasaplarından Gilad Erdan, tüm Müslümanların gözüne bakarak “Mescid-i Aksa bizim elimizde, Açılıp kapanması konusunda ilk ve son söz İsrail’e  aittir.  Diğer devletlerin konuyla ilgili ne düşündüklerini umursamıyoruz!” demesi bir meydan okumadır. Yazıktır ki bu meydan okumaya karşı İslam ülkelerinin yöneticileri en ufak bir tepki gösterememektedirler.

Özellikle üstüne basa basa kendilerini İslam – Müslüman kimliğini öne çıkararak tanıtan sivil toplum kuruluşlarından medya kuruluşlarına birçok yapının uzun bir süredir İsrail’in küstahlıkları konusunda sessiz kalışı ibretliktir. İsrail’in varlığına alışmak, İsrail ile normalleşmeyi kabul etmek İsrail’in zulmünü görmezden gelmek her Müslüman için bir utanç vesilesidir.

Belirli çevrelerin elinde olan ekranların ve manşetlerin konuyu yok sayması, Müslümanların birbirlerinden habersiz kalması değildir. Biz Filistin’de olup biteni yakinen takip ediyoruz ve terörist İsrail’in yaptıkları karşısında duyarsız kalacak değiliz. Kardeşliğimizin gereği olarak da  tüm Müslümanları bu konuyla ilgili onurlu bir tutum ve davranış sergilemeye davet etmekten de geri kalmayacağız.

İslam ülkelerinin terörist İsrail ile ilişkilerin normal hale getirmesini, sürdürmesini ve geliştirmesini onaylamıyoruz. Müslümanlar birlikte hareket ettiğinde küstah İsrail’in ne kadar çaresiz kalacağını da biliyoruz.

'SİYONİST İSRAİL İLE İLİŞKİLER KESİLMELİDİR'

Siyonist İsrail’in Mescid-i Aksa, Kudüs ve Filistin politikası Müslümanların parçalanmışlığına endeksli olduğunun farkındayız. Siyonist İsrail’in topraklarımızdaki varlığının vebali tüm islam ülkelerinindir. Bu küstahlıklar karşısında tüm hükümetler öncelikle Siyonist İsrail ile olan ilişkilerini kesmelidirler.

Bu meselenin Efendimiz (sas)’in Yahudi ve Hristiyanlarla ticaret yapması ile izah edilecek bir tarafı yoktur çünkü karşımızda bir işgalci bir zalim bir terör örgütü vardır.

Siyonist İsrail er ya da geç yaptıklarının hesabını verecektir. Bizi üzen bütün bu küstahlıklar karşısında İslam ülkelerinde yöneticilerin ve birçok Müslüman topluluğun tepkisiz kalışıdır.

Yine Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak biz biliyoruz ki Filistin topraklarında işgalci İsrail olduğu müddetçe İslam coğrafyasında da yeryüzünün geri kalan kısımlarda da barış tesis edilemez. Allah tüm kardeşlerimize bunu anlamayı ve gereğine göre yaşamayı nasip etsin." dedi.

Açıklamaların ardından program Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Şadan Turhan'ın dua etmesiyle sona erdi. Basın açıklamasına Bilecik Özgür Kudüs Platformuna üye STK'ların yanı sıra Ak Parti Milletvekili Halil Eldemir, Ak Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Serkan Yıldırım, Ak Parti Gençlik Kolları İl Başkanı Servet Yılmaz ve Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Can katıldı.

Kaynak:Sinan ÖNCE

Bu haber toplam 1787 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.