Mesut Hoca'dan dikkat çeken 'Osmaneli Karpuzu' çıkışı
Mesut Kaplan, "Aslında coğrafi işaretli tek bir Osmaneli Karpuzu yok" diyerek dikkat çekici bir çıkışta bulundu.
BŞEÜ Öğretim Görevlisi ve coğrafi işaretli ürünlerin Bilecik'e kazandırılmasında öncü rol üstlenen uzman isim Mesut Kaplan, coğrafi işaretli ürünler arasında yer alan Osmaneli Karpuzuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Mesut Kaplan, "Aslında coğrafi işaretli tek bir Osmaneli Karpuzu yok" diyerek dikkat çekici bir çıkışta bulundu.
Osmaneli Karpuzunun coğrafi işaret tescili almasına rağmen şu ana kadar hiçbir üreticinin tescil kapsamında olmadığını ve başvuru yapmadığını kaydeden Mesut Kaplan, "Bu nedenle, ürün resmi olarak koruma altına alınmış ve tescil işlemi gerçekleşmiş olmasına rağmen tescil kapsamında 1 adet Osmaneli Karpuzu dahi yoktur." ifadelerini kullandı.
Mesut Kaplan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
“Bilecik’in coğrafi işaretli Osmaneli karpuzunun fiyatları son dönemde ciddi şekilde düştü ve tarlada kilogram fiyatı 2 TL’ye kadar geriledi. Bu durum, üreticileri mağdur etmiş ve maliyetlerini karşılamalarını güçleştirmiştir. Üreticiler, devlet ve ilgili kurumlar tarafından acil destek beklendiği belirtilmiştir.
Osmaneli karpuzunun coğrafi işaret tescili alınmasına rağmen, şu ana kadar hiçbir üretici tescil kapsamında değildir ve herhangi bir başvuru yapmamıştır. Bu nedenle, ürün resmi olarak koruma altına alınmış ve tescil işlemi gerçekleşmiş olmasına rağmen tescil kapsamında 1 adet Osmaneli karpuzu dahi yoktur. Ayrıca, tescil ve koruma için gerekli denetim sistemi de uygulanmamaktadır. Denetim komisyonu aktif hale getirilmemiştir. Üreticiler tarafından tescil başvurusu yapılmadığı için bu bilgiler Türk Patent ve Marka Kurumu’nun resmi web sitesine de yansımamıştır. Bu durum, üretici kayıtları yapılmadığından üreticilerin çeşitli destek ve teşviklerden yararlanmasını engellemiş, hal işlemlerinde sağlanan indirimler ve muafiyetler gibi avantajlar bu üreticilere sunulmamıştır.
Ayrıca, ürünün tanıtımı ve markanın ünü ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamış olup, bilinirliğin artırılması amacıyla etkinlikler ve kampanyalar organize edilmemiştir. Geleneksel üretim yöntemlerinin korunması ve üretimde verimliliğin artırılması amacıyla kurumlar arası ortak çalışmalar da yürütülmemektedir. Bu eksiklikler, üretimin sürdürülebilirliği ve kalite standartlarının yükseltilmesi açısından önemli bir sorundur. Mevcut yapıda Ziraat Odaları da işlevlerini tam anlamıyla yerine getirememektedir. Özellikle Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinde önerilen kooperatif ve birlik sistemi kurulmadan, üreticilerin korunması ve güçlendirilmesi mümkün görünmemektedir. Kooperatif ve birliklerin etkin çalışmaması, üreticilerin haklarının korunmasını ve ekonomik kalkınmayı engellemektedir.
Tüm bu sorunların çözümü için ilgili kurumların acil olarak tescil ve denetim süreçlerini hızlandırması, üreticilere yönelik destek ve teşvikleri aktif hale getirmesi, marka bilinirliği ve tanıtım çalışmalarını yürütmesi, kooperatif ve birlik sistemlerinin kurulması ve etkin şekilde işletilmesi, geleneksel üretim yöntemlerinin korunması ve verimliliğin artırılması adına ortak projeler geliştirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, Osmaneli karpuzunun değeri ve üreticilerin gelirleri üzerinde olumsuz etkiler devam edecektir.
Her şeyin niçin devletten beklendiğini anlamıyorum. Hele biz üzerimize düşeni yaptık mı? Bu sorudan devan edelim.”
Bu haber toplam 317 defa okunmuştur

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.